5 cele mai bune generatoare de site statice

Majoritatea site-urilor pe care le vizitați pe web sunt, probabil, generate dinamic. Adică, mai degrabă decât să aibă tot conținutul codificat în codul HTML stocat pe server, ele preiau conținut dintr-o bază de date.

static website

Mulțe oferă, de asemenea, interactivitatea utilizatorilor prin conectări, formulare și așa mai departe. Gândiți-vă la Facebook pentru un exemplu al acestor două lucruri. Pentru a construi singur acest tip de funcționalitate, s-ar putea să vă uitați la un CMS, cum ar fi WordPress.

Cu toate acestea, pentru unele cazuri de utilizare, acest lucru este excesiv. Pagini simple, cum ar fi un profil personal, informații despre o companie sau chiar un blog, nu au nevoie de acest tip de cheltuieli generale sau complexitate. Puteți utiliza unul dintre cele mai bune generatoare de site-uri web sau, desigur, puteți construi singur HTML static într-un editor de text. Și într-adevăr, acum mulți ani, așa au fost construite toate site-urile, dar acest lucru devine rapid dificil de întreținut atunci când doriți să vă extindeți sau să faceți modificări. Generatoarele de site-uri statice oferă o soluție la acest lucru, permițându-vă să creați pagini HTML statice folosind șabloane.

01. Jekyll

Lansat pentru prima dată în 2008 de Tom Preston-Werner, cofondatorul GitHub, Jekyll a popularizat, fără îndoială, conceptul de site-uri statice și rămâne probabil cel mai utilizat generator de site-uri statice. Cu Jekyll, veți lucra de obicei cu conținut în Markdown, un limbaj de marcare ușor conceput pentru formatarea textului.

Motorul de șablonare Liquid este utilizat pentru a plasa acest conținut Markdown într-un șablon HTML și pentru a combina șabloane reprezentând diferite părți ale unei pagini (de exemplu, antet, subsol și conținut) într-un mod modular și reutilizabil.

Suportul pentru Sass este încorporat pentru cei care preferă preprocesarea CSS și se va juca bine cu biblioteci precum Bootstrap. De asemenea, inclus în Jekyll este un server HTTP care poate fi utilizat pentru a implementa și testa cu ușurință paginile statice la nivel local.

Unul dintre punctele cheie de vânzare ale Jekyll este gama sa largă de „importatori”, care permit migrarea unui site existent către Jekyll cu relativă ușurință. Dacă aveți un site WordPress, de exemplu, puteți trece la utilizarea Jekyll folosind unul dintre importatori. De asemenea, este banal să convertiți site-urile HTML statice existente în Jekyll, ceea ce poate fi extraordinar dacă ați codificat singur HTML static sau ați văzut un șablon care vă place.

În special, Jekyll este utilizat pentru a alimenta paginile GitHub, un serviciu static de găzduire a site-ului care este furnizat împreună cu GitHub. Dacă aveți un depozit GitHub, puteți crea gratuit un site de pagini GitHub folosind Jekyll. Aceasta poate fi o modalitate convenabilă de a oferi o pagină de destinație lustruită proiectului dvs. GitHub.

Marele dezavantaj al Jekyll – și acest lucru se aplică majorității generatoarelor – este că poate părea complex la început și este o nouă tehnologie de stăpânit. Este posibil să nu funcționați la fel de repede ca la un CMS. Cu toate acestea, este foarte bine documentat și curba de învățare este depășită rapid.

02. Hexo

Hexo este alimentat de Node.js și vizează blogging-ul. În timp ce implementarea JavaScript nu ar trebui, în teorie, să facă prea multă diferență în ceea ce privește modul în care lucrați cu acesta, deoarece veți utiliza cu limbaje de markup și șablonare, poate face instalarea și configurarea mai familiare pentru dezvoltatorii JavaScript. Dacă utilizați deja npm și git, atunci este extrem de simplu să porniți și să rulați.

La fel ca multe alte generatoare de scopuri generale, probabil că veți dori să vă scrieți conținutul în Markdown. Motorul implicit de modelare este Swig, care este încă o dată bine potrivit pentru dezvoltatorii JavaScript. Cu toate acestea, Hexo este extensibil pentru a permite utilizarea altor motoare de tipare, dacă doriți.

Site-ul web Hexo include o serie de teme pre-construite pe care le puteți încerca, iar o caracteristică deosebit de populară a instrumentului este suportul său pentru implementarea unei singure comenzi.

03. Gatsby

La fel ca Hexo, Gatsby este alimentat de Node.js și astfel va fi un teritoriu mai familiar pentru dezvoltatorii JavaScript experimentați. Cu toate acestea, mai multe lucruri îl diferențiază de alte instrumente similare.

Gatsby folosește React, ceea ce înseamnă că totul este construit cu componente și îi permite să beneficieze de abordarea React în ceea ce privește redarea DOM. Acest lucru înseamnă că poate fi preluat rapid de dezvoltatorii care au lucrat cu React, dar pentru cei care nu sunt familiarizați cu acesta, va fi necesar să învețe React.

De asemenea, folosește GraphQL la momentul construirii pentru a prelua date și conținut din surse de date, care oferă o interfață modernă și consistentă pentru a se asigura că fiecare pagină primește exact datele necesare atunci când este construită.

În cele din urmă, Gatsby va crea pagini ca aplicații progresive cu o singură pagină, ceea ce înseamnă că întregul site este descărcat și navigarea ulterioară este imediată.

04. Hugo

Considerat pe scară largă ca „celălalt” principal generator de site-uri statice, este firesc să-l comparăm pe Hugo cu Jekyll. Hugo este cel mai nou dintre cele două, iar una dintre domeniile sale cheie de concentrare este viteza, care pentru unii a fost o plângere cu Jekyll. Nimănui nu îi place să aștepte să se construiască un site, iar lui Hugo îi poate crea un site simplu din marcaj și șabloane în milisecunde sau chiar să treacă prin mii de pagini în câteva secunde.

Cu Hugo, este de asemenea tipic să scrieți conținut cu Markdown, iar motorul de modelare se bazează pe șabloane Go, deoarece Hugo în sine este implementat în limbajul de programare Go. La fel ca Jekyll, este livrat cu un server HTTP ușor pentru a vă servi rapid paginile la nivel local. Fluxurile de lucru ale celor două instrumente sunt în general destul de similare.

Pentru mulți, principalul beneficiu al lui Hugo este calea sa mai rapidă și mai simplă de a începe, cu o nevoie foarte mică de configurare și fără alte dependențe decât binarul de bază. Documentația și tutorialele sale sunt foarte bune și are un etos de a menține simplitatea, ceea ce face o curbă de învățare foarte accesibilă.

Un dezavantaj pe care Hugo îl are față de Jekyll este că îi lipsește ecosistemul extensiv de pluginuri disponibil pentru acesta din urmă. Cu toate acestea, având în vedere gama sa largă de funcționalități încorporate, este puțin probabil ca aceasta să fie o problemă pentru majoritatea utilizatorilor. Continuă să crească în popularitate și mulți cred că ar putea deveni principalul generator de site static în viitorul apropiat.

05. NUXT

Vue.js a câștigat o popularitate imensă ca cadru frontal în ultimii ani, datorită combinației sale de curbă de învățare rapida, performanță ridicată și set de caracteristici puternic.

Nuxt.js este de fapt un cadru pentru crearea de aplicații Vue redate de server. Adică pagini dinamice care sunt redate de server înainte de a fi transmise clientului în forma completată pentru a le afișa. Cu toate acestea, poate fi folosit și pentru a construi site-uri statice, cu un parametru de linie de comandă care va construi pagini HTML statice pentru toate rutele printr-un proiect Vue.

Deoarece Nuxt este un cadru Vue, va fi necesară familiarizarea cu Vue pentru a-l utiliza, dar dezvoltatorii care au mai lucrat cu Vue se vor simți confortabil. Și, la fel ca Vue, aduce și o abordare bazată pe componente pentru dezvoltarea site-urilor dvs.

Lasă un comentariu