Specialiștii în ventilație atrag atenția asupra pericolului care rezidă în dimensionarea incorectă a grilelor de ventilație dintr-un sistem de aerisire. Situația se întâlnește frecvent în practică deoarece mulți dezvoltatori, pentru a face economie, preferă să utilizeze grile de dimensiuni mai mici decât cele recomandate.
În general se consideră că grilele de aerisire se împart în următoarele tipuri:
– grile de interior: acestea sunt utilizate pentru aspirația sau evacuarea aerului din încăperi („transferul aerului”), în interiorul unui sistem controlat. De regulă sunt reglabile, astfel încât volumul fluxului de aer aspirat sau trimis în interior să poată fi controlat. Grilele pot fi cu deflexie simplă sau dublă, adică au un set de lamele orientat pe orizontală sau orientat atât pe orizontală, cât și pe verticală.
– grile de exterior: au aceeași funcționalitate cu grilele de interior, cu mențiunea că legătura între mediul care trebuie aerisit și celălalt nu e făcută în interiorul unui sistem, ci între sistemul interior și exterior. De cele mai multe ori remarcăm fără să vrem aceste grile pe clădirile pe lângă care trecem, fără să știm că e vorba de elemente ale sistemului de ventilație.
– anemostatele sunt tot niște grile de transfer dar sunt special concepute pentru încastrarea și expunerea estetică în proiectele de design interior. Le întâlnim deseori în malluri și alte clădiri de dimensiuni mari (de pildă în spațiile deschise de birouri).
Volumul de aer necesar pentru înlocuire trebuie să fie corect evaluat
Dimensiunea tubulaturii de ventilație și a grilelor de aerisire se calculează în anumiți parametri tehnici care trebuie să țină cont de volumul minim de aer necesar pentru evacuare în fiecare oră.
Acest volum se calculează în funcție de destinația clădirii și a spațiilor interioare, dar mulți dezvoltatori setează acești parametri la minimul necesar pentru „bifarea” unor parametri de calitate: spații pentru nefumători, volume interioare dimensionate ca și cum mobilierul ar ocupa mai mult spațiu decât ocupă în realitate etc.
Odată „bifați” parametrii, se trece la execuția proiectului cu sistemul de ventilație subdimensionat față de nevoile reale. Și tocmai de aceea ocupanții acelor clădiri incorect dimensionate ajung să sufere în timp de diverse afecțiuni, cum ar fi astm, tuse neproductivă, atacuri de panică, infecții ale tractului respirator și, în cazuri grave, chiar boli fatale.
Și toate acestea deoarece trebuie știut că în zilele noastre nu doar fumatul reprezintă o sursă de inhalații nocive. Fumatul a încetat de multă vreme să mai reprezinte o problemă.
De câțiva ani în România nu mai e permis nici măcar în restaurante sau baruri. Dar inhalațiile nocive pot proveni din nenumărate alte surse, de pildă materialele care anvelopează o clădire sau produsele de curățenie. Care pot suferi de aceeași „boală”: în general se investește în produse ieftine, care „miros” frumos, dar care sunt pline de compuși toxici.
În cazul în care sistemul de ventilație nu este bine dimensionat, acești compuși ajung fix în plămânii celor care respiră în spațiul interior, cu consecințe dezastruoase pentru sănătate. Sursele însă pot fi nenumărate.
Specialiștii în ventilație ai Ventsys Instal contactați pentru elaborarea informațiilor din acest articol – cu toții, ingineri certificați în domenii specifice domeniului HVAC – atrag atenția asupra dimensionărilor incorecte ale dimensiunilor unui sistem de aerisire / evacuare aer. Economiile de costuri nu trebuie să primeze asupra sănătății publice. Beneficiile pentru sănătate ale unui sistem de ventilație corect dimensionat vor depăși cu mult eventualele costuri generate de instalarea sa.