Deși este un mecanism complex și aparent indestructibil, organismul nostru este mai sensibil decât pare, iar o îngrijire necorespunzătoare sau o clipă de neatenție poate provoca probleme majore, durere și disconfort. LIA, leziuni ale ligamentelor încrucișate anterioare sunt cele mai frecvente afecțiuni tratate de către medicii ortopezi tocmai din cauza faptului că rupturile pot apărea din cauze aparent inofensive, cum ar fi schimbările bruște de direcție, acțiuni care pun presiune mare pe articulația genunchiului. Descoperă ce soluții de tratament propun medicii specialiști în cabinetul Dr. Râșcu pentru tratarea cazurilor de ligamente încrucișate anterioare:
Principalele cauze pentru încrucișarea ligamentelor anterioare
Leziunile la nivelul ligamentelor pot apărea ca urmare a unor acțiuni fizice intense sau necontrolate care pun mare presiune pe această zonă. În funcție de gradul de sensibilitate al organismului, situații în care o astfel de problemă se declanșează pot fi:
- Schimbări bruște de direcție – Mișcările rapide și pivotările pot pune presiune excesivă pe ligamente;
- Oprirea bruscă – Decelerarea rapidă în timpul alergării poate duce la leziuni ale LIA din cauza forței ridicate care se concentrează la nivelul articulației.
- Aterizarea incorectă – În cazul sportivilor este o problemă des întâlnită din cauza faptului că, după o săritură, aterizarea pe picioare într-un mod incorect poate afecta semnificativ ligamentele anterioare.
- Contact direct sau coliziune – Impactul direct, cum ar fi o placare în sporturi de contact, poate, de asemenea, să cauzeze rupturi ale acestora.
- Răsucirea forțată a genunchiului – Mișcările care depășesc limitele normale de mobilitate ale genunchiului pot duce la deteriorarea LIA.
Cum se manifestă o ruptură LIA
Această afecțiune determină semne vizibile cu efect întârziat, durerea neapărând imediat ce ruptura s-a realizat. Printre primele simptome pe care persoana în cauză le resimte în momentul în care LIA a fost afectat se numără senzația de „pocnire” la nivelul genunchiului în momentul leziunii și o umflătură locală care se accentuează rapid. La câteva minute apare și o durere severă localizată care poate face dificilă sau imposibilă continuarea activităților. Pacientul se confruntă și cu senzația de instabilitate a genunchiului, ca și cum acesta ar ceda sub greutatea corpului și de limitarea mișcărilor de la nivelul genunchiului în jos, cu dificultatea de a pune piciorul în siguranță pe pământ. Disconfortul în timpul mersului poate persista chiar și după reducerea umflăturii inițiale, fiind necesară intervenția medicală imediată pentru remedierea problemei.
Soluții de tratament
Tratamentul rupturii de ligamente încrucișate anterioare diferă de la caz la caz în funcție de intensitatea leziunii și felul în care aceasta se manifestă. Pentru pacienții cu activitate fizică redusă sau leziuni mai puțin severe, se poate opta pentru tratament conservator care implică repaus și evitarea activităților care pun presiune pe genunchi, fizioterapie pentru întărirea mușchilor și îmbunătățirea stabilității genunchiului și terapii alternative, precum electroterapia, terapia cu ultrasunete și magnetoterapie pentru reducerea durerii și inflamației.
În cazul pacienților activi din punct de vedere sportiv care se confruntă cu rupturi severe se impune intervenția chirurgicală pentru a repara sau înlocui ligamente incrucișate anterioare. Acest lucru se face de obicei prin reconstrucție cu grefă de tendon prelevată din alte părți ale corpului și necesită spitalizare, plus perioadă de recuperare. Pacientul va trebui să urmeze un program de reabilitare pentru a-și putea relua treptat activitatea, care include exerciții fizice specifice pentru tonifierea musculaturii și recuperarea funcției genunchiului într-un timp mai scurt.
Programarea de urgență la un control pentru a evalua gravitatea leziunii și a se acționa rapid acolo unde este cazul este obligatorie pentru a evita complicații viitoare și a putea ameliora durerea. Consultă un specialist ortoped ori de câte ori simți disconfort la nivelul articulației pentru a evita declanșarea problemei sau agravarea uneia deja existente.