Daca mergem la un consult de alergologie, in ce domeniu ne aflam?
Ei bine, desi pare o intrebare stupida, este nevoie sa clarificam faptul ca un consult de alergologie se incadreaza in ramura medicala numita chiar alergologie. Aceasta specialitate a medicinei se ocupa de fapt cu studierea, diagnosicarea, tratarea dar si prevenirea bolilor si afectiunilor care se presupun a fi alergii.
Ca sa fie totul si mai clar, o alergie este o manifestare brusca ca urmare a unei hipersensibilitati a sistemului imunitar impotriva unor substante la care in mod normal nu ar fi trebuit sa provoace astfel de reactii unui om normal. De asemenea ea este motivul principal pentru care un om poate intra intr-un cabinet de alergologie.
Care sunt de fapt substantele la care putem dezvolta alergii si pe care le putem descoperii in cadrul unui consult de alergologie?
In momentul in care observam ca dezvoltam niste hipersensibilitati si nu stim de la ce inseamna ca e cazul sa mergem la un consult de alergologie. Acesta are rolul de a descoperi si de a trata daca e cazul astfel de manifestari. Cateva dintre cele mai comune substante la care putem reactiona in mod anormal dezvoltand hipersensibilitati sunt:
- Mucegaiul;
- Polenul;
- Acarienii;
De asemenea, putem dezvolta alergii si la diverse alimente precum:
- Laptele de vaca;
- Ouale;
- Peste;
Alte tipuri de produse la care putem reactiona ciudat sunt produsele cosmetice, medicamentele sau veninurile.
Care sunt simptomele care ne pot trimite la un consult de alergologie?
In ceea ce priveste simptomele care ne pot aduce la un consult de alergologie sunt multe de spus. Acestea au o raza larga de feluri si zone unde se pot manifesta. Cele mai des intalnite sunt mancarimile de nas, scurgerile nazale apoase sau nasul infundat precum si stranutul repetat.
De asemenea in functie de severitatea hipersensibilitatii dezvoltate si de tipul de aliment sau consistenta acestuia, simptomele pot aparea mai devreme sau mai tarziu, se pot manifesta mai intens sau mai slab si pot fi insotite si de altele. Toate aceste lucruri pot fi descoperite in cadrul unui consult de alergologie in cadrul unui cabinet de alergologie acreditat.
Ce vei face la un consult de alergologie?
Ca si pacient ce vine cu o problema din acest domeniu la un consult de alergologie vei fi supus la mai multe teste. Ele pot fi cutanate (presupun plasarea a unei cantitati mici din fiecare alergen suspectat), subcutanate (injectarea sub piele a unei cantitati infime de potential alergen) sau prin intermediul unui plasture aplicat direct pe piele si care va sta acolo timp de cateva zile/
La final doctorul specialist va poate prescrie un regim alimentar, medicamentos sau va poate sugera schimbari in stilul de viata.