Incalzire in pardoseala: avantaje si dezavantaje

Incalzire in pardoseala

Ne dorim cu toții ca locuințele noastre să fie unele unde confortul se îmbină în mod armonios cu utilul, dar și cu ideile noastre referitor la amenajările interioare. Nu este deci, de mirare, faptul că tot mai mulți români optează pentru incalzire in pardoseala, o alternativă excelentă la clasicul sistem care presupune existența caloriferelor.

Ce este incalzirea in pardoseala?

Dacă nu ești familiarizat cu acest termen, trebuie să știi că prin incalzire in pardoseala se înțelege un sistem compus fie din conducte cu apă caldă fie din niște cabluri electrice, așezate deasupra șapei, la nivelul podelei. În acest fel, propagarea căldurii se face de jos în sus, prin radiere, iar gradul de confort este unul sporit.

Unde poate fi montat

Există multe avantaje de care te poți bucura atunci când optezi pentru incalzire in pardoseala, și despre care îți vom vorbi mai pe larg în rândurile următoare. Înainte de aceasta, mai vrem să îți oferim și unele informații. În principiu, acest sistem de incalzire in pardoseala se pretează pentru podeaua majorității locuințelor, cu excepția celei care este prevăzută cu plăci de gresie, sau cu parchet masiv. Pentru mai multe amănunte, poți discuta cu unii specialiști, dar fără îndoială că parchetul laminat, preferatul românilor, este cel care se potrivește cel mai bine cu încălzirea în pardoseală.

Tipuri de incalzire in pardoseala

Există două tipuri de încălzire prin pardoseală. Primul este cel în care se folosesc țevi prin care circulă apa caldă, și care are avantajul de a fi o soluție economică și eficientă, și pentru care au optat mulți dintre cei care au ales încălzirea în pardoseală în locuința lor.

Cel de-al doilea tip presupune folosirea unei rețele de fire electrice, care pot fi ușor montate sub pardoseala locuinței, se pare chiar și în cazul în care există plăci de gresie. Din nou se impune apelearea la specialiști în domeniu, pentru a afla exact dacă se potrivește sau nu locuinței tale.

Care sunt costurile

Aici nu poate fi vorba despre un cost standard, pentru că depinde de suprafața care este nevoie să fie încălzită, dar și de tipul materialelor care sunt utilizate. În orice caz, aproximativ în jur de 30 – 50 de euro/mp.

La prima vedere, pare un cost destul de ridicat și nu pare deloc rentabil. Cu toate acestea, la un simplu calcul, observi că lucrurile nu stau chiar așa, iar prețul care acum te-a făcut să simți fiori reci pe șira spinării se va amortiza cu timpul. Este și normal, deoarece față de sistemele de încălzire obișnuite, consumul de energie electrică sau gaze este mult mai redus.

Avantajele încălzirii în pardoseală

Simți că încălzirea în pardoseală te atrage destul de mult, măcar prin faptul că ai parte de mai mult spațiu în locuință. Dar, hai mai bine să vedem care sunt avantajele acestui sistem.

  • Confort termic ridicat

Cu ajutorul încălzirii prin pardoseală, căldura rezultată se distribuie uniform, pe întreaga suprafață. Acest lucru înseamnă că ai parte de un confort termic ridicat, ai scăpat de grija de a căuta înfrigurat papucii în diminețile reci de iarnă când te dai jos din pat. De asemenea, dacă ești părinte, acum poți să-i lași liniștit pe cei mici să se joace pe podea, pentru că nu vor simți niciun disconfort termic.

  • Camerele sunt mai spațioase

Pentru că nu mai există caloriferele, câștigi ceva spațiu în plus în camere, și chiar contează enorm. Poți să te ”joci” mai frumos cu aranjarea lor, iar ideile tale de amenajări interioare parcă prind viață mai bine așa. Recomandarea noastră este să optezi totuși pentru piese de mobilier cu picioare, pentru ca încălzirea să se facă așa cum trebuie.

  • Reglarea temperaturii

Spre deosebire de sistemele clasice de încălzire, în cazul în care optezi pentru incalzire in pardoseala te bucuri de un mare avantaj: ai posibilitatea să reglezi temperatura pe care o dorești în fiecare cameră, ceea ce este chiar fantastic!

  • Mai puțin praf și mucegai

Tot încălzirea în pardoseală este responsabilă, în sens pozitiv desigur, și de faptul că în locuința ta nu se va mai aduna atât de mult praf, iar mucegaiul, care devenise un fel de obișnuință în sezonul rece, nu va mai ridica niciun fel de problemă. Prin urmare, dacă în familia ta există persoane care suferă de afecțiuni respiratorii sau alergii, încălzirea în pardoseală reprezintă cea mai bună soluție.

  • Perfect integrată în orice spațiu

Chiar dacă numele de incalzire in pardoseala sugerează că acest sistem poate fi montat în podeaua locuinței, specialiștii sunt de părere că aceasta poate fi instalată inclusiv în tavan sau în pereți. Se integrează perfect în orice spațiu.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Evident, avem de a face și cu câteva dezavantaje, iar primul dintre ele este cel legat de partea financiară. Da, este adevărat, investiția inițială te va face să scoți ceva mai mulți bani din buzunar, dar după cum aminteam ceva mai sus, vei reuși ca în scurt timp să amortizezi această sumă. De asemenea, și costurile de instalare sunt ceva mai mari, pentru că este nevoie și de expertiza unor specialiști în domeniu.

  • Încălzire mai lentă a spațiului de locuit

Dacă în cazul sistemului clasic, încălzirea locuinței se face destul de rapid, acum este nevoie să aștepți ceva mai mult timp.

  • Reparații mai costisitoare

În cazul în care este nevoie de unele reparații, vei cheltui destul de mult, pentru că trebuie îndepărtate finisajele și șapa, și apoi remediate problemele. Din fericire, defecțiunile la încălzirea prin pardoseală nu sunt atât de frecvente, așa că nu este nevoie să îți faci prea multe griji.

  • Mobilier cu picioare

Pentru ca distribuirea căldurii în cameră să se facă uniform, nu se recomandă folosirea de piese de mobilier așezate direct pe podea. Prin urmare, trebuie să îți îndrepți atenția către cele cu picioare.

În cazul locuințelor deja construite, instalarea acestui sistem face ca să se ridice planșeul, și astfel camera să nu mai fie atât de înaltă.

Discută cu atenție cu specialiștii dacă se dovedește o alegere bună pentru locuința ta, documentează-te foarte bine, și abia mai apoi, dacă incalzirea in pardoseala corespunde cel mai bine cerințelor tale, ai mână liberă să o instalezi și să te bucuri de avantaje.

Sisteme pentru incalzire in pardoseala și multe altele pentru locuința ta, găsești pe Totulpentruinstalatii.ro!

Lasă un comentariu