Varful Bihor, este cel mai inalt varf din Muntii Apuseni, cu o inaltime de 1849 de metri.
Pana nu demult era mai cunoscut ca varful Curcubata Mare. Fiindca exista desigur si un varf pe care localnicii il numeau varful Crcubata Mica.
Varful Bihor, este varful unui masiv muntos ce este parte (alaturi de alti munti) din Carpatii.
Occidentali si ei parte din Muntii Carpati
Muntii Carpati se impart in trei grupe muntoase , numite dupa amplasarea lor. In estul tarii Carpatii Orientali, in sud Carpatii Meridionali si in vest Carpatii Occidentali.
Carpatii Occidentali se impart la randul lor in trei grupe muntoase, Muntii Banatului, Muntii Poiana Rusca si la nord de Mures sunt Muntii Apuseni.
Muntii Apuseni au la randul lor mai multe grupe montane , pe care nu le amintesc pe toate aici ci doar Muntii Bihor si Muntii Padurea Craiului.
Varfurile acestor munti sunt de 1849 m – Varful Bihorul , apoi urmeaza varful Vladeasa cu 1836 m iar al treilea este Varful Muntele Mare cu 1826 de metri.
Muntii Apuseni se remarca prin culmi domoale, cu pasuni pana in varf , care permit pascutul animalelor, majoritatea oi dar si cai lasati liber o perioada din an. Muntii Apuseni , sunt plini de formatiuni carstice, datorate in principal rocilor din care sunt formati.
Cazare muntii Apuseni
Munti Apuseni sau muntii celor 400 de pesteri, va asteapta in fiecare an sa le redescoperiti, fiecare individual. Desigur ca cea mai renumita dintre ele este Pestera ursilor, cu toate ca este printre cele mai noi descoperite (a fost decoperita prin anii ’70, iar cel care a descoperit-o inca traieste si este gata sa va povesteasca cum s-a intamplat descoperirea).
Accesul pe acesti munti este in general usor, chiar si pe Varful Bihor se poate ajunge cu camionul, aici fiind instalat un releu de televiziune si transmisiuni radio , inca de pe vremea comunistilor.
Nu de mult a fost instalat aici si un generator eolian de mare putere, de o firma privata. Generatorul este favorizat de curentii de aer puternici si prezenti aproape tot timpul.
La Varful Bihor se poate ajunge cu masina dupa cum am precizat mai sus, sau pe jos pe un traseu marcat cu banda albastra, la care aveti acces de la soseaua spre Campeni.
Traseul este unul de 7 ore, care pas cu pas va duce pina in varf prin vegetatii diferite, paduri, poienite etc., ca in final sa dati la drumul spre releul din varful muntelui.
Se atentioneaza faptul ca iarna nu se recomanda nici cumasin nici pe jos. Privelistea de sus merita tot efortul depus pana acolo.
Desigur ca in general cei care merg in Apuseni, nu merg pentru o zi; asa ca au nevoie de cazare. Pentru cazare in Arieseni sau in localitatile invecinate puteti apela cu incredere la CazareArieseni.ro. Vreti pentru cazare sa alegeti pensiuni arieseni? Sunt o multime si destul de moderne. Succes !