In prezent, bijuteriile sunt disponibile peste tot, la toate preturile. Avem posibilitatea de a alege intre metale pretioase, pietre semipretioase si pretioase, marimi, culori si modele, piata fiind saturata de accesorii de toate stilurile si preturile. Pe langa aspectul si valoare bijuteriei, mai avem posibilitatea de a alege si cum dorim sa o cumparam. Putem opta pentru achizitionarea ei intr-un magazin bijuterii argint sau putem cumpara bijuterii argint online.
Toate aceste aspecte moderne ale pietei bijuteriilor ne provoaca pe unii dintre noi sa ne gandim la inceputurile acestor podoabe pretioase. Unul din aceste inceputuri zace in istoria Egiptului Antic.
Comoara faraonului Tutankhamon aflata in Muzeul Egiptean din Cairo a oferit multe detalii despre bogatiile Egiptului Antic, dar si despre nivelul de pricepere la care au ajuns bijutierii acelei perioade indepartate. Sicriul faraonului Tutankhamon este faurit in intregime din aur, iar mumia a fost decorata cu nenumarate bijuterii pretioase. De asemenea, in camerele mormantului au fost gasite numeroase casete pline cu diademe, lanturi, pandante, bratari, amulete, toate faurite din materiale pretioase.
Bijuterii religioase
Bijuteriile Egiptului Antic sunt incarcate de simboluri, cu semnificatii religioase specifice, precum:
- scarabeul
- ochiul lui Horus
- floarea de lotus
- soimul, vulturul
- sarpele
- si sfinxul
Majoritatea acestor bijuterii erau faurite din aur si erau incrustate cu pietre de turcoaz, lapis lazuli si carnelian. Margelele destinate colierelor erau fie din aur, fie din ceramica emailata si aveau forme cilindrice, sferice, de fus sau de disc.
Colierele puteau avea doua forme: „menat” si „usekh”. Primul model de lant putea fi purtat doar de faraoni datorita semnificatiei acestuia. Colierul „menat” constituia un simbol al divinitatii.
Lantul lui Tutankhamon este lung si compus din multe straturi de margele de diferite marimi si culori. De asemenea, acesta avea si un pandantiv, dar si o alta componenta care atarna in spatele umerilor. Cel din urma, modelul „usekh” avea o forma semicirculara si multe straturi de diferite margele.
Bijuterii vechi
Cea mai veche diadema descoperita apartine perioadei celei de-a patra dinastii. Aceasta era formata dintr-o banda de aur sustinuta de una din cupru si decorata cu trei simboluri. In partea centrala se afla patru muguri de lotus, lateral sunt doua flori de papirus legate orizontal la polul inferior de un disc din carnelian, iar la polul superior aflandu-se doua pasari ibis.
O alta bijuterie caracteristica acestei perioade apartine dinastiei optsprezece si este o bratara rigida.
Partea frontala a bratarii este decorata cu un vultur, forma caruia este incrustata in lapis lazuli, carnelian si pasta vitroasa.
Tot in timpul dinastiei optsprezece, se pot observa influente externe, realizandu-se import de bijuterii, precum cel al cerceilor. Pana in timpurile ultimei dinastii, influenta externa a devenit din ce in ce mai puternica, mai ales dupa sosirea grecilor.
Acest scurt rezumat al istoriei bijuteriilor Egiptului Antic poate doar sa cuprinda cateva detalii, podoabele acestei perioade indepartate fiind extrem de incarcate de istorie si informatii interesante.
Revenind la perioada moderna, trebuie mentionat faptul ca achizitia de bijuterii nu trebuie sa reprezinte o alta sarcina de indeplinit. Asa ca in loc sa iti consumi energia si timpul intr-un magazin bijuterii argint, mai degraba iti realizezi cumparaturile in confortul casei tale, la ce ora doresti.