Din ce în ce mai multă lume pune preț pe un stil de viață sănătos, apelând la alimente bio. Astfel, mulți tineri ajung să prefere să își amenajeze propria grădină și să consume roadele cultivate cu propriile lor mâini. Mulțumită tehnologiei, agricultura este acum mult mai accesibilă, deoarece nu mai necesită efortul de altădată. Cu ajutorul unui motocultor sau a unei motosape, spre exemplu, amenajarea pământului și cultivarea sunt procese ușor de efectuat.
La ce trebuie să fii atent dacă vrei să îți amenajezi grădina?
- Pregătirea solului
Un sol sănătos este secretul care stă la baza succesului rodurilor. Este important să fertilizezi solul cu materie organică (de exemplu compost), deoarece nutrienții vor ajuta atât plantele, cât și micile ajutoare din grădină, precum râmele.
Este recomandat să întorci straturile de sol o dată la câțiva ani, de regulă toamna, după încheierea sezonului de cultivare. Iarna este recomandat să lași solul intact, deoarece înghețul aduce cu sine un alt proces benefic pentru sol, precum transformarea bulgărilor de pământ în particule mai mici.
De asemenea, nu uita să îndepărtezi buruienile care apar. În cazul în care plantezi răsaduri, după îndepărtarea buruienilor este recomandată mulcirea solului – acoperirea acestuia cu paie sau resturi vegetale – pentru a preveni apariția buruienilor.
- Organizează-ți culturile
Profită de suprafața de pământ pe care o ai la dispoziție prin culturi intercalate. Ce înseamnă asta? Practic, poți să intercalezi legumele cu o durată mai mare de creștere cu cele care au o durată mai mică de creștere. De exemplu, poți să plantezi ceapa (deoarece crește repede) în rândurile în care ai plantat conopidă (care necesită un timp mai îndelungat).
Plantele care cresc într-un interval de timp mai lung fac parte din categoria culturilor principale, unde putem enumera castraveții, morcovii, roșiile, ardeii, cartofii etc.
Culturile secundare sunt plantele care cresc rapid, adică salata, spanacul, ridichile etc.
- Optează pentru un sistem de irigare eficient
Grație tehnologiei, poți să implementezi un sistem de irigare prin picurare, care este prevăzut cu un timer. Practic, apa va ajunge direct la rădăcina plantelor într-un mod automat. Acest sistem este extrem de benefic, mai ales dacă îți dorești să pleci într-un concediu în care să fii fără grija irigării plantelor.
Mult spor la grădinărit!