Sfaturi pentru siguranta ciclistilor de oras

Daca obisnuiesti sa mergi zilnic cu bicicleta de oras cu siguranta te-ai confruntat cu o multitudine de situatii mai mult sau mai putin periculoase. Pentru a le evita sau a le reduce din gravitate, iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa fii in siguranta in traficul din oras.

Sfaturi pentru siguranta ciclistilor de oras

Desi spunem mereu ca „mie nu mi se poate intampla”, accidentele in care sunt implicati si ciclisti sunt tot mai frecvente si, de multe ori, destul de grave. Pentru a evita astfel de situatii, am intocmit o lista cu principalele comportamente pe care ar trebui sa le adopti pentru a pedala in deplina siguranta.

1. Atentie la masinile parcate

Acest tip de accident este printre cele mai comune cu care se confrunta biciclistii. Pentru a evita o astel de situatie, pastreaza o distanta sigura intre tine si masina respectiva, incetineste si incearca sa observi daca in masina este vreo miscare ce iti sugereaza ca cineva intentioneaza sa coboare.

2. Nu merge prea aproape de bordura

Aici se aduna de obicei apa si murdaria si iti va fi dificil sa iti dai seama daca sub ele se ascunde vreo groapa sau nu. In plus, acest loc nu iti permite prea mult spatiu de manevra, asa ca incearca sa il eviti si sa mergi doar pe banda de circulatie.

3. Nu te posta intre doua autovehicule

Indiferent ca vrei sa faci o depasire sau pur si simplu pentru ca pe acolo ai mai mult loc, nu incerca sa te postezi intre doua masini. Mai ales atunci cand te afli la un semafor sau cand traficul este foarte lent, vei fi blocat acolo iar miscarile iti vor fi limitate.

4. Fii atent la soferi

O idee buna este sa faci contact vizual cu acestia, pentru a te asigura ca te-au reperat. Daca acest lucru nu este posibil, fii atent la roti sau la manevrele pe care le face cel de la volan.

5. Atentie la vehiculele mari

Extrem de multe accidente au loc intre ciclisti si autovehiculele de mari dimensiuni, in mare parte din cauza punctelor moarte, in care soferii nu au cum sa ii observe pe biciclisti. Pentru a evita astfel de situatii, nu incerca niciodata sa depasesti un tir sau un autobuz, de exemplu, atunci cand te afli in trafic. O poti face, cu mare prudenta, doar daca traficul este oprit sau vehiculul parcat.

6. Priveste inainte

Ar trebui sa fie o regula de la sine inteleasa, insa multi ciclisti isi fixeaza privirea doar asupra rotii din fata sau doar putin in fata ei. Pentru a putea prevedea unele pericole si a lua decizia corecta pentru evitarea lor, trebuie sa le vezi din timp.

7. Renunta la casti

Doar asa vei putea auzi ce se intampla in jurul tau si vei putea actiona ca atare.

8. Nu uita echipamentul de protectie

Casca nu ar trebui sa iti lipseasca, desi nu e obligatorie.

Forum & Pareri

Emailul nu va fi public.