Ce poti conduce cu categoria C – totul despre permisul de conducere destinat vehiculelor grele

permis categoria c coperta

Șoselele din țară devin din ce în ce mai aglomerate. Numărul vehiculelor crește de la an la an și foarte mulți tineri sunt dornici să urmeze scoala de soferi pentru a putea avea propriul mijloc de transport. Deși majoritatea își doresc să se afle la volanul mașinilor obișnuite – cele pe care le poți folosi având un permis de conducere categoria B – printre ei se află și doritori de a trece la un nivel mai mare.

Trecerea la următorul nivel, se face prin obținerea unui permis categoria C. Cu toate că manevrarea autoturismelor de calibru mai mare de 3.500 kg pare la fel de ușor ca șofatul unui autoturism mic, lucrurile sunt puțin diferite și de aceea, pentru a obține un permis de conducere de categoria C este necesar să reiei scoala de soferi, de data aceasta pentru categoria respectivă.

În acest articol, vei afla toate detaliile de care ai nevoie dacă vrei să devii un șoferul unui vehicul de mare tonaj: condiții de înscriere pentru scoala de soferi categoria C, acte necesare obținerii permisului de conducere, diferențele dintre categoriile C și CE și în ce constă examenul, atât la proba teoretică, cât și la proba practica.

Ce poti conduce cu categoria C vs. categoria CE

De cele mai multe ori, șoferii pot să opteze pentru un pachet care cuprinde cursuri destinate atât pentru obținerea permisului de conducere categoria C, cât și pentru a obține un permis de categoria CE. Cu toate acestea, este bine să înțelegem de la bun început care este diferența dintre cele două categorii.

Dacă ai în posesie un permis auto categoria C, poți conduce un vehicul mai greu de 3,500 de kg, proiectat și construit pentru transportul a maximum 8 pasageri, fără a pune la socoteală conducătorul auto.

În schimb categoria CE constă în ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă sau semiremorcă a carei masă totală este de 750 kg. Cu alte cuvinte, acest tip de permis auto este destinat persoanelor care vor să lucreze în domeniul tractărilor auto.

În general, e bine să ai atât un permis de categoria C, cât și un permis auto categoria CE pentru a te putea asigura că transportul cu un vehicul de calibru mare se realizează într-un mod optim.

Condiții de înscriere la scoala de soferi categoria C

permis categoria c

Există și câteva condiții impuse pentru obtinerea permisului de conducere de categoria C. În primul rând, cursantul trebuie să aibă cel puțin vârsta de 21 ani fără trei luni pentru a putea urma scoala de soferi pentru categoria vehiculelor grele. În al doilea rând, cursantul trebuie să fie posesor de permis categoria B, deci să aibă o minima experiență de șofat.

Pentru a promova examenul, cursantul trebuie să obțină un punctaj de minim 22 de puncte la proba teoretică, un chestionar de 26 de întrebări ce cuprind teorie, iar mai apoi să treacă de proba practica prin care se verifică comportamentul și aptitudinile în timpul șofatului.

Acte necesare pentru scoala de soferi categoria C

Pentru a te înscrie la scoala și pentru a avea acces la cursuri destinate șoferilor de categoria C trebuie să depui următoarele acte:

  • Carte de identitate (în copie + original)
  • Permisul de categoria B
  • Declarație pe propria răspundere
  • Fisa medicala care atestă că viitorul cursant este apt din punct de vedere medical
  • Aviz psihologic
  • Cazier judiciar – cu mențiunea ,,examen auto”

Ce riscă persoanele care conduc un vehicul de calibru mare fără permis de conducere categoria C

La fel ca și în cazul șoferilor prinși fără permis categoria B, persoanele prinse pe șosea, conducând un vehicul de calibru mare, încadrat la categoria C, pot fi pedepsite aspru prin lege, conform codului penal. Dacă nu ai permis de categoria C și te afli la volanul unui camion, riști de la 6 luni până la 3 ani de închisoare sau o amendă.

Iar dacă ești prins conducând fără permisul propriu-zis în posesia ta la momentul respectiv, riști o amendă care poate ajunge până la 1200 de lei. Este recomandat să deții mereu permisul atunci când utilizezi vehiculul și să nu permiți nimănui altcuiva să folosească vehiculul tău personal, pentru că și în acest caz poți să primești o amendă dacă vehiculul este reținut de către un polițist.

Vreaupermis.ro – cursuri pentru pregătirea viitorilor soferi

Dacă nu îți este de ajuns să călătorești cu mașinile incluse în categoria B, intră pe site-ul vreaupermis.ro și înscrie-te pentru a obține pregatire teoretica, dar și pregatire practica pentru categoria C, la prețuri accesibile. Toate detaliile despre procesul de predare, dar și despre oferte se află pe site. 

Lasă un comentariu