O coroana dentara este o capa creata din diferite materiale , care inveleste un dinte slefuit in prealabil, pentru a restaura forma, marimea și a îmbunătăți aspectul.
Cand este necesara o coroana dentara?
O coroana dentară este potrivita în următoarele situații:
- Ca sa protejeze un dinte fragil (dinti cu obturatii voluminoase de compozit sau amalgam) de fracturare
- Ca sa restaureze un dinte deja rupt sau un dinte care a fost grav uzat
- Ca sa realizeze o punte dentara in cazul unor dinti lipsa
- Ca sa acopere dintii cu anomalii de forma sau de culoare
- Ca sa acopere un implant dentar
- Ca sa imbunatateasca aspectul estetic al dintilor frontali
Ce tipuri de coroane sunt disponibile?
Coroane permanente pot fi create din mai multe aliaje ( coroanele metalice), coroane mixte care arata o fateta din material fizionomic, coroane mixte metalo-ceramice (materialul ceramic acopera in intregime scheletul metalic, coroane integrale din ceramica sau coroane din ceramica pe schelet de zirconiu.
Rolul coroanelor dentare
Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai adecvat dintele pe care il invelesc. Pentru aceasta, coroana trebuie sa preia functiile dintelui.
Coroanele metalice
Metalele folosite pentru coroanele metalice presupun aliaje nobile ( de aur, paladiu), sau aliaje care nu sunt nobile (de exemplu, nichel sau crom). Beneficiile acestui tip de coroane sunt acestea: sacrificiul de structura dentara in vederea pregatirii este mai mic in comparatie cu prepararea pentru alte tipuri de coroane, uzura dinților opusi este pastrata la un nivel mic, rezista la fortele masticatorii si au o durata de viata mai lunga. Culoarea metalica este un mare dezavantaj. Coroanele de metal sunt o alegere potrivita pentru molarii out-of-sight.
Coroanele metalo-ceramice si coroanele integral ceramice.
Coroanele metalo-ceramice si cele integral ceramice imita foarte bine culoarea dintilor naturali. Insa dintii naturali antagonisti restaurarilor metalo-ceramice prezinta o uzura mai mare fiindca ceramica este foarte dura. De aceea, acest tip de restaurare este contraindicata pacientilor bruxomani. Cateodata coroanele metalo-ceramice determina aparitia unei linii intunecate, violacee la marginea gingiei. De aceea in cazul unor pretentii estetice inalte in zona frontala se recomanda coroanele integral ceramice ori coroanele ceramice pe un schelet de zirconiu. De asemenea acestea sunt potrivite si la persoanele care prezinta anumite alergii la metale.
Avantajele coroanelor dentare
Refacerea dintelui din punct de vedere estetic si functional este cel mai important avantaj al coroanelor dentare. Dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie. Rezultatul estetic va depinde de materialul din care se va confectiona coroana.
Dezavantajele coroanelor dentare
Necesita slefuirea dintelui daca se construieste pe dinti naturali, este nevoie de slefuirea dintilor in vederea bunei adaptari a coroanelor. Aceasta lucru duce la pierderea unei largi cantitati de tesut dentar sanatos si, cateodata, chiar la devitalizarea dintilor.
Coroane temporare versus coroane permanente.
Coroane temporare pot fi construite în clinica stomatologica sau in laboratorul de tehnica dentara , în timp coroane permanente sunt create doar în laboratorul dentar. Coroanele temporare sunt create din materiale acrilice și pot fi uzitate ca o restaurare temporara până o coroană permanentă este facuta in laborator.
Pregătirea unui dinte pentru o coroana ce cele mai multe ori necesită două vizite la dentist – primul pas inseamna examinarea și pregătirea dintelui, a doua vizită presupune plasarea coroanei permanent.
Cum ar trebui să protejam coroanele temporare?
Fiindca coroane dentare provizorii sunt doar o rezolvare de moment până când o coroană permanentă este gata – majoritatea stomatologilor sugerează câteva măsuri de precauție. Acestea includ:
- Atentie la alimentele lipicioase (de exemplu, guma de mestecat, caramel) sau a alimentelor mai dificil de mestecat ( legume crude)
- Atentie la mestecarea alimentelor pe partea dintilor care au coroana temporara
Cât timp dureaza o restaurare dentara?
Durata medie de utilizare a unei restaurari dentare este de 10-15 ani. Sunt o multime de factori care influenteaza durata de purtare dintre care amintim conditiile unei bune igiene locale, obiceiuri personale vicioase( muscatul unghiilor, spargerea de seminte, folosirea dintilor pentru a deschide ambalaje), bruxism.
Un dinte restaurat are nevoie de ingrijire speciala?
Daca un dinte este acoperit de o restaurare , nu înseamnă că acesta este protejat de degradare sau de boli ale gingiilor. Prin urmare, este nevoie să se urmeze bunele practici de igiena orala, inclusiv spalatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi si folosirea atei dentare o data pe zi. Apa de gura antibacteriena poate ajuta de asemenea. În funcție de gravitate, o coroană dentară spartă se finisează în cabinet să nu mai jeneze la limbă sau se taie și se înlocuiește. Crăpătura se limitează la stratul exterior, ceramic.