Kintetoterapia prenatală în recuperare medicală

Kintetoterapia prenatală

De multe ori în sarcină avem tot felul de probleme, de la varice, greţuri la dureri de spate, de cervicală sau de braţe. Si una peste alta, mai şi plângem, pentru că se schimbă stările emoţionale de la zi la zi, fără să putem explica un motiv clar. Trebuie să avem grijă de aspectul fizic şi psihic în această perioadă, pentru a ne menţine frumoase, cu zâmbetul pe buze până la 9 luni şi după.

Baza de recuperare medicală a Centrului Medical Sanconfind propune un program special pentru graviduţe, de gimnastică medicală, controlată de un kinetoterapeut care compune exerciţiile. Conform recomandărilor medicului ginecolog şi de recuperare medicală, ne putem pregăti corpul pentru marile transformări din ziua ce ne va schimba viaţa. Exerciţiile au rolul de a regla funcţiile corpului, în special ale muşchilor perineali şi de a ne menţine un tonus bun.

Specialiştii de recuperare medicală vor pune accent pe istoricul medical al gravidei, apoi pe educarea respiratorie, pe mobilitatea articulaţiilor. Toate se fac pe baza trimestrului în care este sarcina. Programul de recuperare medicală al gravidei include exerciţii de stretching statice, de coordonare neuromusculară, de rezistenţă cu gantere sau benzi elastice. Scopul lor este de a obţine îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, reducerea riscului de accidente, a stresului, angoasei şi de relaxare musculară. In trimestrul I se fac exerciţii de recuperare medicală care au în vedere mişcări cu obiecte sau la aparate, fără a fi permise exerciţii de forţă, sărituri sau împingerea unor greutăţi. In trimestrul II se insistă pe exerciţii de delordozare, de susţinere şi echilibru, evitându-se cele care solicită prea mult abdomenul. In trimestrul III accentul cade mai mult pe mişcări ale braţelor, plimbări în aer liber, dat fiind efortul cardiovascular şi respirator foarte mare datorat mărimii sarcinii.

Beneficiile acestor şedinţe de kinetoterapie (gimnastică medicală prenatală) sunt de scos în evidenţă. Ele sunt concepute pentru a mări siguranţa mamei şi a fătului în timpul sarcinii şi pentru a-i uşura momentul naşterii.

-Se previne durerea lombară legată de postură, prin relaxarea coloanei vertebrale,

-se previn afecţiunile cardiace şi vasculare,

-scade riscul apariţiei hemoroizilor şi al incontinenţei urinare, prin întărirea planşeului pelvin

-contribuie la un tonus muscular bun

-contribuie la o stare generală emoţională benefică

-elimină influenţele exterioare negative

-creşte mobilitatea articulaţiilor

Multe persoane nu iau în calcul importanţa acestor şedinţe atât de folositoare. La Centrul Medical Sanconfind, s-a constatat că pacientele care au urmat în baza de recuperare medicală un astfel de program, şi-au modificat vizibil în bine comportamentul fizic şi emoţional. Au reuşit să se coordoneze mult mai bine în timpul travaliului şi al sarcinii, sub îndrumările echipei medicale de obstetrică-ginecologie. Chiar şi dieta şi kilogramele în plus s-au putut respecta mai uşor. Terapia prin mişcare s-a putut completa cu masaje prenatale de drenaj limfatic sau de relaxare a zonei lombare şi cervicale. Bineînţeles, sub atenta recomandare a medicului de recuperare medicală şi cel obstetrician.

Centrul Medical Sanconfind dispune de o echipă medicală complexă, însoţită de o aparatură de ultimă generaţie, ce permite flexibilitate, adaptare cu pacientul şi o diagnosticare concretă. Sedinţele de recuperare medicală prin kinetoterapie prenatală se pot îmbogăţi cu investigaţii şi analize specifice pentru gravide, pentru o evaluare complexă şi corectă.

Lasă un comentariu