Ce sunt flat CMS? Sunt mai bune decat WordPress sau Joomla?

Sistemele tradiționale de gestionare a conținutului (CMS), cum ar fi WordPress sau Joomla, sunt excelente. Insa dacă construiți un site mic sau un blog personal, probabil că nu aveți nevoie de funcționalitățile bogate oferite. Ceea ce aveți nevoie este o soluție mai simplă, mai elegantă și mai ușoară – ceea ce aveți nevoie este un CMS plat (flat CMS).

flat cms

Cea mai izbitoare diferență pe care o veți vedea într-un CMS plat este că nu necesită o bază de date. Un CMS plat stochează orice date sau conținut de pe site numai în fișiere și foldere.

Cu un flat CMS fără a interoga pentru a prelua conținut din baza de date, vă bucurați de încărcarea rapidă a site-ului dvs. web. De asemenea, puteți sări peste procesul greoi de instalare; pur și simplu încărcați fișiere pe server și site-ul este gata.

Dacă doriți să încercați FAST CMS flat, iată 10 cu care puteți începe. Aproape toate au un editor Markdown care vă poate reda fișierele .md în pagini web. Unele dintre ele au, de asemenea, un editor vizual cu funcții WYSIWYG, precum și gestionarea utilizatorilor și a rolurilor.

1. GRAV

Grav este un flat CMS care citește fișierele de marcare pe care le încărcați în directorul / pagini / utilizator, apoi le redă ca pagini. Dacă doriți să intrați rapid în el, există site-uri  pe care le puteți folosi pentru a porni proiectul.

Grav folosește motorul de șabloane Twig pentru a construi teme; vă puteți crea propriile teme, deoarece este destul de simplu sau puteți utiliza oricare dintre cele 20 de teme pregătite. Grav are, de asemenea, multe pluginuri pentru a adăuga funcții suplimentare site-ului dvs. Pentru o instalare ușoară, puteți utiliza Grav Package Manager.

2. Pico

Pico e un flat CMS ce vă permite să creați site-uri web cu ușurință și rapid. Creați conținut în fișiere .md, apoi îl încărcați în folderul de conținut din directorul de instalare. Fișierul respectiv va deveni o pagină accesibilă pe site-ul dvs. web.

Vă puteți crea tema cu motorul de șabloane Twig. Există, de asemenea, pluginuri disponibile pentru paginare, glisor, metaetichetă și altele pentru a extinde funcționalitatea site-ului dvs. web.

3. Dropplets

Dropplets este un CMS simplu pentru blogging ușor, fără bază de date și instalare ușoară în câteva secunde pentru a rula pe orice server. Are o pagină de administrator pentru setarea preferințelor site-ului, dar nu pentru editarea conținutului.

Pentru a crea conținut, scrieți-vă postarea în format Markdown și încărcați-o pe server din tabloul de bord făcând clic pe Public sau pe Actualizați postările.

Dropplets vine cu un șablon gratuit, dar dacă doriți mai mult, puteți cumpăra șablon premium de pe tabloul de bord. Dacă sunteți designer și preferați să creați propria temă, nu există un motor special pentru șabloane, folosiți doar PHP obișnuit.

4. Kirby

Kirby un flat CMS complet este ușor de utilizat. Deși puteți adăuga conținutul manual, ca și în cazul altor CMS-uri plate, există și o interfață web numită Kirby Panel, care vă permite să postați conținutul dvs. ca pagină, blog sau galerie, precum și să gestionați utilizatorii și rolurile.

Kirby vă permite să scrieți conținut în format Markdown în mod implicit, dar există pluginuri vizuale ale editorului de markdown pentru a face scrisul distractiv. Puteți răsfoi mai multe pluginuri pentru a vă face webul mai puternic și mai minunat.

5. Automad

Automad este un flat CMS bazat pe fișiere conceput pentru a rula fără nicio dependență de o bază de date. Puteți adăuga conținut care este bazat pe text salvat în format .txt și încărcat în dosarul paginilor.

Dacă nu sunteți un fan al codificării, puteți utiliza în schimb interfața de utilizare web pentru a adăuga cu ușurință conținut și galerii.

Automad folosește propriul motor de șabloane pentru a construi teme și este ușor de utilizat, deoarece oferă funcții Toolbox pentru a genera elementele dintr-o pagină.

6. gp | EASY

gpEasy este un flat CMS cu fișier plat rapid și ușor de utilizat, cu multe caracteristici incluse. Instalarea este ușoară, trebuie doar să urmați acești câțiva pași pentru a vă pregăti site-ul. GpEasy vine cu un editor WYSIWYG pentru adăugarea și formatarea ușoară a conținutului. De asemenea, are un manager de fișiere, astfel încât să puteți gestiona cu ușurință fișierul sau folderul media.

În postarea dvs., puteți insera imagini și alte tipuri de fișiere, cum ar fi PDF. Cel mai bun dintre toate, gpEasy vine cu zeci de teme și pluginuri, mai mult decât ceea ce are de oferit celelalte CMS.

7. Yellow

Cu CMS-ul flat Yellow puteți scrie conținutul în format .txt, precum și în Markdown și HTML. Când faceți instalări noi, Galben include pagina „Acasă” și „Despre”. Pagina este conținutul implicit. Dacă doriți să creați un blog, puteți utiliza un plugin pentru blog; pentru a insera imagini ar trebui să utilizați pluginul pentru imagini.

Yellow include un editor de text online simplu, astfel încât să puteți edita sau adăuga conținutul chiar pe site-ul dvs. web. De asemenea, puteți încărca manual conținutul fișierului, ceea ce vă permite să setați starea de sortare și publicare.

8. WonderCMS

WonderCMS este cel mai mic CMS flat din lume (pretenția lor). Dimensiunea sa este destul de mică (doar 15 KB pe 7 fișiere), dar are o caracteristică interesantă, cum ar fi editarea conținutului. Puteți prelua teme și puteți obține pluginuri pentru a adăuga funcții pe site-ul dvs., cum ar fi adăugarea unei galerii și a unui editor WYSIWYG.

9. RazorCMS

Razor este un fișier flat CMS plat care este ușor de utilizat chiar dacă nu puteți codifica. Pentru a porni site-ul dvs., după instalare, accesați / conectați-vă la adresa URL de instalare și introduceți acreditările implicite pentru a accesa tabloul de bord. De acolo puteți regla setările generale din site-ul dvs., inclusiv adăugarea sau editarea paginilor.

Editarea în pagină cu editor de text îmbogățit este o caracteristică atât de interesantă, care vă permite să editați conținutul într-un singur loc.

10. Nibbleblog

Nibbleblog folosește un expert de instalare într-un singur pas. Tot ce trebuie să faceți este să completați informațiile dvs. și vă puteți conecta la tabloul de bord pentru a face totul din formular, creând o postare sau o pagină de blog pentru a seta preferințele site-ului.

Puteți forma cu ușurință conținutul blogului, deoarece vine cu un editor vizual. De asemenea, puteți adăuga imaginea sau videoclipul acolo. Există aproximativ 9 teme gata de utilizat pentru a schimba aspectul site-ului dvs. plus pluginuri pentru a adăuga funcții speciale.

Lasă un comentariu