
Roma, Orașul Etern, este un muzeu viu în care vechiul și modernul coexistă pe fiecare alee pietruită. Turiștii care se înghesuie la Colosseum și la Forumul Roman sunt puțini cei care bănuiesc că moștenirea imperială antică este atât de răspândită în distracțiile moderne de aici, încât definește chiar și activități contemporane, cum ar fi cazinourile de lux. Aceleași distracții care i-au distrat deopotrivă pe împărați și pe oamenii de rând au devenit astăzi elegantele case de jocuri, creând o veritabilă punte între antichitate și contemporaneitate.
Rădăcinile antice ale jocurilor de noroc romane
Romanii erau pariorii infami, dovadă fiind câteva zeci de descoperiri arheologice din Roma. Zarurile din os, plăcile de pariuri antice sculptate în marmură și relatările din istorii despre pariuri atestă faptul că jocurile de noroc erau în centrul vieții romane de zi cu zi.
Soldații își petreceau timpul liber jucând jocuri de noroc între operațiuni, iar vechii romani aveau echivalentul a ceea ce noi am considera un cazino în casele lor de pariuri, în care cetățenii socializau și pariau. Casele de pariuri originale erau centre sociale, la fel cum omologii lor din zilele noastre sunt locuri de divertisment și nu doar un loc de jocuri de noroc.
Nici împăratul Augustus însuși nu era imun la jocurile de noroc din timpul festivalului Saturnalia, deși jocurile de noroc erau temporar legalizate, dar reglementate în alte perioade ale anului. Acest paradox antic, această coexistență între acceptarea și reglementarea jocurilor de noroc, continuă să modeleze practicile actuale ale Romei în ceea ce privește gestionarea cazinourilor, în sensul că coexistă atât cu tradiția, cât și cu controlul.
Estetica imperială în spații moderne
Faceți o plimbare prin orice cazino roman de lux de astăzi și veți observa referințe la moștenirea imperială a Romei în arhitectură. Stâlpii de marmură, pardoselile din mozaic și arcadele ușilor produc statornicia arhitecturii publice romane antice.
Nu sunt doar decorative, ci amintesc în mod deliberat de moștenirea Romei. Unii și-au construit întregul brand în jurul unor personalități sau simboluri istorice romane, norocul lui Jupiter, norocul lui Caesar sau binecuvântarea zeiței Fortuna.
Anul trecut, am vizitat un astfel de loc și am fost impresionată de modul în care cifrele romane au fost încorporate subtil în design, modelele de coroane de lauri au fost utilizate în schemele de design și au fost folosite culori imperiale în nuanțe de violet.
Dezvoltarea jocurilor: De la Alea la ruleta de azi
Romanii aveau și ei jocurile lor de zaruri, „alea” (cărora le datorăm zicala „zarurile sunt aruncate”), iar din aceste jocuri antice de hazard am ajuns la elegantele jocuri de masă de astăzi. Modul în care unele dintre aceste superstiții și tradiții de joc au dăinuit este deosebit de fascinant.
Jucătorii romani îi invocau pe zei pentru a-i favoriza cu noroc în cazul unor aruncări importante, lucru care se repetă și astăzi în cadrul ceremoniei de binecuvântare sau de noroc pe care o puteți vedea și astăzi la mesele de joc.
Unii istorici sugerează că până și ruleta, deși oficial de origine franceză, își are rădăcinile intelectuale în jocurile romane de noroc cu roata. Mișcarea circulară, suspansul și factorul de soartă determinat de ceva care nu se poate mișca își au corespondentul în practica romană a jocurilor de noroc.
Tradiții juridice și reglementări moderne
Poziția juridică a Romei cu privire la jocurile de noroc urmează tradițiile sale juridice de-a lungul timpului. Romanii aveau coduri juridice sofisticate care reglementau jocurile de noroc, permițându-le la unele festivaluri, dar reglementându-le în rest.
Aceeași atitudine cumpătată față de legislația privind jocurile de noroc poate fi observată și astăzi la Roma, care permite ca cazinourile să fie gestionate în conformitate cu norme sofisticate care respectă tradiția îndelungată a jocurilor de noroc, dar și protecția consumatorilor.
Echilibrul control-libertate care a prevalat cândva în civilizația antică a Romei se repetă și astăzi în controversele legate de licențierea cazinourilor, impozitarea și politica privind jocurile de responsabilitate socială în tot orașul. Este o dovadă pozitivă a faptului că instituțiile de drept fondatoare ale unei civilizații pot continua să modeleze guvernarea ani mai târziu.
Turismul și jocurile de noroc: O uniune modernă cu rădăcini tradiționale
În prezent, cazinourile romane primesc vizitatori străini într-o mare măsură, cu personal multilingv și divertisment multicultural. Deschiderea față de străini are origini străvechi, vizitatorii străini erau primiți cu brațele deschise în cazinourile romane, deoarece cel puțin divertismentul era universal.
Cazinourile romane de astăzi continuă ospitalitatea care a început în acea zi, cu mult timp în urmă, în antichitate, când Roma se afla în centrul unui vast imperiu, cu o atitudine cosmopolită care onorează funcția antică a Romei de răscruce a națiunilor. Pe scurt, stilul de viață al cazinourilor din Roma demonstrează că este posibil să vă onorați moștenirea în timp ce îmbrățișați divertismentul de astăzi.
Jocurile au devenit mai moderne, decorul mai elegant, iar regulile mai complexe, însă principiul rămâne același: oamenii se adună pentru a-și paria norocul, se salută călduros și joacă ceva care i-a distrat pe romani timp de milenii.