Cele mai frecvente 5 probleme ale anvelopelor și cum le poți evita pentru a fi mereu în siguranță la volan

anvelope de calitate

Siguranța la volan este o problemă deosebit de importantă în viața noastră de zi cu zi. Deși majoritatea șoferilor se concentrează pe obiceiurile lor de condus și pe starea mașinii, adesea subestimează importanța anvelopelor în ceea ce privește siguranța la volan. În acest articol, vom prezenta cele mai frecvente probleme ale anvelopelor și cum le puteți evita pentru a fi mereu în siguranță la volan.

Problemele cele mai frecvente ale anvelopelor includ uzura prematură, presiunea insuficientă și deteriorarea cauzată de expunerea la temperaturi extreme sau la drumuri în stare proastă. Aceste probleme pot avea consecințe grave asupra performanței mașinii, în special asupra aderenței la drum și a manevrabilității.

Anvelopele trebuie să aibă dimensiunile corecte

Este extrem de important să folosiți anvelope potrivite, în funcție de specificațiile date de producător. Modelul a fost testat cu anumite dimensiuni ale anvelopelor. De aceea, dacă, de exemplu, mașina dumneavoastră este echipată cu jante pe 15 și cu anvelope 195/65, atunci trebuie să optați pentru anvelope 195/65 r15 de calitate

Uzura anvelopelor

Uzura anvelopelor poate duce la o scădere semnificativă a aderenței la drum, ceea ce poate crește riscul de derapaj și accidente. Pentru a evita această problemă, trebuie să vă verificați anvelopele în mod regulat și să le înlocuiți dacă sunt uzate. De obicei, anvelopele trebuie înlocuite atunci când adâncimea profilului este mai mică de 1,6 mm, deși este mai bine să le înlocuiți, preventiv, mai devreme.

Presiunea nepotrivită a anvelopelor

Aceasta poate afecta performanța autovehiculului și poate crește consumul de combustibil. În plus, o presiune insuficientă poate duce la supraîncălzirea anvelopelor și la o uzură mai rapidă. Pentru a evita această problemă, trebuie să verificați presiunea anvelopelor în mod regulat și să o reglați la nivelul recomandat de producătorul mașinii. În plus, o presiune prea mare în anvelope poate duce la instabilitate în viraje și distanțe mai mari de frânare.

Temperaturi extreme și drumuri în stare proastă

Deteriorarea cauzată de expunerea la temperaturi extreme poate afecta aderența și durabilitatea anvelopelor. Pentru a evita această problemă, trebuie să evitați să conduceți prin zone cu drumuri în stare proastă ori cel puțin să adaptați viteza la astfel de condiții și să evitați expunerea anvelopelor la temperaturi extreme. De asemenea, trebuie să verificați anvelopele în mod regulat pentru a detecta eventuale semne de deteriorare și să le înlocuiți imediat dacă observați vreo problemă.

Utilizarea anvelopelor potrivite în funcție de sezon

Anvelopele de vară sunt fabricate pentru temperaturi de peste 7 grade Celsius, pe când cele de iarnă sunt produse pentru a fi utilizate atunci când temperaturile scad sub acest prag. Pe lângă faptul că este periculoasă, utilizarea anvelopelor în sezonul nepotrivit, va duce la deteriorarea acestora, implicit la creșterea pericolului atunci când circulați pe drumurile publice. 

În concluzie, siguranța la volan este foarte importantă și anvelopele reprezintă un element crucial în acest sens. Prin evitarea celor mai frecvente probleme ale anvelopelor, puteți să vă asigurați că șofați sigur și plăcut. În plus, trebuie să vă amintiți să vă verificați în mod regulat anvelopele și să le înlocuiți atunci când este necesar. Înainte de a pleca într-o călătorie lungă, verificați întotdeauna starea anvelopelor, presiunea lor și asigurați-vă că adâncimea profilului este adecvată.

Sursa foto: Freepik

Lasă un comentariu