Pe baza cunoasterii caracteristicilor fizico-mecanice si chimice ale constituentilor mineralogici individuali se pot realiza cimenturi cu proprietati anticipate. Aceasta facandu-se printr-o simpla proportionare a raportului intre componenti. In practica, alegerea tipului de ciment se face tinind seama de caracteristicile sale tehnice. Caracteristici care trebuie sa fie in concordanta cu conditiile si solicitarile impuse de constructia respectiva.
Pentru a continua trebuie sa cunoastem principalii componenti ai cimentului. Acesti compusi sunt substante chimice ce stau la baza structurii cimentului si ii ofera proprietatile particulare. Cei patru compusi notati: C3S, C2S, C4AF, C3A reprezinta principalele faze cristaline ale cimentului Portland. Acestia sunt:
- silicatul tricalcic – C3S;
- silicat bicalcic – C2S;
- alumino-ferit tetracalcic – C4AF;
- aluminat de aluminiu – C3A.
Principalele tipuri de cimenturi Portland dupa domeniile de folosire sunt:
- cimenturile pentru betoane armate si precomprimate;
- cimenturi pentru betonari pe timp friguros;
- cimenturi pentru betoane hidrotehnice;
- cimenturi pentru drumuri;
- cimenturi pentru lucrari maritime sau medii agresive.
Cimenturie pentru betoane armate si precomprimate
Acestea sunt caracterizate prin viteza mare de hidratare si intarire, rezistente mari intr-un timp scurt, rezistenta la gelivitate, deformatii de contractie si elastice vascoase, reduse.
Cimenturile care satisfac aceste conditii au:
C3S>C2S si C4AF>C3A
fiind denumite conform clasificarii mineralogice cimenturi alitice-brownmilleritice, respectiv fero-Portlend alitice.
Desigur ca aceste conditii sunt satisfacute intr-o masura mai atenta si de cimentul alitic normal si Portland normal.
Cimenturi pentru betonari pe timp friguros
Pentru aceste cimenturi se prescrie o caldura mare de hidratare si o intarire rapida in scopul de a se evita efectul inghetului.
Cimenturile care satisfac aceste conditii se caracterizeaza prin: C3S>C2S si C4AF<C3A.
Cimenturi pentru betoane hidrotehnice
aceste cimenturi sunt selectionate in functie de zona de lucru a barajului. In zona de nivel variabil a apelor cimenturile trebuie sa reziste la gelivitate si la actiunea apelor dulci din care cauza sunt recomandate cimenturile la care C3S>C2S si C4AF>C3A. In zona centrala a barajului sunt necesare cimenturi cu caldura de hidratare redusa si contractie mica. Aceste cimenturi se caracterizeaza prin C2S>C3S si C4AF>C3A (cimenturi belitice brownmilleritice respectiv freo-Portland belitice). In Romania exista doua tipuri de cimenturi pentru baraje notate BP si BI. De fapt cimentul BP este identic cu cimentul fero-Portland alitic, iar BI este un ciment Portland cu continut ridicat de zgura (pana la 70%).
Cimenturile pentru drumuri
Se caracterizeaza prin contractie redusa, rezistenta la gelivitate si rezistente finale mari. La aceste cimenturi trebuie respectata conditia: C3S>C2S si C4AF>C3A.
Cimenturi pentru lucrari maritime sau medii agresive
Se deosebesc de restul cimenturilor prin rezistenta superioara la actiunea sulfatilor si clorurii de magneziu. Cimenturile care satisfac aceste conditii trebuie sa furnizeze la hidratare cantitati reduse de Ca(OH)2 si de C3AH6. La aceste cimenturi C2S>C3S si C4AF>C3A.
In afara de constituentii mineralogici caracteristicile cimentului mai depind si de alti parametri, care sunt analizati in articolele Rombadconstruct.