Skateboarding-ul, un sport care prinde amploare

Sunt sigur că prin plimbările tale prin parcuri ai văzut din ce în ce mai mulți tineri care se dau pe skateboard. Skateboarding-ul prinde din ce în ce mai mare amploare și la noi în țară, în primul rând datorită faptului că primăriile s-au implicat destul de mult și le-au creat zone de joacă special amenajate pentru astfel de sporturi, dotate cu tot felul de rampe și scări, unde își pot testa skill-ul și trick-urile, dar și datorită părinților, care sunt din ce în ce mai informați.

Fie că dorești să practici acest sport și tu, sau doar vrei să afli mai multe detalii cu privire la plăcile de skateboard, în acest articol vei putea găsi câteva informații generale utile.

Tipologia unui skateboard

Acest termen se referă la repartizarea plăcilor pe diverse clase, în funcție de design și de dimensiuni. Astfel, există trei grupe principale de skateboard: clasic, caterboard și longboard.

Skateboard clasic

Aceste modele au deck-ul plat și puțin curbat în sus în ambele capete. Sub deck există două axe, care au lățimea aproximativ egală cu placa. Pe axe sunt fixate câte două roți, care pot fi mici, cu dimensiuni cuprinse între 51 și 55 mm sau mari, între 55 și 60 mm. În funcție de materialul din care sunt confecționate, acestea sunt de două tipuri, și anume moi, folosite în special pe rampe și pe teren alunecos și dure, adaptate pentru asfalt.

Deck-urile pot diferi în funcție de lățime, astfel întâlnindu-se patru game diferite:

  • Micro, cu lățimi cuprinse între 16.5 și 17 cm;
  • Mică, lățimi între 17 și 18 cm;
  • Mid – care au 18.5 cm lățime;
  • Full size, cu lățimea de 19 cm.

Longboard

Aceasta este o versiune care a intrat ceva mai recent în țara noastră, dar care crește pe zi ce trece în număr de utilizatori. Se prezintă ca o variantă mai lungă de skateboard, care nu are deck-ul curbat spre extremități. Longboard-ul este folosit în special pentru a te deplasa mai rapid din punctul A în punctul B, având avantajul de a putea coborî pante cu o viteză mult mai mare ca un skateboard clasic, fără a te dezechilibra.

Cu toate acestea, nu este nici pe departe la fel de util dacă îți dorești să faci scheme pe el.

Casterboard

Este o variantă și mai nouă decât longboard-ul, care oferă utilizatorului același tip de balans prezent în snowboarding sau surfing. Acesta este compus din două deck-uri care se mișcă independent unul față de celălalt, ce au pe dedesubt câte o roată și care sunt unite între ele printr-un ax flexibil.

Roțile pot pivota, iar deplasarea se realizează nu ca în versiunile clasice, unde trebuie să împingi cu un picior, ci ținând tălpile lipite de platforme și schimbându-ți centrul de greutate, în timpul mersului.

Lasă un comentariu