Densitatea aparenta mai redusa a granulelor de agregate usoare, decat a celor grele, poate avea doua cauze. Fie este cauza a densitatii specifice mai reduse a materialului din care sunt alcatuite, fie datorita porozitatii mai mari a granulelor. Aceasta situatie determina insa si reducerea rezistentelor la compresiune a agregatelor.
Desi, pentru a fi folosite in structuri de rezistenta, betoanele obtinute cu agregate usoare trebuie sa aiba aceleasi marci ca si cele cu agregate grele. Obtinerea unor marci ridicate de astfel de betoane este posibila prin imbunatatirea caracteristicilor pietrei de ciment si a conlucrarii dintre aceasta si agregate. Aceasta se intampla ca urmare a unui fenomen de selfvacuumare specific agregatelor poroase care absorb din amestec apa si elimina aer.
Rolul apei de amestec
Reducerea cantitatii de apa din amestec dupa turnare si eliminarea prin compactare a unui volum corespunzator de aer are drept efect imbunatatirea calitatii pietrei de ciment. In acest timp, rugozitatea mai mare a suprafetelor granulelor imbunatateste conlucrarea dintre piatra de ciment si agregate. Imbunatatirea acestei conlucrari dintre ciment si agregate este oferita si de patrunderea cimentului odata cu apa in interiorul granulelor.
Absorbtia apei de catre granulele de agregat usor are insa si efecte mai putin favorabile. Astfel, agregatele usoare absorb umiditatea din aer sau din precipitatii in timpul transportului si depozitarii. Prin urmare, agregatele isi modifica densitatea aparenta. Acest fapt, in conditiile dozarii gravimetrice si suprapunerii cu unele variatii aleatoare ale densitatii aparente datorita procesului de fabricatie, determina variatii ale volumului agregatelor in amestecul de beton.
Problema se complica datorita variatiei in timp a umiditatii si faptului ca aceasta se poate datora apei din interiorul granulelor, cat si celei ce se gaseste pe suprafata lor. Apa de pe suprafata granulelor se gaseste sub forma de apa de umectare. In acest din urma caz, apa de umectare trebuie scazuta din apa ce se adauga la amestecarea betonului. In acest mod se procedeaza si la agregatele grele.
Intre timp, apa de umectare este absorbita insa de pe suprafata granulelor, in interiorul lor, si nu mai afecteaza volumul intergranulelor. Deci, in acest moment, nu ar mai trebui scazuta din apa ce se adauga.
Granulele de agregat usor mai absorb apa si din amestecul de beton, dupa prepararea lui. Aceasta are drept efect inrautatirea lucrabilitatii si marirea dificultatilor la transport si turnare, fara efectele favorabile asupra rezistentei care apare numai dupa turnarea betonului.
Pana in prezent caracteristicile agregatelor usoare s-au luat in considerare la stabilirea compozitiei betonului intr-un mod cu totul general. Proprietatile componentilor, care asigura marca betonului, stabilindu-se direct prin experimente de laborator. Acestea facandu-se fara o analiza amanuntita a efectelor variatiei acestora.
Despre beton, lucrari de constructii si alte categorii ale acestui domeniu gasiti si pe Rombadconstruct.ro.