Efectele bullyingului asupra dezvoltării elevilor și soluții pentru combaterea acestuia

Efectele bullyingului

Bullyingul sau hărțuirea este o problemă des întâlnită în școlile din ziua de azi. Studiile au arătat că elevii care sunt victime ale hărțuirii au tendința de a abandona școala, de a se implica în consumul de droguri și alcool sau de a deveni violenți. Persoanele agresive îi vizează adesea pe cei pe care îi percep ca fiind mai slabi decât ei. Elevii care sunt hărțuiți se pot simți izolați și singuri. Este important să înțelegem care sunt efectele bullyingului asupra dezvoltării elevilor și care sunt soluțiile adecvate pentru combaterea acestuia.

Bullyingul este un comportament învățat

Majoritatea bătăușilor își învață comportamentul de la modelele de rol și de la colegi. Dacă vrem să oprim bullyingul, atunci depinde de noi să luăm măsuri. Trebuie să ne uităm la propriile noastre acțiuni și să ne asigurăm că nu perpetuăm aceste comportamente.

Impactul bullyingului asupra dezvoltării elevilor

Bullyingul este un comportament agresiv, fizic sau verbal ori relațional, intenționat și care implică efecte negative asupra dezvoltării elevilor. Elevii agresați pot suferi depresie și anxietate, stimă de sine scăzută, probleme de comportament, probleme în a-și păstra atenția în timpul cursurilor, dar și probleme sociale, ce îi pot afecta mai târziu în viață.

Efectele agresiunii asupra elevilor se extind cu mult dincolo de domeniul academic. Cei care sunt hărțuiți în mod repetat pot prezenta chiar și simptome fizice, precum dureri de stomac, de cap sau probleme cu somnul. În fapt, aceste efecte pot fi asociate cu anxietatea legată de mersul la școală, lucru ce va duce la pierderea interesului și la scăderea performanțelor academice.

Un lucru asupra căruia probabil nu se acordă o foarte mare importanță atunci când un elev este hărțuit, este că, uneori, se întâmplă ca elevii care au fost de față în timpul agresiunilor, fără a lua parte în mod direct, să dezvolte teamă și anxietate. Deoarece bullyingul le poate distruge și dezvoltarea acestora, este esențial să se ia atitudine și să fie ajutați.

Soluții pentru combaterea bullyingului în școli

Există mai multe modalități de a preveni bullyingul. În primul rând, părinții ar trebui să discute cu copiii lor despre ce este bullyingul și cum îi afectează pe ceilalți. De asemenea, părinții ar trebui să îi învețe pe copii să se respecte pe ei înșiși, pe ceilalți și proprietatea altora. Copiii ar trebui să fie învățați să nu intimideze niciodată pe nimeni și să raporteze imediat cazurile de intimidare.

Școlile trebuie, de asemenea, să fie conștiente de orice problemă de hărțuire și să intervină în mod corespunzător. Profesorii ar trebui să știe cum să abordeze situațiile de intimidare și ar trebui să încurajeze întotdeauna elevii să raporteze incidentele de intimidare.

Bullyingul nu afectează doar victimele, îi afectează și pe agresori, și poate duce la agresivitate și violență la ambele părți. Victimele bullyingului apelează uneori la substanțe interzise pentru a face față durerii. Agresorii bullyingului pot folosi, de asemenea, diverse substanțe sau băuturi pentru a-și amorți sentimentele. Așadar, ambele părți suferă din cauza consecințelor negative ale bullyingului.

Pentru a combate eficient bullyingul, trebuie mai întâi să înțelegem cauzele acestuia. Trebuie să recunoaștem factorii care contribuie la crearea de agresori. Odată ce înțelegem cauzele profunde ale bullyingului, putem găsi modalități eficiente de a le aborda. Prin implementarea unui sistem de management educational, școlile vor putea să prevină agresiunea, încurajând copiii să discute deschis despre experiențele lor. În acest fel, toți cei care au trecut prin astfel de experiențe neplăcute, vor putea să se recupereze și să scape de acel sentiment de a nu fi protejat.

Bullyingul este o problemă complexă. Ea implică multe persoane diferite, inclusiv profesori, elevi, membri ai familiei și lideri ai comunității. Prin urmare, este nevoie de colaborarea tuturor părților, părinți, elevi și școală, pentru a o combate eficient.

Lasă un comentariu