Evolutia incaltamintei din trecut pana in zilele noastre

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie de incaltaminte. Aceasta avea atat un rol practic, pentru ca proteja de pietre, zapada sau noroi , cat si un rol puternic in pozitia sociala.

Conform cercetatorilor, primele incaltari au fost fabricate in epoca glaciara, adica acum mai bine de 500 000 de ani in urma.

Cea mai veche incaltaminte din lume, care inca exista, dateaza de mai bine de 900 de ani si a fost descoperita in California, SUA.

Care sunt particularitatile incaltarilor in functie de epoca?

Preistorie

Incaltamintea era folosita pentru drumurile foarte lungi pe care oamenii de atunci le parcurgeau pentru a procura hrana. Aceasta era construita din piele de animal tabacita cu diverse instrumente de piatra.

Design-ul incaltarilor era extrem de simplu, talpa fiind realizata dintr-o piele tabacita, in timp ce restul incaltarii dintr-o piele ceva mai moale. Pe timpul iernii, talpii i se atasa o bucata de blana legata de picior cu o impletitura din fire de iarba.

Antichitate

In antichitate, incaltarile au inceput sa difere in functie de zona. Grecia prezenta pantofi cu semne distinctive, care se purtau in functie de specificul activitatilor zilnice. Incaltamintea purtata de femei era foarte bogata in accesorii, eleganta si extravaganta.

In imperiul Roman, incaltamintea era purtata in functie de statutul social. Astfel, consulii aveau incaltaminte alba, senatorii maro iar soldatii ghete scurte cu degete descoperite.In Asia, incaltamintea era foarte simpla si era denumita Geta. Dateaza din anii 700 si presupune o talpa din lemn sprijinita pe doua sipci orizontale tot dim len.

Aceste sipci aveau diverse inaltimi si aveau rolul de a tine kimono-ul ferit de praf.  In Europa, anilor XV incaltamintea juca deja un rol extrem de important in societate. Aparusera niste incaltari cu varf ascutit, ce tindeau sa aiba varf din ce in ce mai lung.

S-au dat chiar si legi in aceasta privinta. Astfel, omul de rand avea voie sa aiba un varf de 5 cm in timp ce aristocratii aveau voie pana la 60 de centimetri de varf.

Astazi, pantofii sunt extrem de diversificati, existand pantofi pentru fiecare activitate pe care o putem face. Exista o adevarata industrie si poti gasi atat pantofi de o calitate ireprosabila, cat si pantofi de o calitate mai putin buna. Evident, este bine sa achizitionezi doar incaltaminte de calitate, deoarece in felul acesta iti poti proteja piciorul si te poti bucura de plimbari lungi si placute.

Lasă un comentariu