Cum au ajuns sasii in transilvania?

Acum mai bine de 2000 de ani pe aceste meleaguri au locuit Dacii, apoi au venit Romanii (dacii romanizati sunt stramosii romanilor de astazi) dupa plecarea romanilor, au venit popoarele migratoare, hunii, gotii, gepizii, avarii, Aceştia, nefiiind în stare să păstreze puterea, au permis maghiarilor să se extindă spre est de pe teritoriul Ungariei de astăzi şi să pună stăpânire pe Transilvania în secolul X.

De unde au venit

Populatia maghiară nu era suficient de numeroasă pentru a ocupa acest teritoriu nou în întregime, în jurul anului 1150 regele Geza II al Ungariei invită negustori, meşteşugari şi fermieri germani să se stabilească în partea de sud a Transilvaniei, oferindu-le pământ şi anumite privilegii pentru a-i atrage. Coloniştii germani au venit din zona Rinului, din Flandra, precum şi din Belgia şi Luxemburgul de astăzi şi au devenit cunoscuţi ca saşi. In schimbul privilegiilor ce le-au fost acordate (precum posibilitatea de a se autoguverna şi de a desfăşura activităţi comerciale beneficiind de unele scutiri de taxe), saşii trebuiau să apere graniţa de sud-est a Transilvaniei şi să pună la dispoziţia Coroanei maghiare un anumit număr de oşteni în vreme de război.

Coloniştii din Flandra şi regiunea Mosel şi-au constituit noua patrie după modelul celei lăsate în urmă. Uniţi printr-un destin comun şi împrejurări ostile, aceştia şi-au păstrat şi cultivat cu fermitate identitatea culturală, exprimată în primul rând prin bisericile lor, care reprezentau nucleul vieţii lor religioase şi comunale. Pentru a se proteja de invadatori, ei şi-au transformat treptat bisericile în adevărate fortăreţe.

Drepturile saşilor au fost recunoscute în mod oficial pentru prima dată în anul 1224 drepturi ce au fost reconfirmate în repetate rânduri. Saşii s-au folosit de aceste drepturi împotriva anumitor nobili maghiari care încercau să-şi extindă puterea asupra teritoriilor săseşti, precum şi împotriva propriilor conducatori oridecâte ori aceştia încercau să-şi extindă puterea.

In anul 1867, în urma realizării “Dualismului” austro-ungar, Ungaria devine stat autonom, iar Transilvania este acum condusă de jumătatea maghiară a Imperiului Austro-Ungar. Ungaria lansează o politică de asimilare, ceea ce înseamnă că documentele oficiale sunt redactate exclusiv în limba maghiară iar în cazul tuturor localităţilor trebuia folosită denumirea maghiară. Reforma administrativă din 1876 a dus la disoluţia finală a autonomiei săseşti respectiv secuieşti, Ungaria devenind astfel un stat modern.

Marea Unire

La terminarea Primului Război Mondial, popoarele din cadrul Imperiului Austro-Ungar îşi doreau propriile state naţionale. Astfel, la Alba Iulia, in 1 decembrie 1918, românii din Transilvania au declarat unirea cu România. Saşii au votat şi ei pentru unirea Transilvaniei cu România, în timp ce maghiarii au votat împotrivă. în anul 1920 Tratatul de la Trianon a stabilit în mod oficial ca Transilvania sa fie cedată României.

In ianuarie 1945 Armata Roşie deportează aproape 80.000 de saşi din Transilvania în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică; majorităţii acestora li s-a permis să se întoarcă în 1949. Separarea unui mare număr de familii de saşi după război, distrugerea bazei lor economice precum şi lichidarea în mare parte a elitei acestora (saşii fiind trataţi drept “nazişti” pe o perioadă de câţiva ani după război, confiscându-li-se sub acest pretext proprietăţile) au fost factori care au făcut viaţa foarte dificilă pentru majoritatea saşilor din Transilvania în perioada ce a urmat.

Datorită condiţiilor precare de trai din perioada comunistă precum şi datorită lipsei de libertate politică, mulţi saşi au decis să părăsească România, astfel încât până în 1989 aproximativ 250,000 de saşi transilvăneni emigraseră în Germania. Dar cum a emigrat o asa masa mare in Germania, in timp ce Romania era sub communism si avea nevoie de forta de munca, fiind foarte greu spre imposibil sa emigrazi. Multi Romani au incercat sa fuga din tara in timpul comunismului si au fost impuscati la granita. Statul german printr-un negociator platea intre 1000-5000 de euro in banii de astazi pe persoana in functie de statutul social. Pentru a putea fi cumparat, trebuia sa depui o cerere si sa te inscri pe o lista, dupa care sa-ti astepti randul, iar pentru a ajunge in fruntea listei, trebuia sa dai mita, care de multe ori depasea sumele platite de statul german. Ei bine, un alt val mare de emigranţi saşi (aproximativ 150.000) a părăsit România în primii ani de după Revoluţia din 1989. Astăzi, conform saşilor rămaşi, numărul lor este de aproximativ 15.000. Majoritatea populaţiei săseşti care a rămas în Transilvania este în vârstă, iar în anumite foste sate săseşi fie nu mai sunt saşi deloc, fie sunt cel mult câteva zeci.

Lasă un comentariu