Mulți oameni experimentează din când în când reflux gastroesofagian. Este o afecțiune prin care acidul din stomac ajunge în mod persistent înapoi în gură, prin esofag. Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul creat de refluxul gastroesofagian, prin modificări ale stilului de viață și medicamente fără prescripție medicală.
Cauzele care duc la instalarea refluxului gastroesofagian sunt numeroase, de la cele ce țin de mod de alimentare, dietă şi calitatea produselor ingerate, la cele ce au legătură cu anumite afecțiuni medicale. Ignorarea simptomelor poate scădea calitatea vieţii şi, totodată, poate duce la agravarea stării de sănătate.
Refluxul gastro-esofagian și cum îl recunoaștem?
Refluxul gastroesofagian este o boală a aparatului digestiv ce se manifesta prin trecerea conținutului gastric din stomac în esofag. Boala nu este una letală, însă scade calitatea vieții și poate crea complicaţii precum ulceraţii la nivelul esofagului, arsuri stomacale, greață și, uneori, vărsături. Boala de reflux gastroesofagian poate duce la complicații ale unor afecţiuni deja existente precum insuficiență respiratorie, dificultăți de înghițire, probleme dentare.
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian sunt regurgitaţii acide cu caracter continuu ori discontinuu, dureri retrosternale, durere de tip anginos, senzaţie de arsură retrosternală ce se poate manifesta şi în zona gâtului, sufocare, dispnee, laringite, disfonie.
Arsuri la stomac, regurgitate, greață și vărsături
Arsurile la stomac reprezintă o complicație a refluxului gastroesofagian și apar atunci când acidul din stomac trece înapoi în esofag, provocând dureri și senzații de disconfort în spatele sternului. Când au loc frecvent, poate fi un semn că ceva este în neregulă cu sfincterul esofagian inferior. Senzaţiile provocate de arsură se pot extinde până la mijlocul abdomenului și pieptului, uneori durerea mutându-se chiar și în gât.
Regurgitaţia este asociată cu producerea excesivă de salivă sau suc gastric. Apare adesea după consumul de mese abundente, băuturi acide sau alimente picante. Regurgitarea produce un gust acru sau amar, ce cauzează o senzație neplăcută la nivelul cavității bucale, precum și o respirație urât mirositoare.
Alături de arsuri stomacale și regurgitare, își pot face apariția greața și vărsăturile. Atunci când stomacul este suprasolicitat, se produc cantități în exces de sucuri gastrice care provoacă senzații de greață și vărsături. Corpul are tendința de a expulza forțat lichide gastrice din organism.
Probleme dentare
Atunci când acidul din stomac revine către esofag, ajunge în cavitatea bucală. Fenomenul poate cauza o reacție gustativă astringentă, respectiv un gust acru. Aciditatea gastrică specifică refluxului gastroesofagian favorizează apariția cariilor și altor afecțiuni dentare. Atunci când are loc în mod frecvent se produce demineralizarea dintilor. Demineralizarea se descrie prin pierderea de calciu de la nivelul smalțului, afectând sănătatea dentară.
De asemenea, aciditatea gastrică specifică refluxului gastroesofagian favorizează apariția cariilor și altor afecțiuni dentare. Netratate la timp, cariile pot distruge dinții în totalitate, până la rădăcină. În astfel de situații, procedurile stomatologice pot fi mai complexe, costisitoare și de lungă durată.
Complicații respiratorii
În situațiile în care acidul din stomac este inhalat după regurgitare, persoanele cu afecțiuni pulmonare, precum astm sau pneumonie, pot manifesta simptome ce se pot confunda cu bolile deja existente. Aceștia se pot confrunta și cu dificultăți de respirație ca urmare a refluxului gastroesofagian.
Refluxul gastroesofagian poate provoca apariția sinuzitelor, iar regurgitarea sucului gastric în plămâni favorizează apariția pneumoniei de aspirație.
Esofagită
Refluxul gastroesofagian este o afecțiune în care stomacul produce cantități în exces de acid clorhidric. Practic, alimentele digerate, acizii și sucurile digestive din stomac revin în esofag. În timp, aceste acțiuni repetate provoacă iritații și arsuri.
Simptomele esofagitei includ dureri de gât, voce răgușită, tuse, dar și dureri gastrice. De asemenea, înghițirea alimentelor poate deveni dureroasă. Esofagita poate provoca ulcere esofagiene și sângerare, la nivelul mucoasei esofagului. În cazuri mai grave, se poate dezvolta esofagită cronică, care crește șansele dezvoltării stricturilor esofagiene sau a esofagului Barrett.
Dificultăți la înghițire
Dificultatea de a înghiți apare atunci când alimentele nu se mai deplasează în mod ușor în gât. Afecțiunea medicală poartă denumirea de strictură esofagiană și poate apărea în urma netratării timp îndelungat a refluxului gastroesofagian. Acidul reîntors din stomac, provoacă modificări asupra celulelor de la nivelul acestui organ.
Deteriorarea celulelor cauzată de acidul din stomac duce la dezvoltarea cicatricilor și dificultăți la înghițire. Uneori, alimentele rămânând blocate pe măsură ce călătoresc în esofag, cauzând dureri și greutate de respirație, care urmare a instalării anxietății.
Atunci când experimentați arsuri stomacale și reflux gastroesofagian, mai mult de două ori pe săptămână sau alte simptome care se cronicizează și vă afectează viața, consultați medicul pentru investigații și tratament de specialitate. Odată eliminată problema refluxului, se face necesară și o vizită la dentist, pentru remedierea problemelor stomatologice, ce pot fi cauzate de acidul mult prea agresiv ce ajunge la nivelul cavității bucale.