Agricultura ecologică – principii esențiale ale producției de plante

Agricultura ecologică

Agricultura ecologică este sistemul cel mai sustenabil din punct de vedere ecologic, economic și social. Principiul agriculturii ecologice este de a crea condiții de cultivare ecologice și eficiente din punct de vedere energetic. Un aspect important este că acest sistem de cultivare nu permite utilizarea agenților chimici populari, care susțin agricultura convențională, precum îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor sau regulatorii de creștere.

În agricultura ecologică, metodele de reglare chimică a procesului de producție utilizate în fermele convenționale sunt înlocuite cu tratamente mecanice și preparate biologice. Astfel, orice fermier care se concentrează pe ecologie trebuie mai întâi să se pregătească cu atenție în ceea ce privește culturile. De asemenea, sunt efectuate diverse analize fizico-chimice ale solului sau apei.

Buruienile au și laturi pozitive

În ciuda faptului că buruienile reprezintă o problemă serioasă pentru fermieri, nu trebuie uitat că au și latura lor pozitivă. Buruienile protejează suprafața solului împotriva eroziunii, formării crustei și uscării. În plus, ele afânează straturile mai adânci ale solului și îmbunătățesc condițiile de aer și apă din sol. Iar aceste fapte au fost determinate în urma unor analize de mediu. În plus, buruienile au un efect pozitiv asupra luptei împotriva dăunătorilor, întrucât sunt habitat și sursă de hrană pentru insectele benefice. Multe dintre ele, cum ar fi ciulinul de câmp și păpădia, atrag inamicii naturali ai multor dăunători. „Buruienile” perene cu rădăcini lungi afânează, de asemenea, solul în straturi mai adânci și preiau nutrienți din acesta, iar semințele de buruieni sunt hrană pentru păsări, ceea ce promovează biodiversitatea.

Selecția de cereale

În agricultura ecologică, o atenție deosebită trebuie acordată selecției speciilor și soiurilor de culturi adecvate, care să fie adaptate solului, condițiilor climatice și orientării fermei. Aici se observă o creștere a suprafeței de cultivare a grâului de primăvară. Acest lucru se datorează, în principal, costurilor de producție mai mici, calității mai bune a cerealelor și posibilității de selectare a culturilor anterioare mai bune, precum și posibilității de cultivare pe soluri ceva mai slabe calitativ. Cu toate acestea, randamentul grâului de primăvară este semnificativ mai mic decât al celui de iarnă.

Rotația culturilor este esențială

O problemă importantă în fiecare fermă, în special cea ecologică, este prevenirea infestării cu buruieni și sterilizarea solului – cu mare accent pe fermele care tocmai se transformă de la cele convenționale la cele organice. Este important de știut că dintre toți factorii care provoacă pierderi de producție, 40% până la 50% rezultă din apariția buruienilor pe câmp. În cazul agriculturii ecologice, cel mai important în acest caz este rotația culturilor, care va garanta o cantitate suficientă de azot, precum și posibilități adecvate de prevenire a infestării buruienilor. Rotația culturilor trebuie aranjată astfel încât solul să fie acoperit cu vegetație pe tot parcursul sezonului.

Lasă un comentariu