Dupa concediul de vara, urmeaza planurile pentru sarbatorile de iarna, apoi pentru primavara si din nou vara. Niciodata toamna. Ramane un sezon prea putin exploatat din punct de vedere turistic, cu toate ca preturile sunt cu mult mai mici in aceasta perioada, iar peisajele sunt cu mult mai incantatoare datorita culorilor fascinante pe care le imbraca toamna. Vremea tine cu noi, recolta e bogata, iar tara noastra mai are multe de aratat.
Dobrogea arata altfel toamna decat vara. Si Maramuresul la fel. Va propunem asadar doua destinatii si multe idei pentru a evada din agitatia sau monotonia racoroasa a toamnei urbane. Pornind fara umbrela si lotiune de plaja prin Dobrogea, nu ne bronzam ca in frumoasele zile de vara, dar ne intoarcem in timp printre cetatile de altadata.
Cetatea Dinogetia, Noviodunum sau Troesmis sunt doar cateva dintre monumentele care permit ca trecutul sa ramana mereu prezent, oferind vizitatorului sansa de a cunoaste din fascinanta noastra istorie. Datand de mai bine de 15 secole, fiecare cetate poarta o poveste.
Se spune ca aceste povesti au constituit o reala sursa de inspiratie pentru autorii antici si bizantini, asa ca n-ar fi rau sa il luam si pe celebrul scriitor Ovidius in geanta.
Muntii Macinului
Incursiunea in trecut n-ar fi posbila in Dobrogea fara o oprire in Muntii Macinului, vechi de 300 de milioane de ani. Tociti de timp, acesti munti continua sa frapeze prin unicitatea si istoria lor. Dar dincolo de geneza, traseele si obiectivele sporesc frumusetea excursiei: padurea Valea Fagilor, Lacul Sarat, Culmea Pricopanului, Dealul Bujoarele compun paradisul biodiversitatii. Miile de specii de plante si de insecte, sute de pasari si mamifere rare vor fi tinta principala a fotografiillor si bineinteles vor compune oaza de relaxare, o relaxare pe care numai natura o poate oferi.
Dobrogea inseamna mult mai mult decat plaja si mare, asa ca niciodata nu este tarziu sa o vizitam si sa incercam sa intelegem trecutul. Si daca cumva muntii pitici nu ne-au incantat indeajuns, atunci ne indreptam spre altitudini mai mari, poposind in Maramures.
Pe plaiurile incarcate de traditii, purcedem din rezervatie in rezervatie, ascultand sipotele cascadelor, strabatand muntii Carpatilor Orientali si admirand frumusetea lacurilor glaciare. Cei pasionati de mostenirea culturala nu vor rata nici Castelul Lonyai si Castelul Karolyi din Carei , vechi de 800 si respectiv 500 de ani, adevarate monumente arhitecturale.
Bineinteles, fiind în Maramures, ne amuzam putin si de ineditul Cimitirului de la Sapanta, iar odata patrunsi de spiritul mai mult sau mai putin religios de aici, vizitam si Manastirea Peri Sapanta, putand continua cu manastirile Moisei, Rohia și Barsana.
Completata cu bucate alese si oameni pentru care traditia ramane cea mai importanta, o astfel de vacanta va va face sa uitati de toate grijile, amintind de simplitatea si valorile de odinioara.
Daca incursiunea noastra in spatiu v-a convins, nu ramane decat sa alegeti destinatia favorita din cele prezentate mai sus sau alegeti o alta destinatie turistica din cele recomandate AICI. Insa indiferent unde alegeti sa mergeti toamna aceasta, vizitati cat mai multe locuri si incercati sa aflati ce povesti se ascund in spatele lor.