Ulei de masline Cat dureaza
Uleiul de masline este un produs perisabil.
Spre deosebire de vin, uleiul de maslina extra virgin nu se imbunatateste odata cu varsta. Deci, cat dureaza?
Perioada de valabilitate a unui ulei de măsline este afectata de mai multi factori, printre care: soi de masline, profil de acizi grasi si continut de polifenol, calitatea fructelor, maturitatea maslinelor la recoltare, metoda de recoltare, proceduri de frezare / prelucrare, factori si conditii regionale, practici de amestecare. Nu exista un raspuns definitiv cu privire la cat va dura. Va recomandam sa folositi cea mai buna data a producatorului, care a luat in considerare toti factorii de mai sus.
Uleiul de măsline extravigin
Consideram cel mai bun reper al prospetimii unui ulei de măsline fiind data expirarii si mai putin data recoltarii. Data recoltei este doar o bucata din puzzle. Mai mult, multi producatori amesteca diferite tipuri din diferite culturi, regiuni sau chiar emisfere pentru a imbunatati aroma si durata de viata. O astfel de amestecare poate duce la un termen de valabilitate pentru produsul finit care este diferit de ceea ce ar fi de valabilitate pentru uleiurile componente.
Cat dureaza un ulei de măsline odata deschis?
Dupa ce ati deschis o sticla de ulei de măsline, folositi-o rapid – in termen de 3 luni. Acesta va dura mai mult daca il depozitati intr-un dulap rece, intunecat, cu un capac bine inchis.
Ulei de masline obisnuit vs ulei extravirgin
Totul tine procesul de productie. In general, este pur si simplu obtinut din fructele maslinilor. In sine, suna destul de simplu si direct. Exista insa diferite soiuri de uleiuri de măsline, care nu sunt diferentiate de tipul de masline folosit, ci de procesul pentru extragerea uleiului de masline, precum si de aditivi si de nivelul uleiului din acidul oleic.
Ulei Rafinat vs ulei nerafinat
Exista doua categorii distincte: rafinat si nerafinat. In timp ce cele nerafinate sunt pure si netratate, cel rafinat este potrivit pentru a indeparta anumite defecte, ceea ce il face mai usor de vandut. Cele rafinate au putina sau aproape deloc aroma, culoare si gust de masline. De asemenea nu sunt deloc amare.
Ulei de masline Extra-Virgin vs ulei virgin
Uleiul de măsline extravirgin este nerafinat, fiind de cea mai inalta calitate pe care il puteti cumpara. Exista standarde foarte specifice pentru a primi eticheta „extra-virgin”. Datorita modului in care este obtinut, el pastreaza mai mult gust adevarat de masline si are un nivel mai scazut de acid oleic decat celelalte. Contine mai multe vitamine si minerale naturale gasite in maslinele proaspete.
Uleiul de măsline nerafinat nu este tratat cu substante chimice sau modificat de temperatura.
Ceea ce il diferentiaza este nivelul scazut de acid oleic. Nu contine mai mult de 1% acid oleic (aciditate mica) si are de obicei o culoare verde-aurie, cu o aroma distincta si un finisaj usor piperat. In timp ce puteti gati cu un produs extra-virgin, acesta are un punct de fierbere mai mic, ceea ce inseamna ca arde la o temperatura mai scazuta. Economisiti un produs premium, pentru inmuierea painii, dresinguri, mancarurilor reci si folositi un produs de calitate mai scazuta, care este mai potrivit pentru copt si prajit.
Ce este un ulei virgin?
Calitativ, urmatorul ulei este cel virgin. Este produs folosind un proces similar ca uleiul de măsline extra-virgin, fiind nerafiant, ceea ce inseamna ca substantele chimice sau caldura nu sunt folosite. Un ulei virgin mentine puritatea si gustul maslinei, desi standardele de productie nu sunt la fel de rigide.
Conform standardelor, un ulei virgin are un nivel usor mai ridicat de acid oleic. Are o aroma usor mai putin intensa decat cel extra-virgin. Uleiul virgin este foarte rar gasit, insa, vreodata, in magazinele alimentare. De obicei, alegerea ta va fi intre cele extra-virgine, obisnuite si usoare.
Ulei non virgin
Puteti recunoaste un ulei etichetat ca simplu sau pur – asta consideram „obisnuit”. Acesta este in mod obisnuit un amestec de ulei de masline virgin si rafinat (caldura si / sau substantele chimice sunt utilizate in procesul de extragere si eliminarea defectelor din fructe).
Ulei de maslina pur
Uleiul pur este unul de calitate mai scazut decat cel extra virgin sau virgin, cu o culoare mai deschisa, aroma mai neutra si acid oleic cu aciditate masurand intre 3-4%. Acest tip este potrivit pentru gatit pentru toate scopurile.
Beneficii ulei de măsline
Beneficii ulei de măsline presat la rece
Uleiul de masline este bogat in grasimi mononesaturate sanatoase fiind extras din masline, fructul maslinului. Aproximativ 14% din acesta este grasime saturata, in timp ce 11% este polinesaturat, cum ar fi acizii omega-6 si omega-3 . Dar acidul gras predominant este o grasime mononesaturata numita acid oleic, care constituie 73% din continutul total. Studiile sunt de acord ca acidul oleic previne sau reduce inflamatia si poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de anumite tipuri de cancer. Concluzie: Este bogat in acid oleic mononesaturat. Se crede ca acest acid gras are multe efecte benefice si este o alegere sanatoasa pentru gatit.
Uleiul de masline contine cantitati mari de antioxidanti
Uleiul extra virgin este destul de hranitor. In afara de acizii grasi benefici, contine cantitati modeste de vitamine E si K. Insa este incarcat si cu antioxidanti puternici. Acesti antioxidanti sunt biologic activi si reduc riscul de afectiuni cronice. De asemenea, combate inflamatia si va proteja nivelul colesterolului din sange impotriva oxidarii si va pot reduce riscul de afectiuni cardiace. Cel extra virgin este incarcat cu antioxidanti, unii dintre ei avand efecte biologice puternice.
Ulei de maslina antiinflamator
Inflamarea cronica este considerata un factor principal al bolilor, cancerului, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, artrita si chiar obezitatea. Uleiul extra virgin natural poate reduce inflamatia, ceea ce poate fi unul dintre principalele motive pentru beneficiile sale pentru sanatate. Principalele efecte antiinflamatorii sunt mediate de antioxidanti. Printre ele este oleocantalul, care s-a dovedit ca functioneaza similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator. Unii oameni de stiinta estimeaza ca oleocantalul din 3,4 linguri (50 ml) de ulei de măsline extra virgin are un efect similar ca 10% din doza de ibuprofen adulti. Cercetarile sugereaza de asemenea ca acidul oleic, principalul acid gras, poate reduce sau previne nivelurile de markeri inflamatori importanti precum proteina C-reactive (CRP).
Un studiu a aratat, de asemenea, ca antioxidantii uleiului de masline pot inhiba unele gene si proteine care determina inflamatia. Contine tipuri de nutrienti care combat inflamatia. Acestea includ acid oleic, precum si oleocantalul antioxidant.
Ulei de maslina vs accidente vasculare
Accidentul vascular cerebral este cauzat de o perturbare a fluxului de sange catre creierul dvs., fie din cauza unui cheag de sange sau sangerari. In tarile dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventa cauza de deces. Relatia dintre uleiul de masline si riscul de accident vascular cerebral a fost studiata pe larg. O revizuire larga a studiilor efectuate la 841.000 de oameni a descoperit ca uleiul acesta a fost singura sursa de grasimi mononesaturate (grasimi sanatoase) asociata cu un risc redus de accident vascular cerebral si boli cardiace. Beneficiile sunt evidente. Intr-o alta recenzie la 140.000 de participanti, cei care au consumat aveau un risc mult mai mic de accident vascular cerebral decat cei care nu aveau.
Ulei de măslina impotriva bolilor de inima
Boala cardiaca este cea mai frecventa cauza de deces in lume. Studiile efectuate in urma cu cateva decenii au aratat ca bolile la inima sunt mai putin frecvente in tarile mediteraneene. Aceasta a condus la cercetari ample asupra dietei mediteraneene, fiind dovedit ca reduce semnificativ pericolul bolilor cardiace. Uleiul extra virgin este unul dintre ingredientele cheie folosit din aceasta dieta. Scade inflamatia, protejeaza colesterolul LDL „rau” de oxidare, imbunatateste captusirea vaselor de sange si poate preveni coagularea excesiva de sange. Interesant este ca s-a dovedit, de asemenea, scaderea tensiunii arteriale, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inima si moarte prematura. Intr-un studiu a redus nevoia de medicamente pentru tensiunea arteriala cu 48% .
Zeci – daca nu chiar sute – de studii si articole medicale indica faptul ca un ulei extra virgin are beneficii puternice pentru persoanele care il consuma. Daca aveti boli la inima sau antecedente in familie sau orice alt factor de risc major, poate doriti sa includeti o cantitate de ulei de masline extravirgin benefic in alimentatia dvs.
Uleiul de măsline nu ingrasa
Consumul unor cantitati excesive de grasime provoaca crestere in greutate. Cu toate acestea, numeroase studii au legat dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, ca fiind eficienta asupra greutatii corporale ajutand organismul sa aiba o greutate normala. Intr-un studiu de 30 de luni la peste 7.000 de studenti din colegiul spaniol, consumul in cantitate mare nu a fost legat de greutatea crescuta. In plus, un studiu de trei ani la 187 de participanti a descoperit ca o dieta bogata in ulei de masline a fost legata de niveluri crescute de antioxidanti din sange, precum si pierderea in greutate.
Ulei de măsline pentru piele
Un ulei de măsline extravirgin trebuie utilizat intotdeauna in produsele de ingrijire personala ( in special ingrijirea pielii ), in loc de ulei rafinat – cum ar fi cel obisnuit. Caldura mare si solventii folositi pentru rafinare modifica sau indeparteaza anti-oxidantii prezenti in mod natural. Produsul rezultat va hidrata pielea, dar binefacerile organismului (anti-imbatranire, antiinflamatoare, antibacteriene) vor fi pierdute. Proportia ridicata de vitamine K si E si o multitudine de polifenoli impotriva radicalilor liberi care afecteaza orice piele, facand uleiul extra-virgin bun si eficient in a ajuta afectiunile comune ale pielii, cum ar fi:
- acnee
- psoriazis
- eczema
- pielea rosie de la scutec
Prin urmare uleiul de masline, fie ca este din Grecia sau Italia, ar trebui sa fie nelipsit din alimentatie, fiind bun pentru organismul pentru ca ajuta sistemul imunitar luptand impotriva mai multor afectiuni.
Cum sa scoti uleiul de măsline de pe haine
Petele de ulei de masline pot parea ingrozitoare, dar poti sa le indepartezi destul de usor. Poti elimina chiar si petele setate, cu putin efort. Petele de ulei se vor intampla o data sau alta, indiferent daca prajesti ceva sau mananci o salata. Din fericire, sunt simplu de eliminat. Iata o lista cu produse necesare:
- Prosoape de hartie
- Bicarbonat de sodiu
- Periuta de dinti veche
- Sapun de vase
- Pasul 1: Tamponati zona patata cu un prosop de hartie uscata pentru a absorbi uleiul de masline. Continuati pana cand prosopul de hartie folosit nu mai absoarbe nimic.
- Pasul 2: Frecati pata cu bicarbonatul de sodiu si asteptati 10-15 minute. Periati bicarbonatul de pe zona patata si verificati starea petei. Daca este inca super vizibil, repetati acest pas.
- Pasul 3: Dupa ce bicarbonatul si-a facut treaba, este timpul sapunului de vase lichid. Frecati cu sapun si asteptati putin. Apoi clatiti bine cu apa fierbinte. Repetati daca este necesar.
- Sfat: Nu puneti hainele patate in uscator. Daca pata nu a iesit pana acum, caldura o va pune la loc. Lasati sa se usuce in aer liber.