Proteine esentiale si beneficii

Proteinele sunt compusi organici complecsi. Structura de baza a proteinei este un lant de aminoacizi. Ele ofera energie pentru organism.
Proteinele sunt o componenta importanta a fiecarei celule din organism. Parul si unghiile sunt in mare parte realizate din proteine. Corpul tau foloseste proteine pentru a construi si repara tesuturi. De asemenea, consumarea de proteine benefica pentru a face enzime, hormoni, si alte substante chimice ale corpului. Proteine sunt un element important din oase, muschi, cartilagii, piele, si sange.
Impreuna cu grasimi si carbohidrati, proteinele sunt „macronutrienti”, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de cantitati relativ mari . Vitaminele si mineralele, care sunt necesare numai cantitati mici, sunt numite „micronutrienti.” Dar, spre deosebire de grasimi si carbohidrati, organismul nu poate stoca proteine, si, prin urmare, nu are nici un rezervor sa se bazeze pe cand acesta au nevoie de o noua aprovizionare.
Tipuri de proteine
Proteinele sunt formate din aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi diferiti care se unesc pentru a face toate tipurile de proteine. Cateva din acesti aminoacizi nu pot fi facuti de corpul nostru, astfel incat acestea sunt cunoscute ca aminoacizi esentiali. Este esential ca dieta noastra sa le furnizeze.
In dieta, sursele de proteine sunt etichetate in functie de cat de multi dintre aminoacizii esentiali care le furnizeaza:
• O sursa de proteina completa este una care furnizeaza toti aminoacizii esentiali. De asemenea, s-ar putea auzi aceste surse numite de inalta calitate proteica. Preparatele pe baza de animale; de exemplu: carne, pasare, peste, lapte, oua, branza si sunt considerate surse complete de proteine.
• O sursa de proteine incompleta este una care este redusa intr-unul sau mai multi dintre aminoacizii esentiali. Proteinele complementare sunt doua sau mai multe surse de proteine incomplete, care ofera impreuna cantitati adecvate tuturor aminoacizilor esentiali.
• Fiecare functie in celula vie depinde de proteine.
• Motrica si locomotia celulelor si a organismelor depinde de proteine contractile. [Exemple: muschi]
• Catalizarea tuturor reactiilor biochimice se face prin enzime, care contin proteine.
• Structura celulelor si matricea extracelulara in care sunt incorporate, este in mare parte din proteine. [Exemplu: colagenul]
(Plantele si multi microbi depind mai mult de carbohidrati, de exemplu celuloza, dar acestea sunt sintetizate de enzime.)
• Transportul materialelor in fluidele corpului depinde de proteine. [Sange]
• Receptorii de hormoni si alte molecule de semnalizare sunt proteine.
Sportivii au nevoie de proteine in primul rand pentru a repara si reconstrui musculatura, care este rupta in jos in timpul antrenamentului si pentru a ajuta la optimizarea de carbohidrati depozitati sub forma de glicogen. Proteina nu este o sursa ideala de combustibil pentru exercitii, dar poate fi utilila atunci cand dieta este lipsita de carbohidrati adecvati.
Datorita faptului ca avem nevoie de suplimente nutritive, magazinul 4fit.ro vine in intampinarea sportivilor cu produse diverse precum si sfaturi utile.

Lasă un comentariu