Impozitul reprezintă o contribuție obligatorie și nerambursabilă, efectuată de către administrația publică asupra resurselor colectivităților, pentru acoperirea cheltuielilor publice, fiind stabilită prin lege.
Adresarea către o firma de contabilitate in Bucuresti acreditată pentru cineva care își dorește să înființeze o firmă și se află la început de drum, este o alegere pertinentă, pentru că doar un specialist într-ale contabilități poate oferi cele mai precise sfaturi și îndrumări, dar care îți va fi alături și pe viitor.
Ce reprezintă impozitul pe profit și cum se calculează?
Impozitul pe profit este un impozit direct, pe care întreprinderile din România îl plătesc către stat. Impozitul pe profit formează o sursă de venituri bugetare pentru guverne, venituri ce sunt utilizate pentru finanțarea serviciilor publice, plata obligațiilor guvernamentale dar și furnizarea de bunuri pentru cetățeni.
Impozitul pe profit se calculează ca diferența dintre venitul realizat al unei afaceri din anumite surse și cheltuielile de funcționare și de capital pe durata unui an fiscal. Din rezultatul obținut se adaugă cheltuielile nedeductibile, scăzându-se în cele din urmă veniturile neimpozabile. Cota de impozit aplicată impozitului pe profit este de 16%.
Toți contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile enumerate este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligați la plata impozitului în cotă de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.
La plata impozitului pe profit se încadrează: companiile naționale, societățile naționale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital străin sau cu capital integral străin, societățile și cooperativele agricole, societățile cooperative, instituțiile financiare și instituțiile de credit, fundațiile, asociațiile, organizațiile și orice altă entitate ce are statutul legal de persoană juridică
Ce reprezintă impozitul pe venit și cum este determinat?
Impozitul pe venit este contribuția lunară plătită de contribuabili. În această categorie se regăsesc persoanele fizice rezidente sau nerezidente care desfășoară activități dependente sau independente.
Veniturile supuse impozitării sunt veniturile realizate din activități independente, venituri din salarii și asimilate salariilor, din cedarea folosinței anumitor bunuri, din investiții, pensii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, din premii și jocuri de noroc, vânzări imobiliare, dar și venituri din orice alte surse.
Cota de impozit este de 16% și se aplică asupra venitului brut corespunzător fiecărei persoane din categoriile mai sus menționate.
Ce tip de impozit să alegi atunci când înființezi o firmă?
În funcție de ceea ce îți propui să faci prin intermediul firmei nou înființate, poți alege impozitul pe profit de 16% întrucât nu ești obligat să ai angajați, deci nu vei plăti salarii. Investițiile efectuate (diverse utilaje, mașini) duc la diminuarea impozitului pe profit, acestea fiind cheltuieli deductibile. Dacă în schimb alegi un SRL plătitor de impozit pe venit, avantajul este reprezentat de faptul că procentul impozitului plătit către stat se realizează pe venit. În acest caz trebuie să existe angajați la firmă.
Însă dacă apelezi la o firma contabilitate sector 6 vei afla toate detaliile necesare despre alegerea impozitul potrivit obiectului tău de activitate.