Top trei cele mai frecvente infecții genitale

infectii vaginale

Infecțiile vaginale sunt o problemă deseori întâlnită în rândul femeilor. Frecvent apar mâncărimile în zona intimă, ceea ce poate semnaliza prezența unor infecții de care trebuie să vă feriți. Sunt recomandate vizite periodice la medicul ginecolog pentru a afla din timp diagnosticul și pentru a urma tratamentul necesar prescris de specialist.

Mâncărimea în zona intimă este provocată, de obicei, de mai multe infecții care necesită o vizită la medic și, ulterior, un tratament. Printre cele mai frecvente cauze se numără: vaginita bacteriană, candidoza vaginală și menopauza.

Cele mai frecvente infecții genitale la femei

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni genitale care se manifestă prin mâncărimi în zona intimă este vaginita bacteriană. Aceasta este provocată de dezechilibrul florei vaginale. Vaginul sănătos trebuie să aibă un pH-ul cuprins între 3,8 și 4,5. Aciditatea sa oferă o protecție sporită împotriva infecțiilor bacteriene și micotice.

În cazul acestei afecțiuni apar modificări ale pH-ului ce va duce la scăderea numărului de lactobacili vaginali și crește riscul de infecție vaginală. Dezechilibrul florei vaginale poate fi determinat de variațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, igiena intimă excesivă sau necorespunzătoare, fie de contactul sexual cu un partener nou.

Pe lângă mâncărimile în zona intimă, printre simptomele vaginitei bacteriene se mai numără și secrețiile abundente, cu miros neplăcut, de culoare alb-gri sau gălbui. De asemenea, vaginita bacteriană se poate manifesta și prin înroșirea și umflarea vulvei.

Cea mai frecventă afecțiune genitală care determină mâncărimi în zona intimă este candidoza vaginală. Cu această problemă se confruntă trei din patru femei, cel puțin o dată în viață. Problema din zona intimă este cauzată de înmulțirea excesivă a ciupercii Candida Albicanis și apare când imunitatea respectivei persoane este scăzută. Factorii care determină dezvoltarea ciupercii sunt: administrarea de antibiotice, diabetul sau consumul excesiv de zahăr.

În cazul candidozei vaginale apar secreții anormale, de la cele mai apoase până la cele mai dense, însoțite de mâncărime în zona intimă, senzație de arsură și usturime. De cele mai multe ori apare un miros neplăcut, iar contactul sexual poate fi unul dureros.

O altă cauză a apariției infecțiilor vaginale este menopauza. Aceasta se manifestă în momentul în care apare scăderea producției de estrogen, iar pereții vaginali sunt subțiri și uscați. Toți acești factori pot duce la mâncărimi în zona intimă și iritații.

Pentru a preveni și ameliora mâncărimile în zona intimă ar trebui să:

– Evitați folosirea produselor de îngrijire parfumate;
– Evitați folosirea unui săpun parfumat pentru zonele intime;
– Purtați lenjerie intimă din bumbac și o schimbați la cel puțin 24 de ore;
– În momentul în care spălați lenjeria folosiți detergenți neparfumați;
– Spălați-vă bine în zona intimă după ce ați mers la sală sau ați înotat;
– Evitați contactul sexual până la diminuarea simptomelor.

Un lucru important de reținut este ca atunci când mâncărimile persistă, să consultați un medic ginecolog. Mâncărimile în zona intimă pot fi inconfortabile, dar ele ascund, de fapt, afecțiuni mai grave care necesită un tratament din partea medicului și o monitorizare pe măsură.

Lasă un comentariu