Credite de nevoi personale pentru începători: Cum să iei primul tău credit?

credit nevoi personale

Pentru o persoană care nu a avut niciodată un credit, pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a aplica pentru prima oară la o instituție financiară pentru un împrumut pot fi o mare necunoscută. Dar aproape la orice persoana apare situație când vrei mai mult decât poți să-ți permiți financiar.

În acest caz, ofertele de credite de nevoi personale sunt cea mai potrivită soluție în procesul de construire a unui istoric de creditare.

Fie că este vorba despre un telefon nou, o vacanță cu prieteni sau simplu ți s-au terminat banii mai devreme decât vine salariul, ofertele pentru credite de nevoi personale răspund cel mai bine acestor nevoi. Dacă ești un începător în ceea ce privește relația cu instituțiile financiare bancare sau nebancare, iată care sunt pașii necesari pe care trebuie să-i urmezi pentru a aplica cu succes pentru împrumutul de care ai nevoie.

Înțelegerea procesului de aplicare pentru un credit

Primul lucru pe care cineva trebuie să-l înțeleagă despre aplicarea la un credit, fie el de nevoi personale, auto, ipotecat sau de alt tip, este mecanismul de aplicare, evaluare și aprobare. Băncile sau IFN-urile (instituții financiare nebancare) acordă credite de nevoi personale pe baza unui proces în care fiecare etapă are un rol foarte bine definit. Dacă nu ești familiarizat cu pașii pe care trebuie să-i urmezi, iată care sunt aceștia.

1.Identificarea nevoilor financiare

Procesul de aplicare la un credit începe chiar înainte de a lua contact cu produsele de finanțare de pe piață. Ca să soliciți un credit, trebuie să știi de câți bani ai nevoie. Evaluează suma necesară în funcție de tipul de nevoie – pentru reparații, pentru urgențe medicale, pentru studii, pentru vacanțe, pentru cadouri, pentru redecorare etc. După ce vei avea o estimare a sumei de care ai nevoie, vei putea să identifici tipul de credit potrivit. Fiecare dintre ele are anumite caracteristici, inclusiv o sumă minimă sau maximă ce se poate acorda.

2. Tipul de credit

O documentare online îți va dezvălui foarte rapid ce tipuri de credite oferă fiecare bancă sau IFN. Vei afla că există împrumuturi garantate sau negarantate, credite cu destinație exactă (credite ipotecare, credite auto etc.) și credite de nevoi personale. Acestea din urmă au cele mai accesibile condiții de acordare, nu necesită garanții și pot fi utilizate pentru o gamă foarte largă de situații, fără să fie necesară justificarea cheltuirii banilor. Tocmai de aceea, un astfel de credit este cel mai potrivit pentru o persoană care nu a mai aplicat niciodată pentru un împrumut. Dacă te decizi pentru un astfel de tip de credit, verifică dacă acest produs financiar acoperă suma de care ai nevoie.

3. Calculează-ți limitele financiare

Majoritatea instituțiilor financiare oferă pe site-urile proprii calculatoare de rate. Acestea permit potențialilor clienți să-și estimeze nivelul ratei lunare în funcție de suma solicitată și perioada de creditare. Este important să te asiguri că rata lunară poate fi susținută din veniturile pe care le ai, fără să afecteze celelalte cheltuieli obligatorii și previzibile ale fiecărei luni. Pe un calculator de rate te poți “juca” cu suma solicitată și cu perioada de creditare, pentru a obține o rată ce poate fi plătită pe toată perioada contractului de împrumut. Aceste valori ale ratei sunt estimate, pentru că o valoare reală a ratei poate fi cunoscută doar după analiza făcută de instituția de finanțare, după analizarea fiecărei solicitări în parte și luând în calcul propriile taxe și comisioane specifice. Având în vedere faptul că instituțiile financiare sunt mai prudente atunci când vine vorba de solicitări din partea persoanelor care nu au un istoric de creditare, poți lua în calcul, pe lângă resursele proprii, și ideea de a apela la un coîmprumutat, care poate fi o rudă sau un prieten de încredere, care are deja un istoric de credit.

4. Aplică pentru creditul dorit

Este timpul să aplici! Studiază ofertele mai multor bănci și IFN-uri și evită să te oprești la prima instituție analizată. Abia apoi poți aplica pentru creditul dorit. Cea mai eficientă opțiune este să aplici online, pentru a câștiga timp. Sunt bănci sau IFN-uri care oferă soluții digitale de aplicare pentru un credit, folosind tehnologii de ultimă oră. Cu doar un smartphone, poți aplica rapid și simplu, pentru a obține banii doriți în câteva minute. Este important să te asiguri că îndeplinești toate condițiile obligatorii pentru a aplica. De obicei, acestea sunt legate de vechimea la locul de muncă, vârstă și domiciliu. Un statut de salariat cu venit stabil sau o activitate de freelancer solidă poate să-ți crească șansele de a primi un răspuns pozitiv. Dacă procedura de aplicare este parcursă cu succes, urmează analiza făcută de instituția de creditare, și, dacă totul este în regulă, vei primi contractul de împrumut, pentru semnare. Banii pot fi virați într-un cont bancar, puși pe un card sau ridicați de la ghișeu. Așa se derulează, cu mici modificări de la instituție la instituție, procedura de aplicare la un credit.

Construirea unui istoric de credit

Pentru o persoană fără istoric de credit, calea către obținerea unui împrumut implică demonstrarea responsabilității financiare. Variante de credite de nevoi personale pe sume mai mici și pe perioade de cel puțin 12 luni, achitate la timp, pot să constituie cea mai bună cale de a-ți construi un istoric bun de credit, astfel încât să poți să aplici apoi pentru sume mai mari. Scorul evoluează în timp și depinde in primul rând de disciplina financiară, cât de responsabil ești la plata datoriilor, inclusiv la plata utilităților, chiriilor sau abonamentelor de telefonie mobilă. Începe să-ți construiești propriul istoric de credit și păstrează-ți reputația financiară pozitivă!

Lasă un comentariu