STC sau sindromul de tunel carpian – cauze, simptome și tratament

STC sau sindromul de tunel carpian

STC reprezintă o afecțiune a nervului median cauzată de compresia lui la nivelul încheieturii mâinii. Tunelul carpian este localizat la baza mâinii și este de fapt un pasaj îngust care este traversat de nervul median și de nouă tendoane.

Care sunt cauzele apariției sindromului de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian, în urma presiunii pe care o pune asupra nervului median duce la inflamația tendoanelor existente în canalul carpian. Această inflamație cauzează îngustarea tunelului.

Principalele cauze care pot duce la apariția sindromului de tunel carpian sunt formațiunile tumorale de tipul lipoamelor sau neurofibroamelor ale mâinii, diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza sau poliartrita reumatoidă, etc. O categorie de persoane predispusă la apariția sindromului de tunel carpian o reprezintă persoanele care efectuează mișcări repetitive, spre exemplu cele care petrec mult timp în fața calculatorului tastând, jucătorii de tenis și nu numai.

Care sunt simptomele care apar atunci când te confrunți cu sindromul de tunel carpian?

În stadiu incipient sindromul de tunel carpian se manifestă prin senzația de amorțeală și furnicături la nivelul degetelor, în special pe parcursul nopții. Evoluția bolii duce însă la apariția durerilor nocturne supărătoare care te trezesc din somn, dureri însoțite de tremur sau slăbiciune musculară a mâinii, lipsă de coordonare a mișcărilor și atrofia mușchilor degetelor. În cazurile severe, afecțiunea poate evolua până la pierderea sensibilității și funcționalității degetelor. Diagnosticarea se face de către medicul neurochirurg în urma unor teste specifice.

Ce tratament poti să urmezi pentru a scăpa de această afecțiune?

În cazuri incipiente, tratamentul presupune administrarea de antiinflamatoare pe cale orală și infiltrații locale la nivelul tunelului carpian, fiziokinetoterapie și purtarea de orteze pentru imobilizarea încheieturii afectate. Fiind o afecțiune care îți poate afecta calitatea vieții, este indicat să mergi la medicul specialist încă de la apariția primelor simptome.

Însă o dată cu evoluția bolii și apariția simptomelor mai grave se recomandă intervenția chirurgicală pentru decompresia nervului, prin metoda clasică sau endoscopică. Dacă primești o astfel de recomandare, nu trebuie să îți faci griji, întrucât în zilele noastre ai la dispoziție de a alege o procedură minim invazivă. Acest tip de procedură presupune o incizie de mici dimensiuni, o recuperare ușoară și rezultate satisfăcătoare.

Lasă un comentariu