Greșeli în social media: 7 greșeli care trebuie evitate.

Cu toții am trecut pe acolo. De la o greseală gramaticală unde sare toată lumea să te corecteze la un link ce nu merge, greșelile pe social media nu sunt străine de nici unul dintre noi. Adesea acestea sunt erori umane care sunt ușor de remediat sis per iertate rapid de către public. Dar ce se întâmplă atunci cand acele greșeli continua să se repete până cand devin principia pentru un anumit business. Mai jos poți să descoperi o lista cu cele mai frecvente greșeli făcute în social media, greșeli pe care tu ar trebui cu tărie să le eviți:

 social media  greseala  greseli  social networking  digital
 

1. Abuzul de hashtag ###

Nu mă ințelege greșit, hashtag-ul este un instrument excellent pentru a crește vizibilitatea unei postări. Prin intermediul hashtag-urilor poți expune conținutul tău la diverse tipuri de audiențe si genera discuții conectând postarea ta la diverse trenduri. Cu toate acestea abuzul poate avea un efect opus.

Împodobind postarea ta pe social media cu multiple hashtag-uri care nu legătură cu conținutul postării vei face ca acestea să fie greu de citit și de comentat. Alege cu atenție un număr limitat de hashtag-uri relevante, urmărite de potențialii client sau chiar de clienții actuali și rezumă-te la ele atunci când postezi.

2. Același tratament pentru toate rețelele sociale.

Fiecare rețea socială e diferită din capul locului. Conținutul de pe linkedin e unul serios, formal, in timp ce pe facebook e mult mai jucăuș. Dacă Twitter se bazează pe un mesaj scurt și limitat, Instagram impresionează prin pozele frumoase.

Publicarea aceleiași postări pe toate rețelele sociale fără ca măcar să ajustezi puțin conținutul, va rezulta într-o comunitate imună la postarile tale care va duce la conversie 0. Dacă postezi o imagine de proastă calitate pe instagram, cu un conținut relevant pentru afacerea ta, sunt mari șanse să nu obți rezultatul la care te aștepți, deoarece audința de pe instagram este stimulată din punct de vedere visual și va ignora postarea ta. La fel, dacă postezi pe linkedin un .gif colorat împreună cu un scurt mesaj ca și cum l-ai posta pe twitter nu va funționa după cum te aștepți pentru că pe linkedin conținutul e mult mai profund.

Înainte de a posta pe social media alege 1-3 rețele sociale pe care le consideri relevante, învață-le caracteristicile și croiește postările pentru fiecare în parte.

3. Focalizarea pe auto-promovare

Prima regulă în ce privește conținutul postat pe social media este să oferi comunității tale ceva de valoare. Publicul va vedea valoare în conținutul tău dacă acesta oferă o altă privire asupra domeniul tău de activitate, dacă prezintă trenduri noi în domeniu, unelte sau servicii noi în domeniu, etc. Pune-ți întotdeauna urmatoarele 3 întrebări:

· Este distractivă postarea?

· Este educativă?

· Surprinde?

Deși poate să fie foarte tentant să postezi doar conținut despre compania ta sau despre produsele tale aceasta va duce spre un public ce treptat nu va mai fi interest și nu va mai urmării postarile tale.

4. Lipsa de conținut relevant

Deci te focalizezi pe a oferii valoare publicului care te urmărește și te apuci să postezi maxime. Care-i schema? S-ar putea ca publicul tău să nu fie impresionat. Multe companii eșuează pentru că nu își fac tema și nu au o strategie de conținut.

Pentru ați face tema bine, ascultă și învață de ce anume are nevoie publicul tău țintă. Folosește acele informații care nu sunt universal aplicabile să construiești o strategie și un conținut relevant pentru publicul tau.

5. Ignorarea publicului

Nimănui nu-i place un monolog. Totuși una dintre cele mai mari greșeli pe social media este tratarea acestor rețele ca și canale de difuzare asemănătoare unui televizor sau aparat de radio. Publicul vrea să audă despre brandul tau dar vrea să-și aducă și el aportul, să distribuie și să se angajeze în discuții. Ignorarea publicului țintă nu este o practică sociala reușită. Brandurile care împărtășesc doar conținut dar care nu răspund la întrebări, comentarii sau feedback, vor pierde in cele din urmă atenția publicului. Urmărește îndeaproape pagina ta și răspunde atunci când e nevoie într-un mod cât mai personal posibil.

6. Lipsă de analiză a rezultatelor

Unele firme distribuie același conținut dinou și dinou fără a se uita in spate. Nu au habar care din postări au generat cele mai bune rezultate. Nu au experimentat niciodata cu diferite tipuri de conținut pentru a putea îmbunătății rezultatele lor. De ce marketingul pe rețelele de socializare eșuează? Pentru ca mulți se complac în mediocritate.

Activitatea de marketing pe rețelele de socializare trebuie să se îmbine cu o mentalitate analitica. Verifica statisticile din spatele fiecărei postari: câți oameni au văzut-o? Câți au dat click? Care este rata de conversie? Care text și care poza a avut cel mai mare impact? Pe care dintre rețelele de socializare a avut impact mai mare? Folosind aceste informatii vei putea să construiești o strategie de marketing pe social media mult pmai puternică pentru a-ți atinge scopurile.

7. Lipsă de umanitate și personalitate.

Într-o zi postezi despre arhitectură, în altă zi postezi despre mediul IT, iar in a 3 despre strategii de marketing. Unele dintre imaginile postate sunt din desene animate, altele sunt cu oameni de afaceri imbrăcați la costum și cravat. Pe scurt pagina ta e puțin confuză, nu e încă hotărâtă ce vrea să prezinte. Dacă este un lucru pe care rețelele sociale îl scot în evidență la o afacere este PERSONALITATEA.

Înainte de a te lansa în ”mediul social” dedică timp pentru un plan de branding. Principiile etalate în acest plan vor servi ca linii de ghidare în campaniile pe social media. Definește strategia de conținut, modul in care vrei sa te adresezi (tonul vocii), strategia vizuală și alți astfel de parametrii. Folosind aceste linii de ghidaj vei putea să construiești o prezentă puternică în social media și să culegi fructele eforturilor tale.

Experimentează, Testează, Experimentează.

Rețelele sociale trebuie probate. Nu exista un standard care e universal aplicabil. Pentru a intelege cu adevarat publicul tău și care conținut rezonează cu el trebuie să incerci diverse tactici. Pentru a evalua succesul tău și pentru a evita greșelile cronice, analizează și compară rezultatele.

Lasă un comentariu