Cum îți pregătești mașina pentru sezonul rece

masina pentru sezonul rece

Temperaturile scăzute afectează vehiculele atunci când acestea nu sunt pregătite corespunzător. Asigură-te că sezonul rece nu îți prinde mașina nepregătită. Lucruri aparent neimportante, precum verificarea bateriei, schimbarea uleiului, anvelopele sau lichidul și ștergătoarele de parbriz, pot contribui la funcționarea mașinii tale în mod corect în sezonul rece. Acestea sunt esențiale atât pentru economisirea banilor, necesari pentru reparații, cât și pentru prelungirea duratei de viață a mașinii tale.

Asigură-te că bateria și motorul funcționează corespunzător

Înainte de instalarea temperaturilor scăzute, programează o vizită la un service auto pentru verificarea întregului vehicul. Asigură-te că motorul mașinii este curat, fără scurgeri de ulei. Dacă motorul are scurgeri sau alte probleme, este important că le remediezi imediat. Nu uita să verifici și bateria. Bateriile își pierd din putere în timp, iar înlocuirea lor anticipată îți poate economisi bani și evita reparații costisitoare pe parcurs. Atunci când cumperi o baterie de schimb, caută una care este clasificată pentru modelul specific al vehiculului tău.

De asemenea, schimbă uleiul de motor cu unul mai eficient, care să facă față temperaturilor scăzute. Schimbarea uleiului te va ajuta să previi deteriorarea motorului. Majoritatea motoarelor necesită uleiuri speciale, în funcție de mașină. Alege un ulei motor 5w30 ce lubrifiază componentele motorului, diminuând frecarea dintre acestea. Totodată, un ulei cu o vâscozitate potrivită, va împiedica apariția coroziunii, înlăturând depunerile de murdărie. Va ajuta atât la creșterea performanțelor motorului, cât și la creșterea duratei sale de viață.

Păstrează ștergătoarele de parbriz în stare de funcționare corectă

Verifică lamelele ștergătoarelor de parbriz și asigură-te că sunt curate și lubrifiate pe parcursul lunilor de iarnă. Ștergătoarele funcționează cel mai bine dacă sunt menținute curate. Curățarea regulată a lamelelor ștergătoarelor te ajută să le menții în stare de funcționare eficientă. Dacă sunt deteriorate și nu mai curăță parbrizul eficient, schimbă-le cu alte noi.

Pentru curățarea parbrizului, folosește o soluție de parbriz special concepută pentru temperaturi negative. Astfel, vei evita ca lichidul să înghețe în circuitul sistemului de curățare, evitând totodată și defectarea acestuia.

Înlocuiește anvelopele de vară cu unele potrivite sezonului rece

Pe timp de iarnă, legislația din țară prevede ca fiecare mașină să fie dotată cu anvelope de sezon. Anvelopele de iarnă oferă o aderență potrivită atunci când temperatura scade și apare zăpada, poleiul sau gheața. Funcționează bine și pe carosabilul umed, în zilele ploioase de toamnă. Nu ezita investești în anvelope de iarnă bune, pentru că îți vor oferi o siguranță suplimentară atunci când te pornești la drum.

Verifică presiunea aerului din anvelope

Verifică presiunea aerului din anvelope și umflă-le suficient. Anvelopele prea puțin umflate pot face ca manevrabilitatea vehiculului să devină imprevizibilă. Anvelopele prea umflate pot duce la reparații costisitoare. Asigură-te că verifici presiunea din anvelope o dată pe lună și adaugi aer în conformitate cu recomandările producătorului.

Verifică farurile

Pe timp de iarnă, farurile mașinii trebuie să fie curățate în mod regulat pentru a asigura o vizibilitate adecvată. Murdăria poate reduce cantitatea de lumină reflectată înapoi, ceea ce face mai greu de luminat. Pentru a-ți curăța farurile, utilizează pur și simplu o perie moale și o soluție cu săpun. O periuță de dinți poate ajuta la îndepărtarea murdăriei încăpățânate.

Verifică antigelul și completează-l până la linia maximă

Antigelul este un alt element ce trebuie verificat, acesta fiind responsabil pentru păstrarea temperaturii apei din sistemul de răcire al motorului împotriva înghețului. Verifică vizual rezervorul lichidului de răcire de sub capotă (asigură-te că motorul este rece și mașina este parcată pe loc drept, pentru a nu influența cantitatea de antigel din rezervor) și completează cu antigel până la linia maximă.

Verifică fiecare aspect important ce ține de funcționalitatea mașinii și înlocuiește uleiul de motor, completează lichidele și dotează-ți mașina cu anvelope noi de iarnă. De asemenea, în mașină vei avea nevoie de o trusă de urgență, ce conține triunghi de avarie, soluție pentru dezghețarea parbrizului, racletă și perie pentru gheață, lanternă, trusă care să te ajute în momente mai puțin favorabile. Respectând aceste sfaturi, mașina ta va fi pregătit pentru sezonul rece și vei putea pleca la drum în condiții de siguranță.

Lasă un comentariu