Piciorul diabetic poate cauza complicații severe, iar pacientul diagnosticat cu diabet își poate pierde un deget sau chiar întregul picior dacă omite semnele și simptomele specifice. Cea mai mică rană se poate infecta și de aceea este important să urmați cu strictețe recomandările medicilor, dar și câteva reguli de igienă corporală.
În cazul piciorului diabetic apar mai multe semne: senzația de amorțeală și/sau furnicături în picioare, senzația de arsură, durere accentuată la nivelul picioarelor, durere în timpul mersului pe jos, rană deschisă, tumefiere la nivelul piciorului.
Dacă afecțiunile de la nivelul membrelor inferioare sunt neglijate și ajung într-un stadiu avansat, medicii oferă ca ultimă soluție amputarea piciorului. Pentru orice pacient este o situație greu de suportat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Nimeni nu dorește să ajungă în această situație. Tocmai de aceea, respectarea unor recomandări riguroase vă ajută să mențineți picioarele sănătoase și să duceți o viață plină de activități zilnice realizate cu propriile picioare.
Piciorul diabetic – cum ne ferim de amputație
Pentru a vă feri de amputație trebuie să urmați reguli stricte de igienă, dar și să urmați recomandările medicului podiatru.
Iată câteva sfaturi simple care vă ajută să aveți un picior sănătos:
- Verificați-vă picioarele în fiecare zi;
- Spălați-vă picioarele în fiecare zi;
- Neteziți-vă ușor bătăturile și calusurile;
- Tăiați-vă unghiile de la picioare;
- Purtați pantofi și șosete în permanență;
- Protejați-vă picioarele de cald și frig;
- Faceți un control al picioarelor la fiecare vizită medicală.
Explicații detaliate:
- Verificați-vă picioarele în fiecare zi – este important să depistați afecțiunile la timp pentru ca acestea să nu se agraveze. Căutați tăieturi, răni, pete roșii, bătături sau calusuri, umflături.
- Spălați-vă picioarele în fiecare zi – este recomandat să vă spălați picioarele cu săpun în apă călduță, nu fierbinte. Testați apa pentru a vă asigura că nu este prea fierbinte. Nu vă înmuiați picioarele pentru că pielea se va usca prea tare.
- Neteziți-vă ușor bătăturile și calusurile – Pe picioare pot să apară pete groase de piele numite „cornițe” sau calusuri. Folosiți o piatră ponce (piatră specială pentru a netezi pielea) pentru a netezi bătăturile și calusurile după baie sau duș. Frecați ușor, doar într-o singură direcție, pentru a evita ruperea pielii.
- Tăiați-vă unghiile de la picioare – faceți acest lucru când este necesar, după ce vă spălați și vă uscați picioarele. Folosiți o foarfecă de unghii și tăiați-le în linie dreaptă. Nu tăiați colțurile unghiilor de la picioare. Neteziți ușor fiecare unghie cu o pilă de unghii. În acest fel împiedicații unghiile să crească în piele.
- Purtați pantofi și șosete în permanență – Nu mergeți desculți sau doar în șosete – chiar și atunci când sunteți în interior. Ați putea călca pe un obiect și să vă răniți picioarele. S-ar putea să nu simțiți nicio durere și să nu știți că v-ați rănit. Verificați interiorul pantofilor înainte de a-i încălța pentru a vă asigura că au o căptușeală netedă.
- Protejați-vă picioarele de cald și frig – Dacă aveți leziuni nervoase din cauza diabetului, vă puteți arde picioarele fără să știți. Luați următoarele măsuri pentru a vă proteja picioarele de căldură: purtați pantofi la plajă și pe pavajul fierbinte, puneți-vă cremă de protecție solară pe partea superioară a picioarelor pentru a preveni arsurile solare, țineți-vă picioarele departe de calorifer și nu vă puneți pe picioare sticle cu apă caldă, sau alte obiecte încălzite.
- Cereți un control al picioarelor la fiecare vizită medicală – trebuie să vă scoateți pantofii și șosetele atunci când sunteți în sala de examinare. Un examen amănunțit trebuie realizat o dată pe an și să-l repetați dacă apar: modificări de formă ale picioarelor, pierderi ale sensibilității picioarelor sau dacă suferiți de boală arterială periferică.
De ce este important Testul Michigan
Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.
În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.