Pentru alimentarea motoarelor auto este folosit amestecul de propan și butan

alimentarea motoarelor auto
GPL este folosit în principal ca sursă de energie pentru motoarele pe benzină, atât cu carburator, cât și cu sisteme de injecție unică și multipunct. Instalațiile de gaze sunt împărțite în așa-numitele generatii:

– Sistemele de generația 1 sunt concepute pentru a fi adaptate la alimentarea cu gaz a mașinilor cu motoare cu carburator și injecție de combustibil – fără catalizator și sondă lambda.

– Sistemele de generația a 2-a sunt concepute pentru a fi adaptate la alimentarea cu gaz la mașinile echipate cu motoare cu injecție de combustibil cu catalizator și sondă lambda, uneori și cu sistem EOBD, care necesită utilizarea unui emulator special.

– Sistemele de generația a 3-a sunt concepute pentru a fi adaptate la alimentarea cu gaz a autoturismelor echipate cu motoare cu injecție de combustibil, catalizator și sondă lambda, echipate cu sisteme extinse de admisie, adesea realizate integral din plastic.

– Sistemele de generația a 4-a sunt concepute pentru a fi adaptate la alimentarea cu gaz la mașinile echipate cu motoare cu injecție, cu catalizator și sondă lambda, echipate cu sisteme EOBD.

Spre deosebire de instalațiile descrise mai sus, aceste tipuri de sisteme nu sunt universale și de fiecare dată sunt dezvoltate pentru a fi utilizate într-o unitate de antrenare specifică – așa-numitele instalații dedicate.

– Sistemele de generația a 5-a sunt concepute pentru a fi adaptate la alimentarea cu gaz la mașinile echipate cu motoare cu injecție de combustibil, catalizator și sondă lambda, echipate cu sisteme EOBD. Instalațiile de gaz de generația a 5-a permit injectarea de gaz în fază lichidă în galeria de admisie – injectoarele sunt instalate prin găurirea galeriei

– Sistemele de generația a 6-a sunt sisteme de alimentare cu gaz de ultimă generație concepute pentru motoarele cu injecție directă pe benzină care utilizează partea de înaltă presiune a sistemului de injecție a benzinei pentru a injecta GPL în fază lichidă.

Lasă un comentariu