Proteza dentara

 

Ce este proteza dentara?

O proteza dentara nu este un simplu obiect, acesta este un dispozitiv medical care se optimizeaza in functie de nevoie fiecarui pacient, aceasta are rolul de a inlocui dintii naturali cu dinti artificiali.

Cand se recomanda proteza dentara?

Aceste dipozitive medicale se recomanda atunci cand pacientul nu mai are suficienti dinti, iar medicul stomatolog nu mai poate sa sprijine o lucrare fixa pe acestia sau in cazul pierderii totale a dintilor.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare pot fi de trei tipuri: totale, partiale si scheletate.

Protezele partiale sunt folosite in cazul persoanelor la care este necesara inlocuirea unor dinti lipsa.

In schimb, protezele dentare totale sunt folosite in cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural.

Dupa cum se intelege si din numele acestora, protezele dentare totale sunt utilizate in cazul in care pacientul nu mai prezinta nici un dinte, iar cele partiale in cazul in care pacientul mai are si alti dinti.

Proteza dentara scheletata este recomandata celor care au doar o parte a dintilor naturali, dar in cazul carora nu se poate apela la implanturi dentare.

Protezele scheletate sunt prinse cu ajutorul unor elemente speciale care culiseaza pe dinti preparati in prealabil de medicul stomatolog.

Proteza dentara fixa (pe implanturi) este o solutie medicala moderna, care ofera o stabilitate buna in timpul masticatiei.

Pacientului i se pun, de regula, 6 implanturi dentare pe maxilarul superior si 4 pe cel inferior. Apoi proteza se fixeaza pe aceste implanturi.

Acest tip de proteza nu se poate da jos de catre pacient. Acesta va trebui sa acorde o atentie speciala igienei orale, care sa implice periaj corespunzator, folosirea atei dentare si a apei de gura.

Pentru estimarea pretului unei proteze, fie aceasta totala sau partiala este necesara evaluarea pacientului de catre medicul stomatolog, acesta trebuie sa stabileasca de comun acord cu pacientul care sunt cele mai bune solutii pentru acesta. O solutie scumpa nu aduce tot timpul rezultatul dorit, iar la fel o solutie ieftina poate sa aduca costuri suplimentare ulterioare.

Lasă un comentariu