Daca esti parinte, iar copilul tau se apropie de varsta la care incep diverse probleme (de obicei, de la pubertate), e bine sa fii pregatit pentru diverse scenario, si pentru a fi bine pregatit, e bine sa nu te bazezi pe informatii false. Mai jos ai 5 mituri frecvent associate cu suicidul la copii si adolescenti.
Copiii nu știu cum să se sinucidă și nici nu au puterea necesară să o facă.
Adulții au impresia că moartea nu este înțeleasă de copii ca fiind un act final, că nu știu cum se poate muri. Ei cred că tentativa de suicid a fost doar un simplu accident și că de fapt nu ar fi existat intenția de suicid. Studiile au arătat că, de fapt copiii și adolescenții știu foarte bine cum pot să-și ia viața, mai mult, unii dintre ei au planuri foarte elaborate cu privire la suicid. Tocmai de aceea se recomandă părinților și adulților să investigheze cu mare atenție orice accident prin care copiii și-au pus viața în pericol.
Cei ce se sinucid sunt bolnavi psihici.
Avem tendința să credem că, așa ca și în cazul adulților, copiii și adolescenții care recurg la sinucidere suferă de tulburări psihice grave, însă studiile țin să ne contrazică pentru că ele arată că procentul celor care se sinucid și au o tulburare psihică este de fapt mult mai mic decât a-m fi tentați să credem. Cauzele suicidului sunt complexe și diferite de la persoană la persoană.
În cazul copiilor și al adolescenților care recurg la suicid, părinții sunt singurii responsabili.
Părinții cred că doar ei sunt vinovați pentru situațiile și problemele copiilor lor, iar societatea are grijă să accentueze acest lucru, învinovățându-i pe aceștia. Tot studiile sunt cele care arată că de fapt părinții sunt ultimii care identifică semnele unui act suicidar.
Când un copil sau adolescent cu depresie începe să se simtă mai bine înseamnă că perioada de criză a trecut.
Riscul ca o persoană cu depresie să încerce din nou să se sinucidă este mult mai mare și este total greșit să credem că aceasta nu va mai încerca să o facă, deși noi considerăm că e mai bine, că acea perioadă a trecut. Tocmai în această perioadă copilul are energia necesară să se gândească la suicid și să-și facă planuri despre și cum ar trebui să procedeze.
Ingerarea anumitor substanțe (alcool, droguri, tranchilizante) rezolvă problemele și reduce riscul suicidar.
De fapt, consumul de alcool sau droguri duce la accentuarea stărilor negative și crește riscul ca o persoană să recurgă la suicid. Copiii și adolescenții cred că alcoolul, tranchilizantele sau drogurile îi ajută să uite de probleme, însă consumul acestor substanțe le agravează stările depresive.