Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă perioadă din an. De Crăciun parcă timpul se oprește în loc, totul din jurul nostru este mai special, noi parcă uităm de griji, necazuri și ieșim din frenezia cotidianului. Vrem să fim mai buni, mai atenți cu cei dragi și să absorbim fiecare moment petrecut cu ei.
În cazul nostru, al românilor, ne apucă febra cozonacilor, sarmalelor, prăjiturilor și al curățeniei impecabile. Luându-ne cu pregătirea mesei și amenajarea casei, uităm care este adevărata esență a acestei sărbători.
De parcă doar aceste două lucruri ar conta: mâncarea și curățenia. Iar la finalul zile când toate sunt aranjate perfect, suntem obosiți și abia așteptăm să ne punem în pat, care parcă niciodată nu a fost mai confortabil și călduros.
Din cauza acestei frenezii, am început să „urăsc” Crăciunul, nu sărbătoare în sine, ci strict frenezia care mă bântuie din copilărie. Părinții mei erau preocupați doar de aceste două lucruri, doar grabă, grabă, iar când totul era aranjat, erau obosiți.
De aceea, eu nu am amintiri frumoase cu ai mei din perioada Crăciunului. Dacă și tu simți la fel, atunci este neapărat nevoie de un altfel de Crăciun și noi tradiții.
Cum să te bucuri mai mult de Crăciun
1. Înregistrează un video de Crăciun
Dacă vrei să călătorești în timp, cea mai bună modalitate sunt clipurile video și pozele. Sunt o idee excelentă ca și amintire pentru copii tăi sau chiar pentru tine și familia ta sau partenerul tău. Mie mi-ar fi plăcut ca părinții mei să ne fi filmat când împodobeam acel maiestuos brad de Crăciun artificial și decoram casa. Pur și simplu să ne vedem împreună. Nu trebuie să fie un videoclip editat pentru că era perfect așa.
2. Îmbrăcăminte cu tematică de Crăciun
Știm cu toții cât de amuzante sunt aceste bluze sau pijamale cu tematică de Crăciun și să nu uităm cât de pufoase și călduroase. Să purtați toți bluze cu același imprimeu, să împodobiți un brad artificial, să decorați casa, să beți ciocolată caldă sau vin fiert, să mâncați o felie de cozonac sau fursecuri. Cei mici vor fi încântați să petreceți astfel timpul împreună.
3. Citiți sau ascultați povești de Crăciun
Cu toții ascultăm colinde, dar câți dintre noi cunoaștem legende și povești legate de Crăciun? Prea puțini dintre noi. Prichindeii vor iubi aceste momente și te asigur că își vor aduce aminte aceste momente și peste ani și ani.
Sunt sigură că și tu ții minte poveștile pe care mama sau tata ni le citeau înainte să adormim. Dacă nu ai copii, poate ai un nepot sau nepoată, fin sau finuță sau prietenii tăi au copii. Sunt convinsă că dacă citești povești sau asculți te vei încărca cu energie pozitivă, iar această perioadă va deveni și mai specială.
4. Fursecuri și cozonaci
Trebuie să recunosc că nu este deloc ușor să frămânți cozonaci, dacă ești ambițioasă și vrei să mănânci cozonac frământat cu propriile tale mâini, eu zic să îi dai bătaie. Așa am făcut și eu Crăciunul trecut, iar toată lumea mi-a spus că nu sunt normală și că magazinele sunt pline de cozonaci? Așa și?! Sunt la fel de buni?! Poate…. sau poate nu….. .
Mi-a ieșit cozonacul și a fost și mai special pentru că m-a ajutat nepotul meu care acum vrea ca de fiecare dată când ne întâlnim să gătim ceva. Gătitul este o idee excelentă în care să implici și restul familiei.
Copii se vor distra maxim să își bage și ei mânuțele în aluat, iar la final puteți face concurs cine decorează mai frumos fursecurile. Sunt o mulțime de bombonele colorate. Va fi o nebunie! Și poți să îi dai și un nume la acest concurs!
De exemplu: „Designer de frusecuri” sau orice altceva vrei tu! Puteți să face poze cu fursecul câștigător și cu designerul, să țineți o tabelă cu scorul. Crăciunul va avea altă magie! Îți spun din propria experiență.
5. Concurs de talente
De ce nu am face karaoke cu melodii de Crăciun sau colinde? Nu știu câți dintre noi avem voce, eu știu sigur că sunt o afonă de primă clasă, dar merită să cânt doar pentru distracție și râsete. Am început această nouă tradiție acum doi ani cu părinții mei și ne distrăm pe cinste. Eu, bineînțeles că sunt ultimul participant și la fel este și clasamentul.
6. Scenetă de Crăciun
O idee briliantă pentru cei mici! Livingul vostru poate deveni scena de teatru cu costume improvizate sau nu! Eu am pus în practică această idee cu nepotul meu. Nu am jucat ceva chiar specific de Crăciun, dar tot a fost amuzant.
Am jucat, dacă pot spune așa, „Frumoasa din pădurea adormită” cu replici inventate de noi. Deja poți să-ți dai seama cât de amuzant a fost. Un bun exercițiu de imaginație pentru copii, dar și pentru adulți!
Am și filmat întregul spectacol! Intră la arhiva de amintiri a familiei. Cu toții ne-am distrat, am râs și ne-am unit ca și familie. Și pot spune cu mare mândrie că sunt mătușa preferată.
Crăciunul este în sinea lui magic, totul stă în noi și în câtă magie mai adăugăm acestei frumoase sărbători. Crăciunul este despre familie, prieteni și uniune. Fie că ne regăsim pe noi înșine, fie ne conectăm și mai mult cu cei dragi.
Trebuie să înțelegem că această sărbătoare nu este doar despre mâncare și curățenie. Este despre tradiții, bucurii, zâmbete și despre cei dragi! Creează o nouă tradiție în familia ta și vei vedea cu ce bucurie o să aștepți următoarele sărbători de iarnă în anii ce vor urma.
Orice activitate pe care vă face plăcere să o faceți împreună poate deveni tradiție, trebuie doar să fii inventivă, să înțelegi adevărată magie a acestei sărbători. Fii creativă! Nu te opri doar la împodobirea bradului de crăciun.