Cum sa utilizezi diverse carti ilustrate pentru copii in scopuri pedagogice

carti ilustrate pentru copii

Pentru majoritatea dintre noi, personajele preferate din povesti au fost pilonii de baza in construirea viziunii despre viata. Prin amintirile noastre revedem ilustratiile realistice si ne amintim cu drag de momentele petrecute in compania unei carti pentru copii.

Acele carti ilustrate pentru copii ne-au ajutat nu doar sa percepem lumea inconjuratoare, dar ne-au si invatat multe alte abilitati nebanuite.

Iata cinci metode cum pot fi folosite diverse carti copii in scopuri de studiu (pedagogice):

  • Construim cunostinte lingvistice

Pe masura ce copiii incep sa vorbeasca si sa construiasca propozitii, ei invata sa recunoasca sunetele si tiparele in limbajul vorbit. Aceasta este cunoscuta sub numele de constientizare fonologica si serveste ca baza pentru invatarea cititului. Cadenta ritmica a multor carti ilustrate ii ajuta pe copii sa dezvolte si sa practice constiinta fonologica.

La un nivel de baza, cartile ilustrate ii ajuta pe copii sa inteleaga ca cuvintele transmit sens – conectand imaginile din carte cu cuvintele de pe pagina. Copiii vor verifica imaginile de pe pagina pentru cunostinte de fundal sau indicii contextuale pentru dezvoltarea vocabularului. Ei folosesc chiar si imaginile pentru a afla numele unor obiecte noi.

  • Identificam secventa povestii

Organizand succesiunea evenimentelor dintr-o poveste, copiii isi pot exersa capacitatea de a intelege ceea ce citesc. Stapanirea acestei abilitati incepe cu identificarea inceputului, mijlocului si sfarsitului si rezumarea evenimentelor cheie care au loc de-a lungul povestii.

carti pentru copii

Ajutoarele vizuale si ilustratiile amintesc cititorului ce s-a intamplat si sprijina capacitatea lor de a relata cu incredere evenimentele cheie. Pe masura ce copiii isi perfectioneaza abilitatile de secventializare, lasa-i sa se uite la imagini pentru a le reaminti ce s-a intamplat in poveste. Daca ghicesc corect sau incorect, folositi-o ca o oportunitate de a citi din nou pasajul. Aceasta ofera sansa de a face o verificare suplimentara pentru intelegere.

Mai mult, cartile pline de imagini ii incurajeaza pe copii sa faca predictii si inferente despre ceea ce se va intampla in continuare. Ei pot imperechea cuvintele cu expresiile si setarile prezentate in imagini pentru a face o ghicire in cunostinta de cauza despre ceea ce urmeaza in poveste.

  • Imbunatatim intelegerea

Exista multe de invatat pe drumul spre a deveni un cititor priceput. Impreuna cu secventierea si rezumarea, exista multe alte abilitati esentiale pe care copiii trebuie sa le stapaneasca pentru a intelege textul pe care l-au citit. Unele dintre aceste abilitati includ; constructia propozitiilor, rezolvarea problemelor, compararea si contrastarea, tragerea concluziilor, deducerea si multe altele.

Cartile bogate in ilustratii ofera multe avantaje pentru a imbunatati intelegerea citirii.

  • Aprindem dragostea pentru lectura

Cand te gandesti la cartea ta preferata din copilarie, ce iti vine in minte? Personajele principale favorite, desenele amuzante sau integritatea povestii in sine?

Pentru copil, o carte interesanta reprezinta motivul de a cere o a doua carte si tot asa mai departe. Nu exista copii care nu vor sa citeasca, exista probabil carti neinteresante care pur si simplu nu au cum sa starneasca interesul pentru lectura.

Alege carti frumoase si intelepte pentru copilul tau si da-i aripi sa exploreze lumea minunata si neasteptata a lecturii!

Lasă un comentariu