Masina gpl sau masina electrica?

In zilele noastre, la o privire in ansamblu, electricitatea pare a fi sursa principala pentru aproape orice tip de activitate

Majoritatea considera masinile electrice principala modalitate de deplasare a oamenilor in viitorul apropiat. Ar trebui sa ne amintim si de celelalte surse de putere pentru vehicule. Unii carburanti pot fi o alegere mai buna si mai ecologica, cum ar fi GPL. GPL este folosit ca sursa de putere in foarte multe situatii: de la alimentarea flotelor de vehicule pana la uzul casnic. Din pacate, publicitatea, sau presa in general, acora o atentie mult prea mare masinilor electrice. Din aceasta cauza, unii oameni au devenit sceptici cu privire la folosirea GPL drept carburant alternativ de incredere. Cu toata atentia primita de masinile electrice, sectorul de instalatii gpl inregistreaza cresteri de la an la an, fie si ele modeste. Singurul mod in care am putea sa alegem alternativa potrivita este sa le comparam pe cele doua.

masina gpl

Pretul: masina gpl vs. masina electrica

Cu toate ca pretul electricitati poate varia semnificativ de la o tara la alta, GPL este predominant mai economic. Daca mai adaugam si gradul de eficienta al GPL, putem spune ca este o alegere mult mai rentabila. Atat vehiculele pe GPL cat si cele electrice nu pot rula prea mult fara o statie de alimentare. In acest caz, masinile electrice intampina un obstacol semnificativ. Majoritatea statiilor de alimentare detin si pompa pentru GPL. In cazul masinilor electrice, putem spune ca am risca sa iesim din oras la drum lung. In acest scenariu, masinile pe gpl castiga detasat.  

Cum afecteaza mediul

Masinile electrice produc emisii minime, aproape inexistente. De fapt, orice sursa de combustibil disponibil pe piata produce emisii. Problema este locul in care sunt realizate aceste vehicule, adica centrala electrica. Daca vrem sa protejam mediul inconjurator, alegerea masinii electrice nu ar fi chiar cea mai buna alegere.

Pe de cealalta parte, tehnologia gpl a avansat foarte mult in ultimii ani. Astfel, un vehicul care ruleaza pe gpl produce cu aproximativ 45% mai putine emisii decat o masina electrica. Cei care isi doresc sa foloseasca o optiune cat mai ecologica, cu siguranta ar trebui sa ia in considerare varianta gpl.

Performanta masinii

In ciuda miturilor false de care gpl nu a scapat nici in ziua de azi, performanta masinilor pe gpl a crescut considerabil. In comparatie, o masina electrica va consuma mult mai multa electricitate. Puterea de la o singura incarcare completa a masinii nu este folosita doar pentru condus, ci si pentru celelalte optiuni: radio, iluminare sau aerul conditionat. In acest fel, masina electrica are nevoie de urmatoarea incarcare completa dupa mai putin de 200 km.

Masinile pe gpl folosesc bateria pentru functii alternative precum aerul conditionat. Combustibilul este necesar pentru actiunea de rulare a masinii. Distanta de rulare a unui vehicul pe gpl va fi cu mult mai mare in comparatie cu cea a unui vehicul electric.

Lasă un comentariu