3 sfaturi importante pentru cumpararea unei locuinte

Cumpararea primei locuinte sau schimbarea locuintei actuale sunt pasi importanti pentru o familie ce adesea se transforma intr-o perioada extrem de stresanta. Fara cunostintele necesare, fara informatie corecta si fara ajutor din partea profesionistilor este adesea incredibil de usor sa se faca un pas gresit ce poate rezulta in bani pierduti sau chiar mai grav, poate lasa cumparatorul expus in fata escrocheriilor de tot felul. Cumpararea unei locuinte nu este niciodata o decizie ce trebuie luata in graba sau in urma unei porniri de moment. Decizia trebuie atent cantarita in functie de avantaje, dezavantaje si alternativele disponibile.

1. Alegerea agentului imobiliar este mai importanta decat pare. Este binenteles posibil sa se realizeze tranzactii reusite chiar si in lipsa unui agent imobiliar. Cumparatorii cu ceva cunostinte in domeniu, cu prieteni cu experienta sau care sunt dispusi sa investeasca timp in intregul proces pot incheia o tranzactie reusita si castiga in acelasi timp si suma de loc neglijabila care s-ar fi dus in caz contrariu pe comisionul agentului. Pe de alta parte, putine persoane au flerul si cunostintele necesare pentru a se descurca singura intr-un proces complex precum cumpararea unei locuinte. Alegerea unui agent cu experienta in domeniu, dispus sa depuna maximum de efort pentru obtinerea celui mai bun pret pentru client ajuta imens cumparatorul si poate rezulta de cele mai multe ori in economii chiar mai mari decat onorariul platit.

2. Daca se intentioneaza cumpararea prin accesarea creditului, se recomanda asteptarea preaprobarii inainte de incepe vizionarile. Este foarte important ca un cumparator sa stie exact de ce suma dispune atunci cand incepe sa faca vizionari, in caz contrar cumparatorul se poate decide asupra unei proprietati doar pentru a afla ca nu si-o poate permite. O situatie de acest gen face cumparatorul sa fie mult mai putin deschis la alternative. Pre-aprobarea unui credit ipotecar sau de tipul prima casa se obtine in doar cateva zile si este primul pas ce trebuie urmat inainte de a incepe cautarea de proprietati prin intermediul agentiilor imobiliare precum www.unic-star.ro sau a site-urilor de profil. Un alt aspect legat de suma disponibila are legatura cu tendinta cumparatorului de a sarii peste buget pentru o locuinta care il atrage in mod special. Inainte de a lua astfel de decizii grabite cumparatorul trebuie sa isi puna intrebarea daca isi poate permite rata sau daca poate platii inapoi banii imprumutati pentru achizitonarea proprietatii.

3. Inspectia proprietatii este extrem de importanta. Exista proprietati care la prima vedere par excelente dar dupa cumparare noii proprietari incep sa descopere probleme costisitoare. Atunci cand un cumparator se decide sa semneze actele pentru noua proprietate trebuie sa apeleze mai intai la specialisti pentru o inspectie a imobilului. In mod special in cazul caselor cu teren pot exista probleme din constructie, sau in cazul caselor de lemn acestea pot necesita reparatii. Nici apartamentele nu sunt lipsite de probleme ascunse. Instalatia santiatra si instalatia electrica sunt doua aspecte foarte importante ce trebuie verificate inainte de a semna actele pentru o noua locuinta. Un alt aspect de luat in calcul este anul de constructie al blocului si rezistenta tipului de constructie la cutremur. Pentru ca multe blocuri din marile orase au fost reabilitate in ultimul timp si peretii crapati sau deteriorati nu mai sunt vizibili este extrem de important sa se tina cont de anul de constructie si sa se discute cu administratorul sau vecinii despre posibilele probleme. Toti acesti pasi dureaza si pot descuraja vanzatorul insa protejeaza, pe termen lung, cumparatorul.

Forum & Pareri

Emailul nu va fi public.