Medicina complementară și alternativă a cunoscut o dezvoltare foarte mare în ultimele două decenii. Acest lucru s-a datorat în principiu interesului crescut al publicului pentru profilaxia bolilor, nutriție eficientă și sănătoasă și, nu în ultimul rând, pentru îmbunătățirea sănătății și a performanțelor sportive. O contribuție substanțială la această curbă ascendentă a medicinii alternative a fost adusă de către inovațiile cercetătorilor în domeniul alimentar acesta cunoscând de asemenea o dezvoltare fără precedent în ultimii 40 de ani.
La acest moment consumatorii pot beneficia de o gamă foarte largă de game de produse nutriționale cum ar fi suplimentele (vitamine, concentrate proteice, antioxidanți), diferite plante cu efecte medicale benefice și mix-urile de componente.
Una dintre aceste game de produse care s-au bucurat de un real succes printre consumatori, dar care a reușit să stârnească și foarte multe dezbateri legate, nu atât de rezultate cât de efectele pe care le-ar avea asupra consumatorilor, este gama Herbalife.
Gama Herbalife
Pentru că produsele aflate sub sigla Herbalife au făcut și încă fac obiectul a nenumărate dezbateri legate de efectele experimentate de către anumite persoane în urma utilizării acestora, credem că o orientare asupra componentelor care se regăsesc în aceste produse, și care par desprinse dintr-un film de science-fiction pentru publicul larg, poate aduce mai multă lumină asupra acestei dezbateri și implicit ajuta cumpărătorii să ia o decizie obiectivă în ceea ce privește utilizarea sau neutilizarea acestor produse.
Astfel, în cadrul acestui articol vom prezenta pe scurt elementele componente care se regăsesc cu precădere în majoritatea produselor Herbalife urmând ca în cadrul unor articole viitoare să ne ocupăm mai pe larg și de restul constituenților care fac obiectul unor prezentări mai ample datorită naturii inovative a acestora.
Prin urmare, componentele pe care dorim să le prezentăm pe scurt aici enumerăm acesulfam de potasiu (Acesulfam K), maltodextrina și proteină izolată din soia (soy protein isolate).
Ingrediente Suplimente
Acesulfamul de potasiu face parte din categoria îndulcitorilor nenutritivi care a fost descoperit în anul 1967 în Statele Unite și aprobat pentru consum în anul 1988 după efectuarea cercetărilor necesare. Acesta are rolul de a suplini îndulcitorii tradiționali cu scopul de a reduce aportul caloric al alimentelor ingerate fără pierderea gustului bun al acestora. Este estimat că circa 15% din populația Statelor Unite ale Americii consumă acest produs sub diferite forme (Mattes & Popkin, 2009).
Maltodextrina este un termen inventat în anul 1950 pentru a denumi un mix de zaharuri format din maltoză, maltotrioză, maltotetroză și maltopentoză. Prima comercializare a acesteia a fost efectuată în 1959 de către American Maize Product Company sub denumirea de Frodex-15. Utilitatea maltodextrinei este una foarte largă în toate industriile dar în cea alimentară este folosită în principal ca substitut pentru grăsimi, suplimentarea valorii nutriționale a alimentelor și pentru a da textură acestora (Marchal, 1999).
Ultimul element, proteina izolată din soia este cel mai utilizat constituent din produsele Herbalife datorită aportului nutrițional ale acestuia și a conținutul proteic ridicat și conținutului scăzut de grăsimi. Acesta este obținut printr-un procedeu de spălare cu etanol și apă a boabelor de soia în scopul îndepărtării grăsimilor și izoflavonoizilor din acestea pentru reducerea aportului caloric.
Acest compus este pe larg utilizat în industria suplimentelor sportive.
Deși prezentul articol nu este unul exhaustiv la nivelul informațiilor științifice prezentate el aduce totuși lumină asupra naturii produselor Herbalife și încurajează consumatorii să abordeze obiectiv diferite dezbateri aflate în sfera subiectivității.