Cum sa ajungi un sofer bun

Pentru ca numarul accidentelor rutiere sa scada, legislatia rutiera trebuie inasprita, cel putin in ceea ce priveste partea de amenzi, lucru care sa fie si corelat cu o mai buna aplicare a legilor. Scolile de soferi nu scot intotdeauna soferi de top, lucru care pe termen lung este raspunzator pentru aparitia multor accidente.

Culmea, exista multiple surse prin care orice sofer incepator isi poate insusi cum trebuie normele de legislatie rutiera, printre care si sursele oficiale. De exemplu, Directia pentru Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a lansat mai multe seturi de chestionare auto similare cu cele date la examenul teoretic de obtinere al permisului. Respectivele intrebari, cunoscute de catre utilizatori si sub denumirea de chestionare auto drpciv, pot fi folosite atat pentru intelegerea modului in care se desfasoara traficul pe drumurile publice (inclusiv in intersectii sau pe drumurile internationale), cat si pentru pregatirea examenului teoretic.

Pe langa site-ul Directiei pentru Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor mai exista si alte site-uri/platforme online care pun la dispozitia utilizatorilor chestionare auto drpciv similare cu cele oficiale si care functioneaza dupa acelasi sistem de desfasurare al examenului. Practic, indiferent de platforma folosita, utilizatorilor le sunt date seturi unice cu cate 26 de intrebari (care cuprind intreaga legislatie rutiera, cat si notiuni de conducere preventiva sau de mecanica). Ca si in cazul examenului oficial, din cele 26 de intrebari utilizatorii trebuie sa raspunda corect la minim 22 pentru a fi declarati “ADMISI” (in etapa practica a examenului pentru obtinerea permisului). Desigur, rezultatele avute pe astfel de platforme nu influenteaza catusi de putin rezultatele examenului oficial, insa fara indoiala, exercitiile facute (mai ales ca multe dintre chestionare sunt similare cu cele oficiale) maresc substantial sansele de promovare.

Totusi, pentru a deveni soferi buni, nu e de ajuns ca elevii scolilor de soferi sa faca chestionare auto drpciv. Abilitatile practice, cat si intelegerea notiunilor de conduita preventiva, joaca un rol la fel de important ca si cunostintele teoretice. Odata ce incep sa se simta stapani pe masina, multi soferi nu mai respecta o buna parte dintre regulile de siguranta (proprie, dar si a celor din jur) rutiera, motiv pentru care au loc multe accidente pe drumurile publice. Tocmai de aceea, scolile de soferi trebuie sa puna accent egal atat pe cunostiintele practice si cele teoretice, dar si pe educarea sigurantei in trafic. Aceasta masura, corelata cu inasprirea amenzilor si cu aplicarea non-echivoca a amenzilor, ar reduce semnificativ numarul de accidente rutiere.

Lasă un comentariu