Ce presupune standardul nZEB?

Ce presupune standardul nZEB

Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, prin urmare acestea prezintă un potențial ridicat de economisire a energiei. Lucrările de renovare la scară largă în scopul obținerii de consumuri aproape Zero Energie ocupă primul loc în cadrul politicilor UE.

nZEB – nearly Zero-Energy Building sau Clădiri cu consum de Energie aproape de Zero este un concept devenit obligatoriu în construcții.

nZEB = soluții de eficiență energetică + surse regenerabile de energie la fața locului sau în apropiere.

Conceptul nZEB se aplică atât clădirilor rezidențiale, cât și clădirilor comerciale (hotelui, centre comerciale, clădiri administrative sau de birouri).

Directiva 2010/31/EU definește conceptul nZEB ca fiind o clădire cu consum de energie aproape zero, cu alte cuvinte o clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalaţii de producere a energiei regenerabile la faţa locului sau în apropiere.

Iată câteva sfaturi prin care să optimizați consumul de energie al clădirii pe care o administrați:

  • Produceți local energia de care aveți nevoie fie prin implementarea unei centrale de cogenerare sau cu ajutorul sistemelor de panouri fotovoltaice.
  • Economisiți până la 10% din factura de energie prin oprirea sistemului de iluminat în afara orelor de program.
  • Mentineți cu până la 25% mai multă căldură în interiorul clădirii prin îmbunătățirea izolației acoperișului.
  • Înlocuirea surselor clasice de iluminat cu tehnologie LED reduce costurile generate de întreținerea iluminatului cu până la 15%.
  • Responsabilizați și motivați angajații să oprească monitoarele calculatoarelor și laptop-urile înainte de a pleca de la birou. Studiile arată că responsabilizarea angajaților în ceea ce privește utilizarea eficientă a energiei la locul de muncă generează economii de până la 20%.

De ce să deveniți nZEB?

  • Vă reduceți semnificativ costurile operaționale și de mentenanță.
  • Deveniți independenți față de rețeaua electrică.
  • Contribuiți la bunăstarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de CO2.
  • Creșteți satisfacția clienților dumneavoastră, oferindu-le servicii “verzi”.
  • În cazul hotelurilor, creșteți loialitatea clienților și gradul de ocupare al hotelului, prin sporirea confortului și oferirea unei experiențe unice. De asemenea, angajamentul hotelului este “recompensat” de către clienți, aceștia fiind dispuși să platească mai mult pentru a se caza într-o unitate preocupată de sustenabilitatea mediului.

Lasă un comentariu