Dacă ai fost de curând la un cabinet de ginecologie Cluj și ai aflat minunata veste că urmează să fii mămică, felicitări! Sarcina este una dintre cele mai speciale perioade din viața unei femei. Cu toate acestea, îți recomandăm să acorzi atenție maximă tratamentelor pe care le vei primi în această perioadă, deoarece interacțiunile medicamentoase pot afecta dezvoltarea celui mic.
Printre afecțiunile care pot să apară în timpul sarcinii se numără și rinita de sarcină sau rinita hormonală. Aceasta este o boală dezvoltată de aproximativ 20-30% dintre femeile însărcinate și constă în tulburări la nivelul mucoasei nazale, lucru care poate cauza afecțiuni precum strănutul și rinoreea apoasă sau obstrucția nazală, simptome care pot dura chiar și până la 6 săptămâni. Pentru o diagnosticare corectă și pentru tratamentul potrivit, o vizită la un medic specializat în ORL Cluj este esențială.
Simptomele rinitei pot fi congestia nazală, infecțiile sinusale și cele otice, secrețiile nazale abundente și strănuturile. Deseori congestiile nazale pot ajunge în stadiul în care este necesară administrarea de antibiotice, motiv pentru care este necesară gestionarea acesteia astfel încât să previi complicații precum infecțiile otice.
Cum poți trata rinita de sarcină?
Printre tratamentele pe care le poți efectua acasă îți sugerăm să:
- folosești un umidificator în camera în care dormi
- folosești soluții saline pentru secrețiile nazale
- te hidratezi corespunzător
- te asiguri că menții o poziție ridicată a capului (folosirea unei perne înalte atunci când dormi)
- faci exerciții fizice ușoare în mod regulat
De menționat în cazul simptomelor mai severe este faptul că utilizarea medicamentelor decongestionante sunt eficiente pe termen scurt, însă acestea pot afecta sarcina. Pentru a fi sigură că tratamentul pe care îl aplici este sigur atât pentru tine, cât și pentru cel mic, îți recomandăm să apelezi la medicul specializat în ORL pentru a-ți prescrie tratamentul cu cel mai scăzut nivel de risc.
În plus, vizita la medicul specializat te va ajuta să excluzi alte afecțiuni asemănătoare rinitei de sarcină, cum ar fi rinita alergică sau sinuzita. De asemenea, în funcție de situație, doar medicul poate indica administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau antihistaminice.
Nu uita, sănătatea ta și a celui mic este pe primul loc, așa că nu ezita să apelezi la un specialist în cazul în care ai nevoie de informații suplimentare.