Cele mai bune softuri de modelare si vizualizare 3D

Exista o mare concurenta online in ce priveste care software de modelare și vizualizare 3D este cel mai bun. Și când faceți primii pași în învățarea 3D, doriți să găsiți programul care este considerat cel mai bun, cel mai popular și cel mai solicitat de angajatori.

software 3d

Iata cele mai importante dintre ele:

1. 3DS MAX by Autodesk

3Ds MAX este foarte popular în întreaga lume și nu este greu să găsești cursuri și tutoriale despre cum să îl folosești. Obiectele sunt create din primitive sau spline și pot fi ulterior editate folosind diferiți modificatori.

Există instrumente pentru amenajarea și animarea personajelor, crearea de mobilier moale și de cadru, simularea țesăturilor, amenajarea pereților și a elementelor de construcție, umplerea peisajelor, texturarea și crearea materialelor realiste. 3Ds MAX este popular în vizualizarea arhitecturală, proiectarea obiectelor și ingineria.

Dezvoltatorii terți creează și actualizează în mod regulat pluginuri care adaugă sau îmbunătățesc funcțiile existente 3Ds MAX și procesul general de lucru. Astfel de pluginuri oferă instrumente puternice pentru simularea sistemelor de particule, crearea de lichide sau incendiu și împrăștierea mai multor obiecte în jurul scenei.

De asemenea, lansează mai întâi motoare de redare moderne (cum ar fi V-Ray sau Corona Renderer) pentru 3Ds MAX.

Dacă doriți să lucrați în vizualizarea arhitecturală sau în proiectarea obiectelor, începeți cu 3Ds MAX.

2. Maya by Autodesk

Maya este o aplicație puternică pentru echipe și studiouri mari. Fiecare proiect conține mai multe fișiere, fiecare reprezentând părți ale acestuia, în timp ce scena reală deține pur și simplu legăturile către toate aceste părți.

În acest fel, mai multe persoane pot lucra simultan pe o scenă: una animă personajele, cealaltă rafinează fundalul, iar a treia editează materialele.

Maya este un standard industrial în SUA și Europa și este folosit de marile studiouri pentru a produce desene animate CGI, VFX, animații pentru jocuri video și reclame. Arată și se simte foarte mult ca 3Ds MAX, dar oferă instrumente mult mai bune pentru animație și amenajare.

Autodesk dezvoltă pluginuri și extensii și le include în versiuni noi, deci nu este nevoie să le căutați lateral.

Dacă doriți să creați animații și desene animate pentru personaje și, în cele din urmă, să vă alăturați unui studio de animație profesionist, Autodesk Maya este pentru dvs.

3. Cinema 4D by MAXON

Cinema 4D este considerat unul dintre cele mai ușoare programe de învățat pentru începători datorită interfeței sale simple și suportului complet în opt limbi.

Obiectele sunt create din primitive, dar și prin modelare parametrică și există instrumente pentru crearea de umbre și texturi procedurale. Sistemul său special de preluări salvează mai multe versiuni editabile ale scenei într-un singur fișier.

Cinema 4D Lite vine ca parte a programului Adobe After Affects, care l-a ajutat să devină popular în industria designului de mișcare. Orice animație sau efect creat în Cinema 4D poate fi exportat în After Effects și adăugat imediat la videoclipul în curs de editare.

Mai mult, MAXON a dezvoltat Cinebench – un punct de referință special pentru evaluarea puterii de redare a procesorului și GPU-ului. Marii producători iau în considerare mărcile Cinebench atunci când dezvoltă hardware nou.

Dacă doriți să creați efecte speciale pentru reclame și să intrați în design de mișcare, alegeți Cinema 4D.

4. Blender by Blender Foundation

Blender este o aplicație gratuită, open-source, dar oferă în continuare un spațiu de lucru flexibil pentru modelare, animație, simularea sistemelor de particule, texturare, redare realistă, sculptură și chiar editare video.

Blender are reputația de a fi un program greu de învățat, dar în ultimii ani interfața a fost mult îmbunătățită. Inițial, toate funcțiile erau accesibile doar prin comenzi rapide de la tastatură (dintre care unele se repetă pentru funcții diferite în diferite instrumente), dar de atunci au fost adăugate meniuri contextuale adecvate.

Interfața sa se bazează pe structura nodului, astfel încât să puteți regla spațiul de lucru pentru orice nevoi. Nodurile sunt, de asemenea, o bază pentru umbrire, post editare și compoziție. Harta rutieră oficială este disponibilă pe site-ul Blender, iar noile versiuni de testare sunt lansate aproape în fiecare zi.

Blender este rar folosit de studiourile care lucrează la proiecte mari, dar este încă folosit pentru a crea desene animate, videoclipuri, modele și jocuri independente. În ultima vreme, vizualizarea arhitecturală utilizând motoarele de redare Cycles și Eevee (încorporate în Blender) au început să câștige popularitate.

Dacă înveți 3D ca hobby, vrei să devii freelancer sau să îți deschizi propriul studio independent, Blender este un instrument excelent de învățat.

5. ArchiCAD by Graphisoft

Fluxul de lucru al ArchiCAD se bazează pe conceptul de clădire virtuală. Designerii creează clădirea din elemente existente: pereți, ferestre, uși, scări, grinzi etc.

Folosind acest model, ArchiCAD creează planuri de podea, fațade, secțiuni, specificații și alte documente. Conform cerințelor BIM, orice modificare a unui model 3D apare imediat în schițe.

În timp ce clădirile sunt de obicei create din obiecte existente, versiunea 16 a adăugat instrumentul Morph, care permite crearea obiectelor cu o formă unică. Multe obiecte standard pot fi descărcate sau cumpărate ca biblioteci suplimentare de către dezvoltatorii laterali.

ArchiCAD este popular printre arhitecți și designeri de interior și nu necesită cunoștințe profunde despre modelarea 3D.

6. Revit by Autodesk

Revit este cel mai potrivit pentru lucrul la proiecte mari: clădiri cu mai multe etaje, structuri industriale, zgârie-nori etc. Proiectanții asamblează clădirea din șabloane și apoi o împart în locații și zone.

Planurile de etaj, fațadele și vizualizările secțiunii sunt apoi create din model. Revit include un instrument de redactare 2D pentru adnotări; Tehnologia 4D BIM oferă mijloace de planificare și urmărire a ciclului de viață al clădirii.

Există, de asemenea, instrumente încorporate pentru proiectarea sistemelor tehnice de construcție.

Revit este o aplicație mai puternică decât ArchiCAD și este adesea utilizată de marile studiouri de arhitectură, constructori și ingineri. Dar necesită un hardware puternic pentru a opera și o educație specială, care poate fi primită prin cursuri oficiale Autodesk.

7. SketchUp by Trimble Navigation

SketchUp nu acceptă BIM, dar este încă utilizat în proiectarea arhitecturală pentru o vizualizare simplă. Este gratuit pentru utilizare necomercială și funcționează într-un browser (nu este nevoie să instalați nimic pe computer).

Interfața SketchUp este ușor de utilizat și oferă instrumente ușoare pentru crearea clădirilor, proiectarea interioarelor, peisajelor, publicității exterioare și pregătirea modelelor 3D pentru imprimare. Motorul de redare încorporat nu creează imagini realiste, dar V-Ray este disponibil pentru versiuni comerciale.

Lasă un comentariu