Coenzima Q10 indeplineste un rol destul de apropiat de cel al vitaminelor, regasindu-se in toate celulele din organism, dar mai ales in cele ce se remarca printr-o activitate intensa, cum ar fi inima sau ficatul.
In ceea ce priveste rolul sau in organism, coenzima Q10 este responsabila cu buna functionare a tuturor celulelor vii, fiind produsa in mod natural de catre organism, din pacate, in cantitati suficiente, numai pana la varsta de circa 30 de ani, dupa care productia incepe sa scada progresiv. Carentele de coenzima Q10 creste semnificativ riscul instalarii hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace si a altor afectiuni cardiovasculare. Din acest motiv apreciem ca un regim alimentar echilibrat este deosebit de important la orice varsta. Exclusiv la recomandarea medicului, nivelul de coenzima Q10 poate fi crescut si prin consumul de suplimente alimentare, asa cum este in cazul gamei de produse Forever Living Products.
Alimentele in care se intalneste cel mai mult coenzima Q10 sunt reprezentate de carnea de vita sau organe interne cum ar fi rinichii, ficatul si inima. Nu trebuie omisa nicidecum carnea de peste, cum ar fi tonul sau sardinele. Din randul legumelor, alunele, soia, broccoli sau spanacul sunt si ele surse apreciate pentru continutul lor de coenzima Q10.
Beneficiile aduse de coenzima Q10
Printre cele mai importante benficii aduse de coenzima Q10 se numara sustinerea sistemului imunitar si a intregului aparat cardiovascular. Pe langa acestea, coenzima Q10 indeplineste si un rol anti-aging sau de normalizare a nivelului de zahar regasit in sange.
In ceea ce priveste sistemul cardiac, mai multe studii au aratat ca aceasta coenzima poate preveni si ameliora mai multe afectiuni, precum cardiopatia, angina pectorala sau insuficienta cardiaca. Mai mult decat atat, coenzima Q10 se administreaza si pacientilor care urmeaza sa sufere interventii chirurgicale la inima, deoarece este capabila sa sprijine functiile inimii. In cazul diabetului zaharat, o boala destul de raspandita in lume, prezenta coenzimei Q10 poate ameliora nivelul zaharului in sange. In plus, aceasta coenzima Q10 poate contribui la diminuarea nivelului colesterolului, chiar si in cazul persoanelor ce sufera de diabet. Migrenele pot fi reduse ca frecventa de aparitie daca nivelul coenzimei Q10 este unul normal. De aceea, consumul de produse ce contin aceasta coenzima in perioadele reci ale anului.
Coenzima Q10 sprijina sistemul imunitar pentru ca este capabila sa dubleze numarul de anticorpi, crescand in acelasi timp rezistenta organismului in fata atacurilor virusilor. In ceea ce priveste contraindicatiile administrarii coenzimei Q10, efectele secundare sunt destul de rare, dar de obicei includ dureri abdominale, greata, migrene, diaree, insomniem pierderea apetitului, iritatii cutanate si iritabilitate.