3 sfaturi utile in organizarea nuntii si alegerea unui fotograf de nunta

Odata cu acest nou articol m-am gandit sa ofer tinerilor care planuiesc sa se casatoreasca o serie de sfaturi care i-ar putea ajuta in organizarea nuntii perfecte dar mai ales in alegerea unui fotograf de nunta potrivit pentru bugetul si gustul fiecaruia. Sunt convins ca sunt multe sfaturi si surse de inspiratie legate de organizare insa cu sigurante foarte putin vin din partea unui om care fotografiaza si participa la evenimente in mod regulat si care observa de fiecare data ce merge bine dar si ce ar trebui imbunatatit astfel incat totul sa fie perfect pentru o nunta perfecta.

As incepe prima data cu modul in care mirii incep partea organizatorica. Majoritatea uita de etapa de prospectiune a pietei si de intelegere a preturilor care se practica in seria de servicii destinate nuntilor in general. iar cred ca asta se cam aplica in toate tipurile de evenimente de familie care au loc… botezuri, aniversari, etc. Este foarte important ca inainte de contractarea vreunui serviciu sa ne stabilim un buget, dar acesta facut dupa reguli clare nu stabilind pur si simplu o suma pe care sa o consideram potrivita evenimentului nostru. Bugetul il stabilim abia dupa ce am obtinut macar 3 oferte clare de la furnizori al caror stil ne place si pe care ii luam in considerare sa ne fie alaturi la evenimentul nostru.

Stabilirea unui buget pentru organizare, implicit pentru un fotograf de nunta

Stabilirea bugetului pe fiecare serviciu ar trebui sa urmeze cativa pasi simpli, cautarea acelor profesionisti care ne plac si al caror stil ne este potrivit, trimiterea unei cereri de oferta si asezarea cifrelor intr-un tabel excel pentru a face o medie pentru fiecare. In acest sens poate ar fi bine sa luam in calcul o cheltuiala inainte de toate, si anume angajarea unui organizator de nunta care ar putea fi poate cea mai buna alegere in intreg procesul de selectie si bugetare. Acesti oameni sunt cei mai in masura sa ajute orice pereche de viitori miri in stabilirea bugetelor.

Insa trebuie avut in vedere locul unde cautam acesti profesionisti pana la a ajunge direct la ei pentru a-i contacta. Pentru fotografia de nunta spre exemplu exista numeroase portaluri online care au baze de date intregi cu fotografi de nunti din toate ariile bugetare, de la cei mai putini buni pana la cei mai buni din tara noastra. La fel exista si pentru celelalte servicii portaluri udne puteti gasi restaurante sau locatii libere pentru petrecere, servicii video, servicii florale si tinute complete pentru miri.

In ceea ce ma priveste pe mine si serviciul fotografic pe care eu il ofer celor itneresati, treaba este destul de simpla si ii sfatuiesc pe toti cei care sunt in cautarea unui fotograf nunta sa faca mai multe cereri de oferta inainte de a stabili orbeste o suma pe care vrem sa o cheltuim. Pentru ca lucrurile au evoluat extremd e mult in aceasta industrie si s-ar putea sa fim surprinsi de faptul ca bugetul pe care l-am gandit este paote mult prea mic decat ceea ce exista in piata de fotografie de nunta.

Media unui serviciu bun de fotograf profesionist de nunta este undeva intre 800 si 1200 euro pentru ziua nuntii, fara sa luam in considerare albume, stick, sesiune foto dupa nunta si asa mai departe.

De aceea am considerat oportun sa detaliez putin acest aspect organizatoric legat de alegerea unui fotograf de evenimente.

Intalnirea cu furnizorii de servicii de nunta inainte de a semna un contract

Urmatorul pas si sfat in organizarea nuntii tale este sa cunosti oamenii cu care vrei sa lucrezi. Indiferent ca vorbim despre restaurant, fotograf profesionist, videograf, florar, organizator si asa mai departe, pe toti e bine sa ii cunoastem inainte de a semna un contract de prestari servicii pentru a intelege in primul rand calitatea lor de oameni si modul in care lucreaza si se comporta cu clientii. Odata ce am stabilit si agreat o intalnire avem ocazia sa adresam toate intrebarile care ne macina si a caror lamurire este necesara pentru a putea duce la bun sfarsit ziua nuntii.

Pe langa partea contractuala de discutat si termenii colaborarii este bine si indicat sa intelegem modul in care ei vor participa activ sau pasiv pe parcursul evenimentului.

Un sfat aditional in organizare ar fi sa evitati pe cat posibil sa contractati spre exemplu localul inainte sa fiti siguri ca si cel pe care il doriti ca si fotograf profesionist este liber in acea data. Aceasta situatie este foarte des intalnita, in care constransi de graba restaurantelor de a semna clientii sa forteze semnarea unui contract pe o data disponibila si astfel multi miri care isi doresc un anume fotograf de nunta Bucuresti spre exemplu sa nu fie disponibil.

Semnarea contractului cu furnizorii care ne plac

Inainte de a semna un contract si de a accepta colaborarea cu un furnizor trebuie sa ne asiguram ca acei profesionisti functioneaza legal si ne elibereaza factura pentru serviciile prestate. Cu toate ca pentru unii acest sfat si detaliu este neinteresant pentru ca nu deconteaza, din punct de vedere al protectiei ca si consumatori este deosebit de important.

Trebuie sa tinem la confidentialitatea datelor noastre si a fotografiilor, in speta in ceea ce tine de fotografia de nunta care ne reprezinta, trebuie sa ne protejam interesele in ceea ce tine de asigurarea unui serviciu de calitate, iar in acest sens un furnizor de nunti care lucreaza transparent si legal va prezenta intotdeauna cea mai mare incredere ca totul va fi bine cu nunta noastra.

Ma voi lega ca si exemplu tot de fotograful de nunta, si am sa dau un exemplu destul de detaliat, pentru ca in aceasta zona treburile stau de multe ori putin ciudat. Foarte multi fotografi de nunti aparuti peste noapte in aceasta sfera de servicii, practica acest serviciu in totala ilegalitate si nu fac decat sa ne puna in pericol amintirile. Pentru ca in cazul unui fotograf care lucreaza fara o forma legala pot fi doar semne de intrebare. De ce nu intra in legalitate? Ce il retine?

Pai este destul de simplu, in meseria de fotograf nunta cheltuielile pentru desfasurarea activitatii, atat tehnic cat si contabiliceste, sunt destul de mari. Un fotograf experimentat are nevoie de cursuri de specializare continua, schimburi de experienta, si mai ales reinoirea aparaturii periodic. Astea ar fi cauzele pentru care poate nu toti vor sa lucreze legal, pentru a taia din cheltuieli si pentru a incasa banutii direct. Din cauza asta pierdem pe partea de siguranta din psotura de clienti.

Sper ca sfaturile mele sa va fie de ajutor 🙂 Organizare frumoasa!

Alex Pasarelu – Fotograf profesionist

Lasă un comentariu