Fructul afinului negru este folosit pentru prepararea unor mancaruri si baturi foarte apreciate, iar afinul negru este un foarte propular arbust. Fructele afinului negru sunt foarte folosite de catre medicina populara, dar este excelent si pentru gemuri sau alaturi de carnea de vanat.
Din jurul anului 1100 dateaza primele mentiuni in scrierile de pe teritoriul european legate de diferitele afectiuni pentru care se recomanda folosirea afinelor negre.

Arbustul nu depaseste inaltimea de 30 de centimetri, iar latimea frunzelor sale ajunge pana la trei centimetri, in vreme ce fructele au o culoare albastrie, sunt rotunde si au un diametru de pana la zece centimentri.
Fructele afinului negru sunt foarte apreciate pentru continutul de substante active, precum si altele cum ar fi pectinele, taninuri, acizi vegetali, zahar, flavonoide, antocianide si acizi vegetali.
Sinteza rodopsinei, precum si impiedicarea descompunerii acesteia este realizata de catre antocianide. Tot acestea contribuie la o buna microcirculatie la nivelul retinei, ceea ce in final inseamna o mai buna sanatate a ochiului, si contribuie la ameliorarea unor afectiuni cum ar fi glaucomul si nictalopia.
Antocianidele sunt clasificate printre cele mai puternice antioxidante, care protejeaza celulele impotriva degradarii precum si a actiunii nefaste produse de catre radicalii liberi. Tot ele ofera o protectie deosebita peretilor venosi si capilarelor. Din fructele afinului se prepara diferite gemuri, sucuri si bauturi. Fructele sale mai sunt ideale pentru prevenirea si tratarea infectiilor urinare.
Un astfel de produs este Aloe Berry Nectar de la Forever Living Products. Gama de produse Forever ofera Aloe Berry Nectar combinand proprietatile aloei vera cu cele ale afinului, rezultand un produs foarte apreciat de catre copii si adulti in acelasi timp. Aloe Berry Nectar este ideal si pentru intarirea sistemului imunitar.
Beneficii afine
Afinele mai sunt apreciate si pentru numeroasele beneficii pe care le aduce in pastrarea si mentinerea sanatatii intregului tract urinar. Consumand cat mai des posibil afine, preferabil proaspete, acestea contribuie la prevenirea aparitiei si raspandirii unor maladii precum cancerul sau bolile cavitatii bucale. De acest lucru sunt responsabili cantioxidantii din compozitie, prezenti intr-o cantitate foarte mare.
Pentru gustul lor foarte placut, afinele pot fi consumate chiar si ca gustari intre mese, evitand astfel consumul de alimente care pot duce la acumularea unor kilograme in plus nedorite.
Pentru calmarea durerilor abdominale provocate de diverse afectiuni, sau pentru ameliorarea diareei, taninurile prezente in afine care pot fi in acelasi timp si antiinflamatoare puternice.
Numeroase cercetari ale zilelor noastre din domeniul medical au scos in evidenta diverse beneficii aduse de catre afine in medicina moderna, iar utilizarile sale nu se mai rezuma doar la gemuri, ceaiuri sau bauturi alcoolice.