Cum se prepară un cappuccino folosind cafea boabe

Cappuccino reprezintă una dintre băuturile de bază din întreaga lume. Poate fi preparat în diferite moduri, însă clasicul cappuccino italian rămâne printre preferatul tuturor. Cappuccino reprezintă un moment de plăcere, savurat la prima oră a dimineții pentru un plus de energie întreaga zi. Combinația delicioasă de espresso, lapte cremos și spumă de lapte catifelată, accentuează gustul cafelei, creând o băutură fierbinte și savuroasă, ce încântă și trezește toate simțurile.

Cum se prepară un cappuccino folosind cafea boabe

Ce boabe de cafea să alegi pentru un espresso aromat?

Espresso italian este o artă ce creează o băutură aromată, bogată și inegalabilă. Pentru a pregăti un cappuccino delicios, sunt necesare boabe de cafea arabica. Cafeaua arabica este mai bogată și conține mai puțină cofeină comparativ cu boabele de cafea robusta. Boabele de cafea cele mai bune sunt prăjite mediu, au o culoare maroniu închis și un aspect puțin gras.

Măcinarea boabelor de cafea nu trebuie să fie nici prea fină, nici prea grunjoasă, iar timpul de extracție pentru 25 ml de cafea, trebuie să fie de 20-30 secunde. Pentru 25 ml de espresso, sunt necesare 8-10 grame de cafea măcinată.

Folosirea espressorului automat pentru prepararea unui cappuccino delicios

Utilizarea espressoarelor automate reprezintă cea mai bună variantă pentru prepararea cafelei de dimineață. Cele mai utile sunt cele care beneficiază de o carafă de lapte inclusă pentru realizarea unui cappuccino sau latte machiatto, fără a fi nevoie mutarea cănii. Espressorul automat va prelua laptele din recipient, îl va încălzi și reda sub formă de spumă pentru prepararea băuturii dorite.

Printr-o simplă apăsare de buton, espressoarele automate vor râșni cafeaua, pregăti shot-ul de espresso și încălzi și spuma laptele, în cantitatea ideală pentru pregătirea sortimentului de cafea selectat.

Grație espressoarelor automate, cafeaua folosită va fi proaspăt măcinată, preparată rapid într-o multitudine de sortimente de cafea, totul printr-o simplă apăsare de buton.

Un espressor automat profesional va oferi în doar 20-30 de secunde, un shot de espresso de 25 ml. Cafeaua este obținută prin trecerea apei calde sub presiune, peste cafeaua măcinată. Va încălzi laptele în timp util, creând în același timp o spumă bogată, perfectă pentru prepararea unui cappuccino autentic italian.

Cum se prepară corect un cappuccino italian?

Cappuccino italian este cel mai popular preparat pe bază de cafea din toată lumea. Se prepară cu ajutorul unei cantități mici de espresso tare, peste care se adaugă lapte fierbinte și spumă delicată de lapte. Poate fi decorat cu scorțișoară, cacao sau ciocolată rasă, după preferințe.

Însă, deși aparent simplu de preparat, cappuccino necesită stăpânirea unei tehnici speciale, astfel încât laptele încălzit să facă suficientă spumă. Pentru o spumă mai bogată, laptele trebuie să aibă mai puțină grăsime.

Un cappuccino italian autentic conține 25 ml de espresso, 100 ml de lapte aburit la un volum de 125 ml, servit într-o cană de porțelan alb cu un volum de 150 ml.

Totul începe cu pregătirea unui shot de espresso tare cu ajutorul unui espressor automat, pentru a extrage toată savoarea aromei din cafea. Tot la espressor se încălzește laptele până la 55oC și se formează o spumă groasă. Duza de abur se plasează în interiorul lattierei de inox, atingând doar puțin laptele. Astfel se va crea o spumă groasă. Apoi duza de abur se introduce până pe fundul lattierei pentru a încălzi laptele până la temperatura dorită. Laptele aburit se toarnă peste espresso, iar la final se adaugă spuma.

Anumite variante de cappuccino includ diferite arome, siropuri sau condimente. Pot fi adăugate ghimbir, scorțișoară peste spumă și sirop de vanilie, ciocolată sau alune la shot-ul de espresso pentru a-i tăia din amărăciune.

Însă, cappuccino tradițional este preparat dintr-un shot de espresso tare, lapte aburit, dulce și o spumă de minim 1 cm grosime.

 

Lasă un comentariu