Shekere, instrumentul muzical brodat cu margele

Shekere este un instrument muzical ingenios ce provine din Africa de Vest si este realizat dintr-o tigva de dovleac uscat invelit intr-o plasa de margele tesute. Forma caracteristica este cea care determina sunetul instrumentului. Fabricarea unui Shekere presupune uscarea dovleacului timp de cateva luni iar apoi se indeparteaza pulpa impreuna cu semintele.  Dupa finalizarea celor doua etape,  acesta se impodobeste cu margele, de cele mai multe ori le regsim intr-o combinatie armonioasa de culori. In general, tesatura cu aplicatia de margele a unui shekere este mai larga astfel incat sunetul sa fie mai puternic si mai rasunator. Margelele mai mici redau un sunet mai suav si sunt ideale pentru redarea  ritmurilor moderate in timp ce margelele mai mari sau scoicile produc sunete mai grave, fiind potrivite pentru accentuarea tonalitatilor inalte.

Exista mai multe feluri de shekere: cel traditional este rotunjit la capete fiind prevazut cu manere si produce sunete puternice, clare, cu un ton mai inalt fata de celelalte tipuri; un alt model este cel de forma ovala sau de ou, cu manere curbate, realizat in general din fibra de sticla si care cantereste jumatate din shekerele traditionale iar ultimul tip este cel sub forma de tub, lung si cilindric, conceput pentru ritmurile mai rapide. Acesta din urma poate fi confectionat din fibra de sticla, metal sau plastic cu adaos de siraguri sintetice ce faciliteaza controlul asupra margelelor.

Instrumentul vine in completarea traditiilor folclorice insa este folosit si in cantarile populare.

In Cuba, Shekere, denumit Chekeré, este un dovleac mare (golul interior atingand aprox. 50 cm lungime) si este inconjurat aproape in totalitate  de o retea de siraguri de margele frumos colorate. Utilizat pe scara larga in muzica populara afro-cubaneza, acesta poate fi rasucit, scuturat, lovit, toate acestea producand o varietate de efecte subtile.

In Brazilia, instrumentul African, intitulat Xequerê se compune dintr-un dovleac, taiat la mijloc si apoi infasurat intr-o plasa in care margele sau bile mici din plastic sunt tesute.

Forum & Pareri

Adresa ta de email nu va fi publicată.